Zone tursitice paradisiace pe cale de dispariție: Marea Barieră de Corali e pe moarte

De în Calatorii 14 apr 2017

Biologii marini avertizează că mai mult de două treimi din Marea Barieră de Corali din Australia se albește, culorile nu mai sunt atât de vii ca cele care au făcut cunoscută această zonă și multe specimene marine sunt astfel în pericol. Aceasta este una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii, e mai mare decât Marele Zid Chinzesc și singurul lucru viu vizibil din spațiu.

Marea Barieră de Corali are peste 100 de insule exotice unice în lume și pare un adevărat Paradis pe Pământ, însă este în pericol. Dacă îți dorești să vizitezi cei 3000 km (1800 mile) care sunt cunoscuți pentru culorile foarte vii, ce oferă o experiență subacvatică spectaculoasă, ar trebui să te grăbești. Printre atracțiile acestei zone sunt pereții de corali, bureții de mare, diverse moluște, raci, delfini, peste 1500 de specii de pești tropicali, mai mult de 200 de tipuri de păsări, în jur de 20 de specii de reptile, broaște țestoase uriașe și creveți gigant, care au peste 120 de ani. 

Cu toate acestea, înainte de anul 2016 fuseseră doar două incidente izolate de albire în două decenii, respectiv anii 1998 și 2002. Dr. James Kerry de la James Cook University a declarat că este ”surprins de faptul că va trebui să urce din nou în avion anul acesta pentru a putea supraveghea cu minim de impact asupra mediului, din aer, transformările fără precedent”. Albirea de anul trecut este cea mai mare înregistrată până acum și a atacat mai ales partea de nord, în timp ce de curând s-a îmbolnăvit și partea centrală. Același specialist a pus înrăutățirea situației pe baza ciclonului Debbie, care a lovit Queensland în luna martie.

Această decolorare a florei marine se datorează și faptului că temperatura apei a crescut și a făcut astfel ca algele să fie expulzate, ceea ce a diminuat din energia coralului și l-a făcut să albească. Dacă temperaturile vor rămâne la fel de ridicate, coralul va muri până la urmă și asta va duce la dispariția anumitor specii de pești, moluște și chiar mamifere. Josh Frydenberg, Ministrul Mediului și Energiei din Australia, a fost de acord cu faptul că schimbarea climei este inamicul numărul 1 al Marii Bariere de Corali.

În octombrie 2016, revista Outside a publicat un anunț mortuar pentru această zonă, articol ce a fost apoi criticat și considerat prematur, însă publicația Nature a realizat un studiu care arăta că imense porțiuni din partea de nord au murit deja din cauza temeraturii apei, datorate încălzirii globale.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Calatorii
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 sep