arnold

Ce alimente a exclus Arnold Schwarzenegger din meniul...

Citeste mai mult»
justin

Justin Timberlake a anunțat că suferă de boala Lyme

Citeste mai mult»
Hulk Hogan

Hulk Hogan a murit din cauza unui „infarct miocardic...

Citeste mai mult»
suc

Cât de mult îi afectează pe copii timpul petrecut în fața...

Citeste mai mult»
Michael Jackson

O șosetă a cântărețului Michael Jackson, considerată...

Citeste mai mult»
Katy și Justin

Justin Trudeau şi Katy Perry au fost văzuţi luând masa...

Citeste mai mult»
Andi Moisescu

Andi Moisescu, declarații rare despre tatăl său care l-a...

Citeste mai mult»
P. Diddy

Rapperul P. Diddy cere să fie eliberat contra unei...

Citeste mai mult»
Cheloo

Cheloo, prins de poliţişti după ce ar fi făcut scandal în...

Citeste mai mult»
lopez

Dieta minune care o ajută pe Jennifer Lopez să arate atât...

Citeste mai mult»
Beyonce

Donald Trump o acuză pe Beyoncé că a primit din partea...

Citeste mai mult»
Ozzy Osbourne

Fanii lui Ozzy Osbourne îi vor putea aduce un ultim...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Dana Budeanu, despre apariția lui Jennifer Lopez la...

Citeste mai mult»
helen

Helen Mirren, care a împlinit 80 de ani, spune că...

Citeste mai mult»
be

Produse farmaceutice fabricate în România, disponibile...

Citeste mai mult»
calc

Calculează-ți ușor greutatea ideală: folosește...

Citeste mai mult»
Hulk Hogan

Actorul și starul de wrestling Hulk Hogan a murit la...

Citeste mai mult»
adelina pestrițu

Adelina Pestrițu a rămas fără permis de conducere: „...

Citeste mai mult»
Mădălina Ghenea

Mădălina Ghenea, intervenție chirurgicală complicată la...

Citeste mai mult»
Jeff Daniels

Actorul Jeff Daniels, extrem de critic la adresa celui...

Citeste mai mult»
Venus Williams

Surpriză la Washington: Venus Williams a anunţat că este...

Citeste mai mult»
tripleti

Tripleți identici, un caz medical extrem de rar, născuți...

Citeste mai mult»
godzi

Artistul italian DJ Godzi a murit la 35 de ani, după o...

Citeste mai mult»
Ozzy Osbourne

Brian May, după decesul lui Ozzy Osbourne - Ultima sa...

Citeste mai mult»
george

O nouă fotografie cu Prince George a fost publicată cu...

Citeste mai mult»
oasis

Oasis transmite fanilor că sunt în siguranţă la...

Citeste mai mult»
rochii

Ținute chic pentru nunți de zi, de seară sau în aer liber

Citeste mai mult»
cuplu

Directorul general al unei companii americane din...

Citeste mai mult»
ada

Ada Galeș, diagnosticată cu o formă rară de cancer....

Citeste mai mult»
ellen degeneres

Ellen DeGeneres a dezvăluit adevăratul motiv pentru care...

Citeste mai mult»
cuplu

Patronul unei firme americane, surprins cu amanta la un...

Citeste mai mult»
Stephen Colbert

CBS anulează emisiunea ''The Late Show with Stephen...

Citeste mai mult»
Mihaela Radulescu

Mihaela Rădulescu, mesaj după moartea lui Felix...

Citeste mai mult»
Oana Sîrbu

Secretul sănătății Oanei Sîrbu, la 57 de ani: „Ceaiul de...

Citeste mai mult»
Felix Baumgartner

Primul om care a sărit din stratosferă, Felix...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla marchează împlinirea vârstei de 78 de ani...

Citeste mai mult»
Miley Cyrus

Miley Cyrus nu mai pleacă în turnee din cauza 'lipsei...

Citeste mai mult»
Albert NBN

Trapperul Albert NBN, care a înjurat România pe scena...

Citeste mai mult»
Labubu

Nebunia păpuşilor Labubu. Firma chineză care le produce...

Citeste mai mult»
Thierry

Prezentatorul de televiziune și producătorul Thierry...

Citeste mai mult»

Top 6 metode sanatoase de gatit

De în Sanatate 4 apr 2011
Modul in care gatim ne influenteaza puternic sanatatea, de aceea, din dorinta de a ne proteja, am ajuns la o varietate bogata de metode de gatit. Feminis iti dezvaluie care sunt cele mai sanatoase metode culinare!

1. “En papillote”

En papillote reprezinta o tehnica de gatit ce presupune impachetarea in hartie de copt a preparatelor, pe care le poti apoi fierbe sau le poti gati cu usurinta la microunde sau pe gratar. Preparatele se pot impacheta si in folie de aluminiu, sau in frunze de bananier, cum se intalneste in Asia.

Este o metoda buna de gatire a pestelui sau a feliilor subtiri de carne, care altfel s-ar usca la cuptor sau s-ar sfarama daca ar fi gatite pe gratar.
Cand este gata, mancarea gatita poate fi servita in pachetele de hartie, astfel se pastreaza sucul obtinut in urma procesului de preparare.

2. Fierberea la aburi

Tehnica de gatit la aburi presupune prepararea alimentelor prin asezarea acestora deasupra apei in fierbere. Este o tehnica sanatoasa deorece in acest mod alimentele gatite isi pastreaza culoarea, gustul si textura originara si isi mentin cantitatea de vitamine si minerale.

Sunt mai multe metode de a gati la abur, poti folosi un aparat sau daca nu ai o oala speciala, poti sa asezi o sita pe o oala umpluta pana la jumatate cu apa. Cand apa incepe sa dea in fiert, se pun legumele in sita si se acopera cu o folie de aluminiu. Important este ca in permanenta sa ai grija ca apa care fierbe sa nu se evapore, daca observi ca apa incepe sa scada poti adauga pe parcurs apa calda de la robinet.

Este o metoda excelenta de a gati preparate precum peste, carne de pui si legume, iar pentru a da o aroma si mai deosebita preparatelor, poti aduga in apa care fierbe felii de ceapa, de lamaie, telina tocata sau condimente. Astfel pe masura ce fierb toate aceste arome vor patrunde in savoarea alimentelor gatite si le vor conferi un gust si mai delicios.
Inainte de a le pune pe foc, poti asezona preparatele, insa nicioadata sa nu presari sare pe legume, pentru ca nu vei face decat sa le usuci si sa isi piarda din nutrienti.

3. Calirea rapida

Calirea rapida este cunoscuta sub denumirea "stir frying" si face trimitere la o metoda de gatit originara din China, care presupune prepararea mancarii la temperaturi ridicate intr-o tigaie numita wok. Aceasta tehnica este apreciata datorita rapiditatii cu care se gatesc alimentele, pastrandu-si nutrientii si culoarea originara si folosind o cantitate redusa de grasimi.

Carnea de pui, pestele, legumele, orezul si taiteii sunt cele mai potrivite pentru a le praji. Poti adauga si ulei, astfel dai mai multa savoare mancarii, dar trebuie sa fii atenta sa folosesti un ulei care sa reziste la temperaturi ridicate. Cel mai potrivit ar fi uleiul de arahide, este folosit in bucataria chinezeasca, insa la fel de bun este si cel vegetal sau cel de floarea soarelui. Nu ar trebui sa folosesti la prajeli uleiul de masline pentru ca nu faci decat sa-l irosesti, deoarece se arde repede si face mult fum.

Inainte, de a te apuca de gatit ar trebui sa ai toate ingredientele deja pregatite, taiate in bucati cat mai mici. Foloseste o tigaie wok sau daca nu ai, este de ajutor si o tigaie adanca si larga la gura. si pune-o pe foc pentru a se incinge. Adauga apoi in jur de 2 linguri de ulei si incearca prin miscari circulare sa tapezi intreaga tigaie. Ai grija, cand se va incinge uleiul va incepe sa sfaraie si te poate arde. Cel mai bine ar fi sa folosesti o tigaie cu maner lung.
Apoi poti incepe sa adaugi ingredientele, cel mai bine este sa incepi cu cele care stii ca le va lua mai mult timp sa se coaca, cum sunt morcovii, si dupa aceea sa adaugi si ingredientele mai usoar de gatit. Amesteca incontinuu preparatele.

Descopera retete deosebite in dosarul Culinar.

4. Gratar la tigaie (griddling)

Aceasta metoda este asemenea gratarului (grilling) numai ca presupune gatirea alimentelor la temperaturi ridicate intr-o tigaie de fonta cu striatii.
Este rapid si sanatos, folosind o cantitate redusa de ulei. Poti gati bugati mari de carne, cum este cotletul, friptura, fille de piept de pui sau fructe de mare si legume.

Intotdeauna, sa te asiguri ca tigaia este incinsa, altfel preparatele se vor lipi de tigaie. Nu este nevoie sa ungi tigaia cu ulei, daca doresti, pentru mai multa savoare, poti unge feliile de carne. Dupa ce termini de gatit, lasa carnea pe o farfurie timp de 3-5 minute, astfel fibrele se vor fragezi si sucul va fi egal raspandit, si vei obtine o carne mai frageda.

Atunci cand iti cumperi o astfel de tigaie trebuie sa fii atenta sa o alegi pe cea cu striatiile cele mai adanci, astfel grasimea scursa va ramane intre creste si preparatele nu vor sta in grasime.

5. Microunde

Desi cuptorul cu microunde nu este privit cu ochi buni de toata lumea, nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie. Te poate salva ori de cate ori esti prea ocupata pentru a gati si ai nevoie sa pregatesti ceva intr-un timp scurt. De asemenea, il poti folosi cand trebuie sa decongelezi carnea sau vrei sa incalzesti un preparat.

Timpul de gatit variaza in functie de temperatura fiecarui cuptor cu microunde si de cantitatea de preparate, asa ca este recomandat sa respecti instructiunile de utilizare. Este bine sa acoperi preparatul pe care il bagi la cuptor pentru a grabi procesul de gatire si pentru a evita uscarea preparatelor.

6. Gratar

Este o metoda rapida de a gati carnea frageda si slaba, pestele si fructele de mare, conferindu-le preparatelor si un gust deosebit.

Inainte de a te apuca de gatit este recomandat sa incingi bine gratarul putand modifica pe parcurs temperatura, ridicand sau coborand grilajul.

In functie de preparate, poti folosi sau nu ulei. Spre exemplu, baconul sau carnatii contin suficienta grasime pentru a fi prajii, insa in cazul unor bucati de carne mai slaba, cum este pieptul de pui, trebuie inainte sa ungi carnea cu ulei. Tot pe gratar poti gati si legumele, precum rosiile, ciupercile si ardeii.

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
03 aug