4 stadii de creștere a copilului, conform înțelepciunii tibetane

De în Familie 13 apr 2018

După cum probabil știi deja, oamenii din Tibet sunt răbdători, înțelepți și au propriul mod de a privi lumea, deci există o perspectivă specială când vine vorba despre creșterea copiilor.

Aceste etape fac dintr-un copil un om responsabil și independent, capabil să ia propriile decizii și să își respecte părinții.

Prima perioadă: înainte de 5 ani

Potrivit sistemului tibetan, în această perioadă părinții ar trebui să vorbească cu cei mici ca și când ar fi regi și regine, nu ar trebui interzis nimic și pedepsele n-ar trebui să existe. La această vârstă, cei mici sunt curioși, activi și gata să cucerească lumea, dar nu au avut încă nici o experiență din care să învețe, deci nu pot gândi logic. Așa că dacă fac ceva greșit sau periculos ar trebui să le distragi atenția părând speriată, deoarece emoțiile sunt limbajul pe care îl înțeleg cel mai bine copiii. Dacă ești prea protectoare și îi interzici celui mic să facă multe lucruri, atunci îi vei suprima activitatea intelectuală și îl vei învăța să facă fără să gândească, să urmeze fără să pună la îndoială.

A doua perioadă: 5-10 ani

În timpul acestei perioade, părinții ar trebui să vorbească cu copiii lor ca și când ar fi sclavi, dar fără a fi prea aspri. Acum se dezvoltă inteligența și gândirea logică și se creează baza viitoarei personalități. Este important să se stabilească o serie de reguli și țeluri pentru cel mic și să fie îndrumați spre obținerea acestora, dar și să fie pregătiți copiii în cazul în care nu reușesc să-și atingă scopurile. Să nu-ți fie frică să îi dai mai multe sarcini, deoarece acum este gata un copil să învețe. Dacă nu treci de la rege la sclav vei avea un copil iresponsabil și alintat.

A treia perioadă: 10-15 ani

Între 10-15 ani este important să vorbești de la egal la egal cu copilul tău. Deși știi că ai mai multă experiență decât el, cere-i sfatul și încurajează-i deciziile, pentru că trebuie să fie în stare să-ți spună ce gândește și ce se întâmplă cu el. Este important să-l sfătuiești fără a-ți impune punctul de vedere, fiindcă aceasta este vârsta când devine independent. Dacă îi interzici foarte multe lucruri, veți avea o relație defectuasă și se va afla în situații periculoase, iar dacă îl protejezi prea mult va crește nesigur pe el și dependent de altcineva.

A patra perioadă: de la 15 ani în sus

Până la această vârstă i s-a format deja personalitatea și acum este important să fiți amândoi respectuoși. Poți să-i dai sfaturi în continuare, dar deja este prea târziu să-l mai înveți ceva. Acum vei vedea rezultatele acțiunilor tale, acum copilul ar trebui să fie independent, să aibă încredere în sine și să-i respecte pe cei din jur.

Tag-uri: , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
15 noi