9 exemple despre cum îți influențezi creierul

De în Sanatate 7 aug 2017

Creierul este cel mai misterios organ din corpul uman, oamenii de știință află constant lucruri noi despre el.

În acest articol vei găsi cele mai noi descoperiri din ultimii ani cu privire la creier și unele te vor șoca.

1. Privarea cronică de somn înrăutățește memoria

Cercetătorii de la University of California au descoperit că privarea de somn înrăutățește memoria și este una dintre cauzele bolii Alzheimer. În timpul unei nopți întregi de somn, celulele creierului îndepărtează compușii toxici, iar dacă nu dormi suficient efectele asupra creierului sunt devastatoare.

2. Stresul prelungit distruge creierul

O scădere a memoriei, capacitate scăzută de învățare și autocontrol, acestea sunt consecințele stresului cronic. În plus, persoana respectivă este nervoasă tot timpul, anxioasă, tensionată și nu se poate concentra.

3. Dragostea și ura au multe în comun

Cercetătorii britanici au descoperit că dragostea și ura se simt cam în aceeași zonă a creierului. Cu toate acestea, spre deosebire de ură, dragostea reduce activitatea zonelor responsabile de gândirea logică.

4. Creierul este sensibil la deshidratare

Creierul este format aproape în proporție de 80% din apă, deci chiar și o pierdere moderată de apă (aproximativ 2%) reduce nivelul de concentrare și duce la pierderi de memorie pe termen scurt și afectarea altor abilități cognitive.

5. Sarcina schimbă structura creierului

Oamenii de știință au demonstrat că sarcina reduce cantitatea de materie cenușie din zonele creierului responsabile de reacții sociale și înțelegere a celorlalți oameni. Acest lucru se întâmplă pentru a fi posibiliă întărirea legăturii dintre embrion și mamă, drept pentru care ajută femeile să înțeleagă nevoile copilului și să fie atente la pericolele externe.

6. Excesul de zahăr din dietă înrăutățește memoria și reduce abilitatea de a învăța

Abundența de fructoză în dietă reduce activitatea creierului și abilitatea de a învăța, a ține minte informații noi și a te concentra. Asta se întâmplă deoarece excesul de zahăr distruge conexiunile neuronale. Tocmai de aceea industriile zahărului, a sucurilor, condimentelor și chiar a mâncării pentru bebeluși sunt foarte periculoase. Cu toate acestea, alimentele care conțin acizi grași omega-3, precum peștele, nucile și uleiul de pește, ajută la combaterea acestor afecțiuni.

7. Dragostea romantică și sentimentele materne sunt asemănătoare

Potrivit activității cerebrale, dragostea romantică și cea maternă sunt foarte asemănătoare, chiar dacă există și diferențe. De exemplu, în cazul unei relații amoroase se activează zonele creierului responsabile de reacțiile sexuale, iar sentimentele de anxietate și frică scad în timp ce euforia crește. Pe când dragostea maternă activează acea zonă responsabilă de formarea afecțiunii.

8. Pictura îmbunătățește activitatea creierului

Un studiu recent a arătat faptul că pictatul și contemplarea operelor de artă îmbunătățesc legăturile dintre zonele creierului și încetinesc îmbătrânirea. Cercetătorii au studiat influența artei la persoane cuprinse între 62-70 ani când jumătate dintre ele au făcut un curs de istoria artei și cealaltă jumătate un curs de pictură. Cursul de pisctură a influențat mai mult în bine creierul decât cel de teoria artei.

9. Cititul antrenează creierul

Cercetătorii de la Oxford au demonstrat că cititul este ca un antrenament fizic pentru creier, pentur că activează zone care nu sunt puse la treabă cu nici o altă activitate. În timpul cititului, sângele intră în zonele creierului responsabile de concentrare și cunoaștere, iar acest efect nu se produce în timpul uitatului la televizor sau jucatului de jocuri video.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 noi