Activitatea fizică în timpul tratamentului poate să stimuleze, de asemenea, bunăstarea mentală și să promoveze somnul, iar cei care fac exerciții fizice declară că au o calitate mai bună a vieții, au constatat experții în medicină.
În cadrul noului studiu, publicat în revista British Journal of Sports Medicine, experții au efectuat o analiză cuprinzătoare a dovezilor disponibile pe această temă.
Cercetătorii din China au reunit date din 80 de studii sistematice, care au examinat legăturile dintre exercițiile fizice și diferite tipuri de cancer.
Exercițiile fizice, în comparație cu îngrijirea medicală obișnuită sau cu absența exercițiilor fizice, au redus în mod semnificativ anumite efecte secundare legate de tratamentul cancerului, leziuni cardiace și nervoase și ceață cerebrală, a constatat această meta-analiză.
Diferitele tipuri de exerciții fizice efectuate în timpul tratamentului administrat împotriva cancerului pot ajuta la gestionarea obezității, la reducerea grăsimii corporale și la îmbunătățirea masei corporale slabe.
De asemenea, activitatea fizică reglează indicatorii cheie ai sănătății organismului - cum ar fi insulina și markerii inflamației.
'Constatările noastre au sugerat că participarea la exerciții fizice a îmbunătățit considerabil calitatea somnului, a redus insomnia și a atenuat anxietatea și depresia la persoanele cu cancer, îmbunătățind astfel calitatea generală a vieții acestora', au scris autorii noului studiu.
Studiul sugerează că acestea ar putea include yoga și exerciții fizice generale pentru a promova un somn mai bun și tai chi pentru combaterea anxietății.
Între timp, cercetătorii au constatat că exercițiile fizice îmbunătățesc și 'funcția fiziologică și socială' a persoanelor cu cancer.
'Având în vedere că cancerul reduce adeseori interacțiunile sociale, cercetarea noastră a arătat că exercițiile fizice regulate îmbunătățesc funcționalitatea socială, cresc probabilitatea de întoarcere a pacienților la locurile lor muncă și că, în special, yoga îmbunătățește semnificativ bunăstarea socială generală', au adăugat autorii studiului.
Ei au solicitat efectuarea mai multor studii pentru a ajuta la 'rafinarea' tipurilor de exerciții fizice care ar putea fi benefice pentru diferite tipuri de cancer.
'Această meta-analiză sugerează că exercițiile fizice îmbunătățesc o serie de rezultate în materie de sănătate la persoanele cu cancer', au declarat cercetătorii.
Comentând studiul, Celene Doherty, asistentă specializată în informații privind cancerul în cadrul Cancer Research UK, a declarat: 'Noua cercetare oferă dovezi suplimentare că exercițiile fizice pot contribui la reducerea efectelor secundare ale tratamentului împotriva cancerului și la îmbunătățirea sănătății pe termen lung'.
'Cu toate acestea, pacienții cu cancer trec prin multe stări atunci când sunt diagnosticați, iar concentrarea pe schimbări ale stilului de viață, cum ar fi faptul de a fi mai activ, ar putea părea copleșitoare', a spus ea, adăugând că este important ca pacienții să ia lucrurile în ritmul lor și să facă activități care sunt potrivite pentru ei.