Stomatologul îţi spune unde greşeşti: 8 obiceiuri care îţi distrug dantura

De în Sanatate 1 apr 2016

Nu doar dulciurile şi băuturile acidulate au un efect nociv asupra sănătăţii orale. Dr. Andra Custura îţi spune care sunt cele mai periculoase obiceiuri pentru dinţi, la care nici nu te-ai fi aşteptat.

Mesteci cuburile de gheaţă

Chiar dacă gheaţa e naturală şi fără zahăr, ronţăitul cuburilor îngheţate poate duce la distrugerea dinţilor şi mai apoi la dureri de dinţi regulate. Alimentele fierbinţi, precum şi cele foarte reci pot declanşa dureri persistente de dinţi. Aşa că data viitoare când vei mai simţi impulsul de a consuma gheaţă, gândeşte-te mai degrabă la varianta unei gume de mestecat fără zahăr.

Practici sporturi fără o gutieră de protecţie

Indiferent că joci fotbal, hockey sau oricare alt sport ce presupune contact, nu intra în joc fără o gutieră de protecţie. Este o bucată de plastic turnat care protejează dinţii de sus. Fără această dintii pot fi ciobiţi sau chiar scoşi. O gutieră pe măsură fiecăruia se poate cumpăra de la magazin sau se poate face în cabinet de către medicul stomatolog.

Biberoanele

Niciodată nu e prea devreme pentru a proteja dintii. Lăsându-i bebeluşului biberonul cu suc, lapte sau orice alt lichid pe timpul nopţii, poate influenţa în mod negativ evoluţia sănătăţii dinţilor care se pregătesc să iasă sau a celor care au ieşit deja. Bebeluşul se poate obişnui să adoarmă cu biberonul în gura peste noapte, lucru care nu este benefic pentru dinţi, deoarece zahărul poate produce carii. Este recomandat să ţinem biberoanele departe de pătuţul copilului.

Piercingurile în limbă

Acestea pot fi la modă, însă cu siguranţă muşcând pe metal putem cauza ciobirea unui dinte. Piercingurile în buza prezintă acelaşi risc pentru sănătatea dinţilor. Şi atunci când metalul se freacă de gingii poate cauza leziuni ale gingiilor ce pot duce mai departe la pierderea dinţilor. Gură este un fel de rai pentru bacterii, un mediu propice pentru dezvoltarea lor, iar piercingurile măresc riscul de infecţii şi răni. Oricum ar fi, este necesar să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră stomatolog referitor la riscurile pe care vi le asumaţi.

Bruxismul

Acest obicei poate duce în timp la pierderea dinţilor. În cel mai frecvent caz este determinat de stres şi probleme cu somnul, ceea ce îl face mai greu de controlat. Evitarea alimentelor dure în timpul zilei poate reduce durerile şi leziunile provocate de acest obicei. Purtarea unei gutiere pe timpul nopţii poate preveni leziunile cauzate de scrâşnitul dinţilor în timpul somnului.

Folosirea dinţilor pentru desfacerea diferitelor sticle, cutii, pungi

Deschiderea capacelor de sticlă sau a ambalajelor din plastic cu dinţii poate vă uşurează viaţa, însă folosirea lor pe post de instrumente este un obicei care poate duce la distrugerea acestora, de aceea este recomandat să vă păstraţi la îndemână foarfecele şi instrumentele pentru deschisul sticlelor şi să vă folosiţi dintii doar pentru a mânca

Mestecatul creioanelor

Te regăseşti cumva în această categorie? Dacă da, ar trebui să ştii că, la fel ca şi mestecatul gheţii acest obicei dăunător poate duce la ciobirea sau la fracturarea dinţilor. O opţiune mai bună ar fi mestecarea unei gume fără zahăr ce determina declanşarea unui flux salivar abundent şi astfel dintii şi smaltul acestora vor fi protejaţi de acizii dăunători.

Fumatul

Ţigările la fel ca şi alte produse ce conţin tutun vă pot păta dintii şi pot cauza boli ale gingiei. Tutunul poate, de asemena, să determine apariţia cancerului la nivelul gurii, limbii sau gâtului. Dacă va mai interesează încă un motiv pentru care ar trebui să renunţaţi la fumat gândiţi-vă şi la zâmbetul dumneavoastră.

Dr. Andra Custura este medic stomatolog la clinica Andra Smile.

Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
04 dec