chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Ana Aslan- Femeia care a descoperit elixirul tineretii

De în Sanatate 25 dec 2010
Numele ei a intrat in legenda ca fiind femeia care a facut primii pasi in descoperirea elixirului tinerietii- Ana Aslan, adolescenta rebela care la varsta de 16 ani visa sa devina pilot si care a facut greva foamei pentru ca mama sa o lase sa urmeze medicina, este si astazi unul dintre numele de referinta in medicina mondiala si un nume celebru in galeria femeilor care ne inspira zi de zi.

"Detest batranetea, uratenia si minciuna. Uratenia ma crispeaza, ma blocheaza si ma anihileaza. Nu as sti cum sa traiesc intr-o ambianta respingatoare", ii spunea Ana Aslan lui Dinu Lipatti. Asa ca a luptat zi de zi sa invinga ceea ce ura mai mult- batranetea, uratenia si minciuna...  Cum? Urmand in viata de zi cu zi invatamintele altui crez care i-a devenit motto in viata- "Sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani. Inseamna sa fii optimist, sa te simti bine, sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa-l cuceresti".

Dali, Charlie Chaplin sau Jacqueline Kennedy si tratamentul Anei Aslan

Salvador Dali, Charlie Chaplin, Ymma Sumak, Somerset Maugham sau Pablo Neruda s-au numarat printre cei care i-au fost pacienti. Aristotel Onassis, Jacqueline Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, de Gaulle, Lilian Gish si chiar si temutul dictator  Tito i-au cerut exepertiza si au folosit medicamentul minune. Una dintre cele mai celebre femei din lume, Ana Aslan sta cu mandrie in randul deschizatorilor de drumuri in studiul geriatriei- ramura medicinii care studiaza si trateaza bolile batranetii.

"Tratamentul meu cu Gerovital H3 este o solutie, dar nu numai. Este, in acelasi timp, o filosofie de viata si speranta" spunea Ana Aslan,  despre descoperirea uluitoare care a facut-o celebra.

Visa sa fie pilot de avion

Ana Aslan s-a nascut pe 1 ianuarie 1897, la Braila. Provenita dintr-o familie cu valente intelectuale Ana a fost cel mai mic dintre cei patru copii ai lui Margarit Aslan si ai Sofiei, o bucovineanca frumoasa. Cand s-a nascut Ana, tatal sau tocmai implinise 59 de ani. Din cauza inabilitatii in afaceri si a patimii pentru jocul de carti averea acestuia avea sa se risipeasca foarte repede. Viitoarea cercetatoare de renume mondial urmeaza cursurile colegiului Romascanu din Braila. La varsta de 13 ani isi pierde tatal, iar familia ei paraseste orasul natal si se muta la Bucuresti.  
La numai 16 ani visa sa devina pilot si a zburat pe un aparat mic, tip Bristol - Coanda.  Insa abandoneaza curand acest vis pentru medicina.

A facut greva foamei

Dorinta tinerei de a deveni doctor nu este insa pe placum mamei sale. Impotrivirea acesteia nu o face insa sa dea inapoi. In fata opozitiei mamei de a deveni medic tanata decide sa faca greva foamei si se inscrie la Facultatea de Medicina.

Primul razboi mondial, o gaseste pe tanara ingrijind soldatii in spitalele militare din spatele frontului de la Iasi. Dupa intoarcerea la Bucuresti, in anul 1919, lucreaza alaturi de reputatul neurolog Gheorghe Marinescu. In 1922, Ana Aslan isi finalizeaza studiile la Facultatea de Medicina si este numita preparator la clinica II din Bucuresti, condusa de profesorul D. Danielopolu. Acsta este cel care o indruma si in alcatuirea tezei de doctorat.

Vitamina H3 ( Gerovital) - Elixirul tineretii

Povestea Gerovitalului incepe la mijlocul secolului XX. Ana Aslan, pe atunci in varsta de 52 de ani, preda la Facultatea de Medicina din Timisoara si era preocupata de studierea procainei, un cunoscut anestezic local.  Aceasta a observat ca substanta pe care o studia avea un rol important in procesul de incetinire al mecanismelelor de imbatranire la nivel molecular si geriatric si a gasit compozitia care sa valorifice efectele acesteia asupra frumusetii.

Existau deja insemnari care evidentiasera cateva efecte surprinza toare: uneori, durerile articulare cedau, parul alb se recolora, iar calitatea tegumentului se imbunatatea cu privire la aceasta substanta. Erau insa doar observatii disparate, venite in special din partea chirurgilor. Ana Aslan avea sa puna totutul cap la cap.

Experimenteaza procaina in afectiunile reumatice, in cazul unui student tintuit la pat din cauza unei crize de artroza. Continua cercetarile intr-un azil de batrani si evidentiaza importanta novocainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta. Obtine rezultate remarcabile, care sunt comunicate Academiei Romane.  Astfel, intre anii 1946 si 1956, dupa numeroase cercetari clinice si experimentale  prepara vitamina H3 (Gerovital), produs geriatric brevetat in peste 30 de tari. 

Conceptul Gerovital H3 a fost introdus pentru prima data in 1957, la Verona, in Italia, cu ocazia Congresului International de Gerontologie. Cu toate aceastea, a fost destul de greu pentru comunitatea stiintifica sa accepte inovatia. Ideea ca un banal anestezic folosit in special in tratarea durerilor dentare continea secretul tineretii vesnice era greu de digerat. Ana Aslan nu s-a dat insa batuta- pentru a inlatura orice dubiu Ana Aslan se angajeaza intr-o munca tintanica- realizeaza unul dintre cele mai ample studii facute pana atunci in medicina- pentru mai bine de  doi ani, observa efectele Gervitalului asupra  unui esantion de 15.000 de persoane cu varste cuprinse intre 38 si 62 de ani. 400 de medici si 154 de clinici au luat parte la experimentul care avea sa ateste valabilitatea teoriei emise de cercetatoarea romanca.

In 1960 Prof. Ana Aslan incepe experimentarea unui nou produs care contine, pe langa procaina, si un factor activator si antiaterogen - Aslavital.

A condus primul institut de geriatrie

In anul 1952, este infiintat primul institut de geriatrie din lume. Inca de la infiintare si pana in anul 1988 institutul a fost condus de Acad. Prof. Dr. Ana Aslan, avand ca obiect de activitate : asistenta medicala geriatrica, cercetarea si gerontologia sociala.

Invidiata de Elena Ceausescu

Reusitele extraordinare si faima Anei Aslan au atras insa antipatia Elenei Ceausescu, invidioasa pe titlul de academician al cercetatoarei. Au avut de suferit atat ea cat si institutul pe care il conducea. Dat exemplu tarilor occidentale in 1964 cand presedintele OMS l-a propus ca model de institut de geriatrie tarilor dezvoltate, acesta a inceput treptat sa se degradeze. Lipsa apei calde, mancarea proasta si conditiile din ce in ce mai precare- cu care se confrunta intreaga Romanie- au afectat si imaginea institutului.

A murit dupa ce s-a judecat 7 ani cu statul roman

Indrazneala de a se opune unor directive politice si refuzul de a percepe taxa de spitalizare de la batranii saraci o costa pe Ana Aslan scump. Colegiul de partid i-a cerut sa plateasca 1,5 milioane de lei, bani care reprezentau contravaloarea unor taxe de spitalizare pe care ea refuzare sa le perceapa batranilor napastuiti. Dupa sapte ani de hartuieli in justitie, este declarata nevionvata, cu numai cinci luni inainte sa moara. In acel moment, metoda de tratament brevetata de Ana Aslan aducea anual peste 17 milioane de dolari statului roman.
Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar