STUDIU: Mamografia ajută și la verificarea sănătății inimii

De în Sanatate 20 mai 2016

Mamografia contribuie la depistarea cancerului de sân, dar poate furniza și date prețioase despre sănătatea arterelor coronariene, scrie Le Quotidien du Medecin, care menționează rezultatele unui studiu realizat de cercetători americani de la Mount Sinai Hospital, potrivit Agerpres. 

Pentru studiul lor, cercetătorii au apelat la câteva sute de femei fără vreo boală cardiovasculară diagnosticată, relatează joi passionsante.be. Li s-a făcut mai întâi o mamografie digitală și apoi o scanare a cutiei toracice, pentru a verifica dacă femeile care aveau calcifieri în arterele mamare (vizibile la mamografie) aveau și pe arterele coronariene. Rezultatul arată că 70% dintre ele aveau calcifieri pe ambele tipuri de artere, proporția crescând la vârstnici. Calcifierea înseamnă acumulare de depozite de calciu pe pereții interiori ai arterelor, care riscă să se astupe progresiv (aterioscleroză), ceea ce constituie un semn timpuriu al riscului de complicații cardiovasculare.

Studiul a demonstrat astfel legătura directă dintre cantitatea de calciu prezentă în vasele mamare și acumularea lui în arterele coronariene, adaugă le Quotidien du Medecin, preluat de passionsante.be. "Această informație este furnizată de toate mamografiile, fără creștere sau expunere suplimentară la radiații", afirmă unul dintre autorii cercetării. "Tot ce trebuie făcut este o studiere mai de aproape a imaginilor", adaugă el. Mamografia oferă o informație importantă, care permite o explorare mai profundă și, dacă este necesar, aplicarea unui tratament adecvat.

Tag-uri: , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 noi