Meryl streep 2

Meryl Streep va primi un Palme d'Or onorific la ceremonia...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish anunţă turneul mondial „Hit Me Hard and Soft”

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Kevin Spacey ripostează faţă de un documentar în care...

Citeste mai mult»
charlotte

Prinţul William şi Kate au dat publicităţii o fotografie...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Un videoclip viral cu Robert de Niro în care actorul...

Citeste mai mult»
Carli Lloyd

Carli Lloyd, fost star al naţionalei SUA, a anunţat că...

Citeste mai mult»
sport

Câte ore pe zi ar trebui să stai în picioare, să faci...

Citeste mai mult»
Paul Auster

Romancierul american Paul Auster, autorul ''Trilogiei New...

Citeste mai mult»
yumi

Japoneza Yumi Katsura, o renumită creatoare de rochii de...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu a fost eliberat după opt ore de...

Citeste mai mult»
Raluca Turcan

Raluca Turcan, despre cineaşti la gala Premiilor Gopo:...

Citeste mai mult»
Salma Hayek

Salma Hayek s-a alăturat Madonnei pe scena din Mexic,...

Citeste mai mult»
shakira

Blackstone oferă aproape 1,6 miliarde de dolari pentru...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu a fost reţinut de poliţie pentru...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»

Top 6 metode sanatoase de gatit

De în Sanatate 4 apr 2011
Modul in care gatim ne influenteaza puternic sanatatea, de aceea, din dorinta de a ne proteja, am ajuns la o varietate bogata de metode de gatit. Feminis iti dezvaluie care sunt cele mai sanatoase metode culinare!

1. “En papillote”

En papillote reprezinta o tehnica de gatit ce presupune impachetarea in hartie de copt a preparatelor, pe care le poti apoi fierbe sau le poti gati cu usurinta la microunde sau pe gratar. Preparatele se pot impacheta si in folie de aluminiu, sau in frunze de bananier, cum se intalneste in Asia.

Este o metoda buna de gatire a pestelui sau a feliilor subtiri de carne, care altfel s-ar usca la cuptor sau s-ar sfarama daca ar fi gatite pe gratar.
Cand este gata, mancarea gatita poate fi servita in pachetele de hartie, astfel se pastreaza sucul obtinut in urma procesului de preparare.

2. Fierberea la aburi

Tehnica de gatit la aburi presupune prepararea alimentelor prin asezarea acestora deasupra apei in fierbere. Este o tehnica sanatoasa deorece in acest mod alimentele gatite isi pastreaza culoarea, gustul si textura originara si isi mentin cantitatea de vitamine si minerale.

Sunt mai multe metode de a gati la abur, poti folosi un aparat sau daca nu ai o oala speciala, poti sa asezi o sita pe o oala umpluta pana la jumatate cu apa. Cand apa incepe sa dea in fiert, se pun legumele in sita si se acopera cu o folie de aluminiu. Important este ca in permanenta sa ai grija ca apa care fierbe sa nu se evapore, daca observi ca apa incepe sa scada poti adauga pe parcurs apa calda de la robinet.

Este o metoda excelenta de a gati preparate precum peste, carne de pui si legume, iar pentru a da o aroma si mai deosebita preparatelor, poti aduga in apa care fierbe felii de ceapa, de lamaie, telina tocata sau condimente. Astfel pe masura ce fierb toate aceste arome vor patrunde in savoarea alimentelor gatite si le vor conferi un gust si mai delicios.
Inainte de a le pune pe foc, poti asezona preparatele, insa nicioadata sa nu presari sare pe legume, pentru ca nu vei face decat sa le usuci si sa isi piarda din nutrienti.

3. Calirea rapida

Calirea rapida este cunoscuta sub denumirea "stir frying" si face trimitere la o metoda de gatit originara din China, care presupune prepararea mancarii la temperaturi ridicate intr-o tigaie numita wok. Aceasta tehnica este apreciata datorita rapiditatii cu care se gatesc alimentele, pastrandu-si nutrientii si culoarea originara si folosind o cantitate redusa de grasimi.

Carnea de pui, pestele, legumele, orezul si taiteii sunt cele mai potrivite pentru a le praji. Poti adauga si ulei, astfel dai mai multa savoare mancarii, dar trebuie sa fii atenta sa folosesti un ulei care sa reziste la temperaturi ridicate. Cel mai potrivit ar fi uleiul de arahide, este folosit in bucataria chinezeasca, insa la fel de bun este si cel vegetal sau cel de floarea soarelui. Nu ar trebui sa folosesti la prajeli uleiul de masline pentru ca nu faci decat sa-l irosesti, deoarece se arde repede si face mult fum.

Inainte, de a te apuca de gatit ar trebui sa ai toate ingredientele deja pregatite, taiate in bucati cat mai mici. Foloseste o tigaie wok sau daca nu ai, este de ajutor si o tigaie adanca si larga la gura. si pune-o pe foc pentru a se incinge. Adauga apoi in jur de 2 linguri de ulei si incearca prin miscari circulare sa tapezi intreaga tigaie. Ai grija, cand se va incinge uleiul va incepe sa sfaraie si te poate arde. Cel mai bine ar fi sa folosesti o tigaie cu maner lung.
Apoi poti incepe sa adaugi ingredientele, cel mai bine este sa incepi cu cele care stii ca le va lua mai mult timp sa se coaca, cum sunt morcovii, si dupa aceea sa adaugi si ingredientele mai usoar de gatit. Amesteca incontinuu preparatele.

Descopera retete deosebite in dosarul Culinar.

4. Gratar la tigaie (griddling)

Aceasta metoda este asemenea gratarului (grilling) numai ca presupune gatirea alimentelor la temperaturi ridicate intr-o tigaie de fonta cu striatii.
Este rapid si sanatos, folosind o cantitate redusa de ulei. Poti gati bugati mari de carne, cum este cotletul, friptura, fille de piept de pui sau fructe de mare si legume.

Intotdeauna, sa te asiguri ca tigaia este incinsa, altfel preparatele se vor lipi de tigaie. Nu este nevoie sa ungi tigaia cu ulei, daca doresti, pentru mai multa savoare, poti unge feliile de carne. Dupa ce termini de gatit, lasa carnea pe o farfurie timp de 3-5 minute, astfel fibrele se vor fragezi si sucul va fi egal raspandit, si vei obtine o carne mai frageda.

Atunci cand iti cumperi o astfel de tigaie trebuie sa fii atenta sa o alegi pe cea cu striatiile cele mai adanci, astfel grasimea scursa va ramane intre creste si preparatele nu vor sta in grasime.

5. Microunde

Desi cuptorul cu microunde nu este privit cu ochi buni de toata lumea, nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie. Te poate salva ori de cate ori esti prea ocupata pentru a gati si ai nevoie sa pregatesti ceva intr-un timp scurt. De asemenea, il poti folosi cand trebuie sa decongelezi carnea sau vrei sa incalzesti un preparat.

Timpul de gatit variaza in functie de temperatura fiecarui cuptor cu microunde si de cantitatea de preparate, asa ca este recomandat sa respecti instructiunile de utilizare. Este bine sa acoperi preparatul pe care il bagi la cuptor pentru a grabi procesul de gatire si pentru a evita uscarea preparatelor.

6. Gratar

Este o metoda rapida de a gati carnea frageda si slaba, pestele si fructele de mare, conferindu-le preparatelor si un gust deosebit.

Inainte de a te apuca de gatit este recomandat sa incingi bine gratarul putand modifica pe parcurs temperatura, ridicand sau coborand grilajul.

In functie de preparate, poti folosi sau nu ulei. Spre exemplu, baconul sau carnatii contin suficienta grasime pentru a fi prajii, insa in cazul unor bucati de carne mai slaba, cum este pieptul de pui, trebuie inainte sa ungi carnea cu ulei. Tot pe gratar poti gati si legumele, precum rosiile, ciupercile si ardeii.

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
04 mai