16 lucruri mai puțin știute despre Australia

De în Calatorii 27 apr 2018

Australia este o țară în care există de două ori mai multe oi decât oameni și de 1.5 ori mai mulți canguri decât oi. Există atât de multe plaje încât poți vizita una în fiecare zi timp de 15 ani și atunci poți spune că ai văzut doar jumătate dintre ele, dar sunt mult mai multe lucruri interesante despre această țară.

Aceasta este o țară fascinantă, unde în loc de porumbei vezi papagali care se relaxează precum cei din Jamaica și au o speranță de viață mai mare decât cei din Europa. Iată în continuare o listă de fapte care te vor ajuta dacă plănuiești o vacanță în Australia.

1. Aproape totul din Australia vrea să te omoare

Câinii sălbatici, șerpii otrăvitori, rechinii și soarele, toate te omoară. Trebuie să fii foarte atentă să te dai mereu cu cremă de protecție solară cu indice ridicat, deoarece aici ultravioletele sunt de 10 ori mai mari decât în Europa, ceea ce înseamnă că după 30 de minute de plimbare te poți arde și riști să faci cancer de piele.

2. În munții din Australia este mai multă zăpadă decât în cei din Elveția

Ultima oară zăpada a fost văzută în Sidney în anul 1836, dar există unele locuri unde ninge în fiecare an, cum ar fi Alpii Australieni, unde sezonul de sky începe în iunie și se termină în octombrie, chiar dacă acolo e aproape mereu zăpadă.

3. Aici au fost inventate cizmele UGG

Deși americanii dețin brevetul pentru cizmele UGG, acestea au fost de fapt inventate în Australia, unde fermierii și țăranii le purtau de la începutul secolului 20, iar acum se poartă atât afară cât și în casă. Acestea se poartă și în interior deoarece casele sunt foarte reci.

4. Lungimea drumurilor

Unele drumuri din Australia sunt atât de lungi încât există panouri menite să distreze trecătorii, care pot citi diverse informații de cultură generală în timp ce conduc și străbat țara de la un capăt la altul.

5. Fiecare al patrulea cetățean este un imigrant

Potrivit statisticilor, 28,5% dintre australieni sunt născuți peste hotare, majoritatea în Marea Britanie, Noua Zeelandă, dar și India sau China.

6. Alocația socială ridicată

Dacă ai o familie numeroasă, cu 4 sau 5 copii, poți primii alocații cât să nici nu mai muncești. Asociația care plătește aceste alocații o face pentru copii sub 16 ani și uneori chiar 19 ani.

7. Există locuri de grătar în aproape fiecare parc

În aproape toate parcurile există câte un grătar public sau cuptor cu gaz pentru fripturi, cârnați și alte preparate delicioase, deoarece australienii fac multe picnicuri și iubesc chiar mai mult fructele de mare. Lor le place să frigă la grătar creveți, scoici și homari.

8. Țara sculpturilor gigant

Există 150 de sculpturi gigant în toată țara și sunt denumite capcane pentru turiști. Ele înfățișează animale, mâncare și alte obiecte care atrag vizitatorii măcar pentru a face un selfie cu ele.

9. Bani de plastic

Din 1988, banii australieni sunt făcuți dintr-un plastic special, un polimer, nu din hârtie. Chiar dacă sunt mai greu de produs, ei rămân în stare bună mai mult timp. Cel mai interesant este că dacă rupi o hârtie de 10 dolari, poți să folosești jumătățile pe post de două hârtii de câte 5 dolari.

10. Dacă nu votezi ești amendat

Dacă ai deja 18 ani și nu te duci la vot fără să ai un motiv bine întemeiat, va trebui să plătești o taxă între 20-50 de dolari, iar ținuta din secțiile de votare poate fi oricât de sumară, atâta timp cât pui ștampila pe buletin.

11. Localnicii nu lasă bacșiș

În cafenelele și restaurantele din orașele mari, turiștii pot lăsa un bacșiș între 5-15% din valoarea comenzii, dar chiar dacă nu o faci, este complet în regulă.

12. Aproape nimeni nu consumă carne de cangur

Este foarte ușor să găsești carne de cangur în supermarket și restaurant, dar australienii nu prea consumă acest tip de carne. Mai mult de 70% din carnea de cangur este exportată în 55 de țări din lume.

13. Șase din zece cei mai periculoși șerpi din lume trăiesc în Australia

Unul dintre cei mai periculoși șerpi din lume, Taipanul de Coastă, trăiește în Australia și are dinți de 13 milimetri care cu cele 120 miligrame de otravă omoară o victimă în 4 până la 12 ore, iar un om poate trăi cel mult 24 ore după mușcătură.

14. Cămile sălbatice

În Australia sunt mai multe cămile sălbatice decât în Egipt. Potrivit unor recensăminte, în centrul și nordul țării sunt în jur de 1 milion de cămile sălbatice.

15. Cel mai lung gard din lume

Gardul Dingo are 56134 kilometri și împarte continetul australian în două, pentru a apăra oile de câinii sălbatici.

16. Australienii sunt prea leneși ca să pronunțe tot cuvântul

Australienii găsesc prescurtări și porecle pentru orice.
Ausie = Australian
G'Day = Good Day
Brissie = Brisbane (capitala Queensland)
Barbie = Barbeque
Footie = Footbal

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Calatorii
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
15 noi