12 lucruri pe care n-ar trebui să le faci în timpul unei furtuni

De în Casa & Gradina 19 iun 2020

Chiar dacă, în general, casa ta este una foarte sigură în timpul dezastrelor naturale, există foarte multe lucruri pe care n-ar trebui să le faci în timpul unei furtuni.

Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii ce neglijează condițiile meteo și ce anume trebuie să eviți în timpul unei furtuni:

1. Evită să dai drumul apei

Pe timpul unei furtuni este periculos să faci baie, duș sau să speli rufele și vasele, deoarece țevile sunt făcute din metal și prin ele poate trece curentul. În plus, apa are foarte multe impurități ce permit electricității să treacă prin ea.

2. Nu atinge betonul

E mai bine să nu te sprijini de pereții din beton, deoarece barele de metal din interiorul pereților conduc electricitatea. De asemenea, nu depozita recipiente de apă pe podelele din beton, deoarece plasticul absoarbe foarte multe mirosuri și chimicale din podea și apa devine astfel nepotabilă. Pentru a evita acest lucru, pune sticlele și bidoanele pe o podea de lemn sau pe carton.

3. Încearcă să nu aprinzi lumânări

Problema cu lumânările este că ele pot stârni un foc și în timpul unei calamități naturale s-ar putea să-ți fie mai greu, dacă nu imposibil, să contactezi pompierii. Iar dacă reușești să dai de ei, drumul până la tine ar putea fi îngreunat. Pentru a evita pericolele, încearcă să folosești doar lumânări sau lămpi pe baterii.

4. Evită să te duci în subsol sau beci

Subsolul este unul dintre locurile în care oamenii se refugiază cel mai des, dar pe timp de furtună, acolo există risc de inundații și locul nu mai este atât de sigur. N-ai vrea ca după ce se umple de apă să nu mai poți ieși și de fapt să fii mai în pericol decât la început.

5. Nu porni în casă un generator de rezervă

Un generator portabil va putea să-ți mențină funcționale electronicele și electrocasnicele, dar evită să-l folosești pe timp de furtună, chiar dacă ți s-a luat curentul, deoarece acesta emite monoxid de carbon ce provoacă dureri de cap, amețeli și stări de vomă.

6. Stai departe de ferestre

Deși poate părea romantic să te uiți pe geam, dacă furtuna este una puternică, în timpul ei pot ajunge diverse obiecte să fie izbite de geamurile tale, care n-ai vrea să se spargă fix în fața ta.

7. Ține geamurile închise

Dacă deschizi geamurile, casa ta va avea de suferit din cauza umidității și a curentului, plus că pot intra fulgerele, iar dacă locuiești la casă și este o furtună puternică, vântul poate lua pe sus acoperișul.

8. Nu băga în priză laptopul

Dacă trebuie să faci neapărat ceva, asigură-te că laptopul este deja încărcat sau că ai o baterie externă, deoarece dacă în rețea are loc o suprasarcină, aparatele tale vor fi distruse. Nu uita nici să-ți salvezi toate fișierele și nu lucra lângă ferestre sau uși, ca să nu primești mai multă electricitate statică.

9. Nu atinge nimic metalic sau eletronic

Deși ești relativ în siguranță în casă pe timpul unei furtuni, unele dintre obiectele pe care le ai sunt conductoare de curent. Printre acestea se numără cablurile electrice, televizorul, calculatorul, țevile și ușile metalice, pe care ar fi mai bine să le eviți până ce vremea se îmbunătățește.

10. Asigură-te că ai pe unde ieși

Când se taie curentul, ușile automate de la garaj, de exemplu, se pot bloca, așa că trebuie să știi cum se folosește maneta de deschidere manuală, ca să nu fii obligată să atingi clanțele ușilor.

11. Nu închide radioul sau televizorul

Acestea sunt sursele tale de informație și trebuie să fii la curent cu sfaturile lansate de autorități în cazuri extreme. În plus, televizorul și radioul îți atrag atenția și te mențin ocupată, acest lucru în situația în care mai funcționează.

12. Dacă te prinde furtuna afară, evită zonele deschise

Dacă ești afară și nu găsești adăpost, în primul rând nu te agăța de nici un obiect metalic, nici măcar de umbrelă sau bicicletă, pentru că atrag fulgerele. În al doilea rând, să nu rămâi pe vârful unui deal sau în zone deschise, încearcă să găsești o groapă în care să stai, pentru că fulgerele caută să lovească în cele mai înalte locuri.

Tag-uri: , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Casa & Gradina
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 oct