armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

17 motive pentru a manca un ou pe zi si cum sa o faci corect

De în Sanatate 4 mai 2010
Salata din beneficiile oului pentru sanatatea ta, asa as caracteriza acest material, care vine sa-ti rezolve unele dileme care privesc consumul oualor si consecintele lui si sa-ti puna pe tava nu mai putin de 17 motive pentru care ai nevoie de un consum zilnic de oua si mai ales, cum sa le mananci corect, pentru un aport maxim de vitalitate. Descopera cum ouale, de fapt, tin colesterolul sub controlul, nu cresc riscul de boli de inima, te protejeaza de cancer mamar si multe alte temeiuri asupra carora mai trebuie sa meditezi!

Oul a fost clar vedeta lunii aprilie, cand Sarbatoarea Pascala a consimtit consumul fara impedimente. Dar nici Mai nu este o luna in care oul iese din trend - sa ne amintim ca Inaltarea Domnului se apropie rapid, iar bucuria vopsirii oualor este iar la mare cautare. Si chiar fara nicio sarbatoare ca pretext, oul intotdeauna a fost un aliment extrem de utilizat, care prin versatilitatea lui devine ingredientul principal in majoritatea preparatelor ce-l au in compozitie. Desi i s-a cladit de-a lungul timpului o reputatie indoielnica, fiind intotdeauna acuzat de cresterea nivelului de colesterol si, evident, de marirea riscului aparitiei unor boli conexe cu acesta, in ultima perioada, studiile realizate au evidentiat alte trasaturi si "puteri" ale lui, care vin sa faca cinste sanatatii in toate departamentele ei.

Ok, gata, am fost destul de serioasa pana acum, facandu-va cunostinta, in cazul in care ati omis aceste informatii, cu un produs pe care majoritatea oamenilor il consuma zilnic. Specialistii imi spun ca prudenta in consumul acestuia te pune la adapost de "mania" lui fara margini, dar ce inseamna acest lucru, nimeni nu stie! Sa va dau un exemplu personal: daca mananc mai mult 3-4, hai maxim 5 oua (mai ales cand sunt sarbatorile mai sus mentionate) pe saptamana, furia lor se oglindeste pe corpul meu printr-o alergie de toata frumusetea - bubite multe, mancarime puternica, disconfort maxim. Altii insa, mananca si cate 7 odata  (chiar cunosc aceasta persoana care mananca astfel si in a carui casa se fac de Paste peste 120-130 de oua, doar pentru membrii familiei) si nu prezinta nicio reactie la excesul evident, nici macar colesterol. Uimitor, nu-i asa?

Disclaimer:
Atentie! Persoanele care se stiu a fi alergice la oua, a avea probleme cu colesterolul, a suferi de boli cardiovasculare sa nu ia in considerare consumul de un ou/zi, acesta trebuind sa fie stabilit numai de medicul de care apartin. Recomandam vizita la medic si consultarea lui in privinta cantitati de oua zilnice. Insa de retinut eficienta, rolul si puterea pe care ouale le manifesta in organismul nostru, deloc de neglijat.

1. Oul este cea mai bogata sursa de proteine, si inca de cea mai buna calitate, nu de orice fel, care atrag dupa sine energie si vitalitate maxime. Un ou contine 78 de kilocalorii si asigura 4 % din necesarul zilnic de energie in cazul femeilor.

2. Te ingrijora colesterolul din oua si influenta lui asupra sanatatii? Afla mai nou ca ouale tin colesterolul sub control, spune Luigi Gratton, membru in „Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA).

3. Vitamina D, una dintre componentele oului, ajuta foarte mult la o stare de bine, prin amplificarea cantitatii de serotonina din creier.

4. Un studiu recent din martie 2010 realizat de britanici a evidentiat faptul ca un ou consumat zilnic arde caloriile, deci ajuta la slabit si odata cu aceasta, la combaterea obezitatii. Mai multe informatii vor aparea in publicarea rezultatelor studiului in revista "Nutrition and Food Science" din iunie 2010. Insa important este ca cei care au introdus un ou in meniul lor zilnic au slabit mai mult (chiar de doua ori) decat cei care au facut abstractie de el. Se pare ca proteinele continute ofera o stare de stietate care se mentine pe termen lung.

5. Oul este unul dintre alimentele cu cei mai multi antioxidanti, care ajuta foarte mult vederea, prevenind degradarea globului ocular, a cataractei, deci micsoreaza considerabil riscul orbirii. Contine substante carotenoide (luteina si zeaxantina) care, impreuna cu zincul si vitaminele A si E, previn cataracta si alte boli degenerative ale ochiului cauzate de inaintarea in varsta.

6. Tot proteinele, aceasta mina de aur continuta de oua, ajuta la crearea masei musculare a corpului oferind intregului corp putere, sanatate si robustete. Nu va imaginati ca va transformati intr-o culturista, ci mai degraba ca veti construi o masa musculara corecta, sanatoasa, bine intretinuta.

 

7. Iodul continut de oua isi extinde efectele asupra creierului, glandei tiroide, dar si a altor organe, potentand functionarea lor. Este important pentru ca iodul este un mineral care nu este produs de organism in sine si trebuie luat din alimentatie, putini fiind cei care constientizeaza importanta lui si a alegerilor alimentare care-l contin.

8. Credeai ca daca nu esti o cantareata care are grija sa-si protejeze corzile vocale cu oua crude, nu ai de ce sa le consumi? Reconsidera acest punct de vedere, pentru ca ouale crude au si un mic rol de "dezinfectant" al zonei, dar mai ales sunt un tonic perfect, putand constitui revigorarea perfecta de dimineata.

9. Oul - un bun detoxifiant, daca stam sa ne gandim ca elimina toxinele din corp, atunci cand este consumat zilnic si in stare cruda. Exista chiar si o cura cu astfel de ingrediente, speciala pentru detoxfifierea organismului. Ele ajuta foarte mult la curatarea florei intestinale, igienizand intestinele si lubrifiindu-le.

10. Acizii Omega 3 sunt acizi grasi esentiali care nu lipsesc din compozitia oului si care atrag beneficii de prima mana in folosul sanatatii, cunoscute si de la consumul de peste: boli cardiovasculare, tensiune arteriala, diabet, sunt doar cateva dintre acestea; de asemenea, previn cancerul de colon, iti ofera o stare de bine si multe altele.

11. Oul este un aliment care ajuta foarte mult bolnavii de gastrita hiperacida, ulcer sau enerocolita - afectiuni care au o incidenta din ce in ce mai pregnanta si care de cele mai multe ori sunt afectiuni conexe stilului de viata degradant si al alimentatiei defectuoase. El nu stimuleaza in exces secretia gastrica, nu are celuloza si este utilizat in procesul digestiv in totalitate.

12. Daca exceptam vitamina C, putem spune ca oul este cel mai complet aliment in privinta vitaminelor si contine aproape toate vitaminele cunoscute.

13. Oul intareste sistemul imunitar prin seleniul pe care-l contine, iar zincul, un alt mineral continut d eou, ajuta la vindecarea ranilor si tratarea infectiilor.

14. Credeati ca am uitat de calciu? Numai cand spui ou, iti vine in minte importanta sursa de calciu, care se reflecta evident intr-o structura osoasa puternica. Mai ales ca in compozitia oului exista si vitamina D (in galbenus), care ajuta la o absorbtie eficienta a calciului in organism.

15. Un studiu realizat acum 7 ani a demonstrat ca ouale au un rol benefic in profilaxia cancerului mamar. Consumat zilnic, oul are capacitatea de a reduce riscul aparitiei cancerului de san cu pana la 24%.

16. Presiunea sangelui - temperata cu un ou pe zi! Dupa ce toata lumea a blamat consumul de oua, pentru ca ar favoriza aparitia bolilor cardiovasculare, cercetatori canadieni vin si spun ca nu este adevarat si ca dimpotriva,  ouale ajuta la activitatea inimii, echilibrand presiunea sangelui, realteaza DailyMail
 
Cum sa le mancam corect?

In principiu, cum vrei:

- crude - deoarece beneficiile sunt mult mai multe - si intotdeauna dimineata - poti face un amestec de lapte, ou si miere, care este un energizant complet

- fierte: proteinele sunt asimilate integral; nu manca insa mai mult de 2 odata, pentru ca in loc sa aiba efectul energizant si tonic, va avea tocmai efectul invers - mai degraba de oboseala

- daca ai probleme de colesterol - atunci recomandarea este sa iti faci omleta numai din albusuri, deoarece acestea contin numai proteine, pe cand galbenusul contine grasimi si colesterol.

- si omleta si ouale prajite, dar si cele fierte sunt la fel de bune, pentru ca oul nu-si pierde din valorile nutritive indiferent de modul de gatit. Atentia trebuie sa fie indreptata in cazul celor prajite sau omleta asupra cantitatii de ulei folosite in preparare, care ar trebui sa fie cat mai mic.

Citeste si:


20 motive pentru a manca un mar pe zi si cum sa o faci corect

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 4

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Daniela Ganciu (23.06.2010, 11:09)
Si eu am ramas putin surprinsa la capitolul colesterol, stiind ca, dimpotriva, are efecte nu tocmai pozitive asupra lui, dar se pare ca studiile ma contrazic...sa dam Cezarului, ce-i al Cezarului..adica dreptate specialistului! :)
Răspunde-i
Viorica Badescu (23.06.2010, 01:04)
Uimitor! Nu stiam ca oul echilibreaza presiunea sangelui, poate tine sub control colesterolul, combate obezitatea si previne degradarea globului ocular. Multumim pentru aceste informatii utile!
Răspunde-i
Daniela Ganciu (20.05.2010, 09:52)
E important sa le constientizam si sa ne bucuram de beneficiile unor astfel de alimente...insa cu atentie la starea de sanatate, daca permite consumul unui ou zilnic..;)
Răspunde-i
Cristina Rogobete (18.05.2010, 14:10)
f util. N-am banuit cate calitati poate avea un simplu...ou
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr