armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Si femeile bogate plang: alcoolismul

De în Sanatate 22 ian 2009
Descopera cine sunt femeile care beau, semnele prin care iti poti da seama ca o persoana sufera de tulburari legate de consumul de alcool si care sunt pasii necesari pentru a vindeca dependenta de alcool de la psihiatrul si psihoterapeutul Eugen Hriscu.
O femeie care bea este privita si judecata mult mai rau decat un barbat. De aceea, multe dintre ele incearca sa isi tina aceasta dependenta bine ascunsa de ochii celor de la munca sau de ochii celor dragi. La inceput, e posibil sa faca acest lucru, dar cu cat trece timpul, le vine tot mai greu sa isi tina ascunsa dependenta.

Trebuie sa va marturisesc ca o dependenta inseamna, din punctul meu de vedere, tot ce visez mai rau: sa mi se intample ceva care sa ma faca sa uit ca nu sunt eu cea mai importanta de pe fata pamantului, care sa ma faca sa uit nevoile copiilor mei si sa nu imi doresc imbratisarea omului iubit.

Va spun inca de la inceput ce mi-a inspirat mie discutia cu Eugen Hriscu, de la Clinica PsyMotion. Pe langa un imens respect pentru munca acestui specialist si pentru increderea pe care o are in oameni - cel putin asta a fost impresia pe care mi-a lasat-o - am inteles ca o dependenta inseamna extrem de multa singuratate. Singuratate in care cei dependenti se invaluie si din care reusesc cu greu sa mai iasa.
 
Eu nu judec mai putin decat cei din jurul meu. Cred despre oamenii dependenti de alcool tot ceea ce crezi si tu. Adica ce e mai rau. Am descoperit de la psihoterapeutul de la clinica PsyMotion o alta fata a femeilor dependente de alcool, o fata a unor persoane constiente de tot ceea ce fac, de raul pe care si-l fac lor insele si de raul pe care il fac celor din jur.
 
Am initiat discutia cu psihiatrul si psihoterapeutul Eugen Hriscu cu destul de multe preconceptii si idei gresite. Am facut chiar si greseala de a spune "alcoolism". Psihoterapeutul m-a corectat imediat: "Alcoolismul nu este un termen care sa existe in medicina sau psihologie. Este un termen vechi, care vine din vremurile in care era considerat un viciu, ceva ce faceau numai oamenii lipsiti de morala si de tarie de caracter. Medicina a realizat, mai apoi, ca este un lucru serios si a inventat aceasta denumire: tulburari legate de consumul de alcool, denumire folosita si astazi."

Exista si avantaje in a nu ii numi "alcoolici" pe oamenii care sufera de aceasta tulburare, imi explica psihoterapeutul. Ne-am obisnuit ca atunci cand spunem "alcoolic" sa spunem un om care umbla murdar, prost imbracat, fara slujba si care isi bate nevasta, iar in ceea ce le priveste pe femei, credem ca isi neglijeaza voit partenerul de viata si copiii. Lucrurile nu stau chiar asa. Am aflat - cu surprindere, trebuie sa recunosc - ca aceste preconceptii sunt adevarate pentru mai putin de 5% dintre persoanele care sufera de tulburari legate de consumul de alcool. Si cum ramane cu adevarul celor 95% ramasi?

Cat de mult e prea mult

"Exista femei de afaceri care vin acasa in fiecare seara si beau doua sau trei pahare de whisky numai pentru a se putea relaxa si a putea dormi. Asta nu inseamna neaparat dependenta, dar poate fi un prim pas catre dependenta. Acele femei poate nu beau deloc in timpul weekend-ului si nu simt nevoia de alcool in timpul vacantelor, dar au nevoie de alcool in timpul saptamanii, cand se simt obosite si stresate," spune Eugen Hriscu.
Dar cat de mult – sau de putin - e necesar sa bei pentru a iti da seama ca ai o problema reala? Raspunsul vine de la psihoterapeut: "Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut publice limitele peste care, daca o persoana trece, se poate spune ca are o tulburare legata de consumul de alcool. La femei este vorba de o unitate de alcool pe zi, mai exact un pahar de vin, o bere sau un shot de tarie. In principiu, acest consum se poate face in fiecare zi fara a se considera ca ai o problema. Cu toate acestea, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca minim o zi pe saptamana sa nu se consume alcool." In total, consumul de risc pentru o femeie inseamna mai mult de o unitate de alcool pe zi si mai mult de sapte pe saptamana. De asemenea, o persoana care consuma mai mult de 4 unitati de alcool (patru beri, pahare de vin sau shot-uri) la un singur eveniment, petrecere sau orice alta iesire, atinge limita dintre consumul de alcool care nu face rau si consumul periculos.

Barbatii, pe de alta parte, pot consuma o cantitate dubla de alcool fara a avea niciun fel de problema, "nu pentru ca ar fi ei mai fortosi", imi explica Eugen Hriscu, "ci pentru ca ei au organismul construit astfel incat sa poata 'duce' mai mult alcool".

Te gandesti deja si incerci sa iti amintesti cat de mult alcool ai baut ultima oara? Asta e bine, pentru ca Eugen Hriscu spune: "atunci cand cineva vede ca trece cu mult de limitele impuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii, si decide sa se opreasca sau sa isi scada consumul de alcool, a realizat un pas important, pentru ca e mai usor in acest moment, decat atunci cand se va instala depedendenta". In plus, aceasta masura va ajuta persoana care sufera de o tulburare legata de consumul de alcool pentru ca va avea nevoie de mai putine ore de psihoterapie, si asta va insemna mai putini bani cheltuiti.

Semnele dependentei

Nu este nevoie ca toate aceste semne sa fie prezente pentru ca acea persoana sa fie dependenta de alcool.

- persoana in cauza ajunge sa consume cantitati tot mai mari de alcool. Acest lucru se explica prin faptul ca femeia ajunge de la o bere bauta inainte de culcare pentru a se relaxa la a bea trei sau patru beri pentru a obtine acelasi rezultat. Motivul e simplu, precizeaza Eugen Hriscu – toleranta organismului la bautura a crescut.

- organismul acelei femei "cere" alcool, in special dimineata, cand organismul a absorbit in timpul somnului tot alcoolul ingerat cu o seara inainte si acelei persoane incep sa ii tremure mainile, sa transpire si sa aiba nevoie sa consume alcool numai pentru a-si putea desfasura activitatea normala, de zi cu zi. Psihoterapeutul de la Clinica PsyMotion: "Unul din pacientii mei imi spunea: 'Dimineata ma trezesc cu tensiunea marita si trebuie sa beau ca sa o reglez.' E vorba de o stare de sevraj, asemanatoare cu ceea ce resimt persoanele dependente de droguri."

- marea parte a activitatilor sociale ale persoanei dependente sunt restranse la procurarea si consumul alcoolului. Se renunta la timpul petrecut cu familia, cu copiii si la iesirile cu prietenii. Femeile sunt si mai predispuse sa faca acest lucru pentru ca la ele exista tendinta de a bea singure, acasa, ascunzandu-se de oameni.

- persoana resimte o pofta intensa, uriasa de a consuma alcool.

- consumul de alcool continua, chiar daca sotul unei femei depdendente de alcool o ameninta cu divortul, copiii sai refuza sa mai vorbeasca cu ea si se simt rusinati sau are probleme serioase de sanatate (cum ar fi ulcerul), pe care alcoolul le agraveaza.

Din pacate, o femeie care sufera de aceasta dependenta poate parea ca isi duce viata si viciul nescuturata de regrete, cu toate ca ii pasa si sufera atat la gandul pierderii sotului, cat si la reprosurile copiilor sau ale prietenilor. Aceste persoane nu isi pot controla consumul de alcool. Dar persoanele care nu sufera de nicio dependenta nu le pot intelege pe cele care sunt dependente de ceva, ne explica psihoterapeutul Eugen Hriscu.
De ce beau femeile?

Nu stiu ce speram sa descopar, intreband psihoterapeutul care sunt principalele cauze pentru care o femeie se apuca de baut. Poate niste motive dramatice, care sa aiba, mai mult sau mai putin, un impact serios asupra vietii acelor femei si asupra deciziei lor de a consuma alcool. Evident, nimeni nu isi propune, uitandu-se la o sticla de votca nedeschisa inca, sa devina alcoolic. Asta daca nu sunt niste urmase ale lui Martin Page si nu vor sa isi imagineze o continuare a romanului – foarte bine scris, de altfel - "M-am hotarat sa devin prost", in care personajul principal incearca – fara succes - sa devina alcoolic.

Principalele motive pentru care femeile se "apuca" de baut sunt, din experienta psihoterapeutului Eugen Hriscu: neputinta de a adormi si de a se relaxa, neimplinirile si supararile sau dorinta de a-si automasca o depresie sau o tulburare de anxietate.

Atunci cand femeia nu poate adormi si nu se poate relaxa, recurge la alcool pentru ca acesta o poate seda si relaxa si, in prima instanta, ajuta sa doarma. Din pacate pentru cele care au ajuns sa bea pentru a putea dormi linistite, alcoolul "distruge arhitectura normala a somnului, da un somn nelinistit si neodihnitor si le face sa aiba nevoie de tot mai mult alcool pentru a se relaxa si a putea dormi", spune psihoterapeutul de la Clinica PsyMotion.

La fel, persoanele timide sau cele care au probleme cu vorbitul in public ar putea crede ca un pahar de tarie inainte de a merge la o petrecere ar reprezenta solutia ideala. Reprezinta doar o solutie de moment.
 
Portretul femeii care cauta relaxarea in alcool

Curioasa sa aflu care este profilul femeii care vine si cere ajutorul unui psihoterapeut pentru a scapa de aceasta dependenta, aveam sa aflu ca femei si barbati de toate varstele din toate categoriile sociale vin sa caute ajutorul specialistilor. Eugen Hriscu: "E un mare neadevar sa spui ca marea majoritate a dependentilor nu vor sa scape de acest viciu. Marea majoritate a celor care sunt dependenti de alcool realizeaza ce se intampla cu ei si vor sa rezolve aceasta problema. Dar sunt, de asemenea, constienti ca nu pot face totul singuri. Cei mai multi dintre ei sunt dispusi sa incerce, daca gasesc un tratament eficient."

Cele doua categorii de femei care se lasa "seduse" de alcool sunt, din experienta psihoterapeutului PsyMotion, femeile de peste 40 de ani, care beau pentru a scapa de stres si pentru a nu se mai gandi la nimic, si tinerele intre 15 si 25 de ani. Femeile din prima categorie au slujbe stresante si cariere sau probleme in viata de familie, si recurg la alcool pentru a uita totul. Evident, functioneaza pe termen scurt iar problemele revin odata ce trece efectul alcoolului, asa ce ele trebuie sa bea din nou pentru a se relaxa si a uita.

Tinerele din a doua categorie sunt studente si eleve; nu consuma alcool in fiecare zi, dar atunci cand beau – la chefuri sau in oras - consuma foarte mult alcool. Riscurile pe care ele si le asuma au o gama variata, de la accidentele comise pe fondul consumului exagerat de alcool la abuzurile si violentele la care tinerele se expun.
 
N. de exemplu, are in prezent 27 de ani. Acum este pe picioarele ei si mi-a povestit ca ea mai consuma cate o bere sau un cocktail doar cand iese in oras, cu prietenele sau la vreo petrecere. Insa au fost vremuri, in copilaria ei, cand bea aproape zilnic: bere, vin, lichioruri, tarie. Asta pentru ca in familia ei parintii consumau alcool, in cantitati destul de mari.
 
Si i se dadea si ei, de pe la 10 ani, mai intai putin, apoi din ce in ce mai mult. Incepuse sa ii placa si sa i se para normal. Norocul ei a fost ca a plecat la facultate, la Bucuresti, unde mi-a spus ca a inceput "sa-si impuna propriul stil de viata". In care alcoolul nu mai are loc pentru ca "exista munca, prietenii, plimbarile, o muzica buna, am intotdeauna ceva mai bun de facut si chiar nu imi mai trebuie alcool," spune tanara femeie.
Pas cu pas spre vindecare

"O persoana care sufera de dependenta sau de o tulburare datorata consumului de alcool poate cauta ajutor in mai multe etape. In primul rand ar trebui sa caute un profesionist care sa lucreze intr-un centru apropiat de orasul in care locuieste. Din experienta mea stiu ca exista astfel de centre in Bucuresti, Iasi, Cluj, Sibiu si Timisoara. Daca nu reuseste sa gaseasca niciun specialist, ar trebui sa caute un medic psihiatru, care o va ajuta. In cazul in care nici aceasta cautare nu ii este la indemana, poate apela la ajutorul medicului de familie," arata Eugen Hriscu, psihiatru si psihoterapeut la clinica PsyMotion.

De asemenea, o varianta care poate da rezultate pentru unele persoane este apelarea la grupurile Alcoolicii Anonimi, organizatie care are filiale in toate capitalele de judet. Exista si un site, www.alcohelp.ro, unde poti gasi atat informatii despre aceasta afectiune, cat si specialisti care te pot ajuta.

Pentru a apela la un psihoterapeut asa cum este si Eugen Hriscu, el ne dezvaluie pasii care sunt urmati. "Primul pas este programarea; urmeaza apoi o intalnire in care, discutand, fac o evaluare a severitatii consumului de alcool la persoana respectiva. Apoi, tot impreuna cu clientul meu negociem planul de tratament, care e intotdeauna personalizat, in functie de nevoile respectivului om. Acest plan poate consta in psihoterapie, daca problema este minora, doar in medicatie daca persoana nu poate veni des la intalnirile de psihoterapie sau in psihoterapie si medicatie daca dependenta este una severa."

In general, tratamentul pentru persoanele dependente de alcool sau care sufera de tulburari legate de consumul de alcool dureaza trei luni de zile. Dupa aceasta perioada, pleaca vindecate intre 30% si 50% dintre femeile care au apelat la ajutor de specialitate.

Ai vreo experienta legata de persoanele care sufera de tulburari legate de consumul de alcool? Povesteste-ne pe forum!
Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr