Brad Pitt

Brad Pitt i-a impresionat pe câțiva piloți celebri cu...

Citeste mai mult»
 Dave Shapiro

Producătorul muzical Dave Shapiro a murit într-un...

Citeste mai mult»
TikTok

O deputată îi îndeamnă pe organizatorii festivalulului să...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Procurorii francezi cer pedepse aspre în cazul jafului...

Citeste mai mult»
jj

Câștigătorul Eurovision 2025 vrea excluderea Israelului...

Citeste mai mult»
dav

O comedie cu Davika Hoorne, vedetă thailandeză, a...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Jennifer Lopez, dată în judecată pentru că a publicat pe...

Citeste mai mult»
Chris Brown

Cântărețul american Chris Brown, eliberat pe cauțiune de...

Citeste mai mult»
Kevin Costner

Motivul pentru care actorul Kevin Costner vine în România

Citeste mai mult»
oana roman

Oana Roman, mărturisiri sfâșietoare: „Am ieșit dintr-o...

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Meghan Markle publică fotografii nemaivăzute cu Prinţul...

Citeste mai mult»
Pedro Pascal

Pedro Pascal spune că poveștile și exprimarea opiniilor...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington a primit un Palme d'Or la Cannes pentru...

Citeste mai mult»
TikTok

TikTok lansează o funcţie de meditaţie, pentru a combate...

Citeste mai mult»
Elton John

Elton John denunţă planul „criminal” al guvernului...

Citeste mai mult»
jador

Jador, cercetat penal pentru conducerea unui vehicul sub...

Citeste mai mult»
sebastian stan

Sebastian Stan îndeamnă românii să voteze: "Nu va fi...

Citeste mai mult»
rihanna

Rihanna dezvăluie noul său single pentru filmul „Smurfs”,...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise reproşează şcolilor de film faptul că nu...

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis a dezvăluit că şi-a făcut operaţie...

Citeste mai mult»
Andreea Raicu

Andreea Raicu cere dreptate pentru o tânără violată acum...

Citeste mai mult»
Cassie Ventura

Cassie Ventura, fosta prietenă a lui Sean 'Diddy' Combs,...

Citeste mai mult»
jul

Juliette Binoche îi aduce un omagiu fotojurnalistei...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Gerard Depardieu, condamnat la 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Kim Kardashian, în lacrimi la tribunal, la procesul...

Citeste mai mult»
Jeremy Strong

Filmele sunt 'cruciale' în combaterea 'fake news', afirmă...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift spune că a fost citată în disputa juridică...

Citeste mai mult»
Brigitte Bardot

Deloc feministă, Brigitte Bardot le-a luat apărarea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Natura a fost sanctuarul meu în perioada tratamentului...

Citeste mai mult»
Gina Pistol

Gina Pistol, sinceră despre lupta cu kilogramele: „Era...

Citeste mai mult»
nemo

Nemo, câştigătorul Eurovision, susţine apelurile pentru...

Citeste mai mult»
papa leon

Papa Leon al XIV-lea, un fan al tenisului

Citeste mai mult»
bill

Bill Gates preconizează să doneze 200 de miliarde de...

Citeste mai mult»
Regina Margrethe

Regina Margrethe a Danemarcei a fost spitalizată din...

Citeste mai mult»
eurovision

Eurovisionul din Elveția stârnește o controversă...

Citeste mai mult»
Jimmy Page

Chitaristul Jimmy Page de la Led Zeppelin, acuzat că a...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a publicat o fotografie cu Archie de ziua lui

Citeste mai mult»
aniston

Un bărbat a fost arestat după ce a intrat cu mașina pe...

Citeste mai mult»
charles

A fost dezvăluit portretul de încoronare al regelui...

Citeste mai mult»
Prinţul Harry

Prințul Harry mărturisește că ar dori să se 'împace' cu...

Citeste mai mult»

10 obiceiuri care previn cancerul

De în Sanatate 24 mar 2008
Ce au in comun sedintele de sauna, evitarea pesticidelor, proprietatile curative ale salivei si filozofia zen? Toate pot preveni cancerul! Iata cateva propuneri pentru un stil de viata "anti-cancer".
1. Fa sauna!
Mersul la sauna imbunatateste circulatia periferica. De altfel, o jumatate de ora petrecuta la sauna echivaleaza din punct de vedere cardiovascular cu trei kilometri strabatuti in ritm de jogging. Prin transpiratie elimini din toxinele depozitate in tesutul adipos, printre acestea numarandu-se si substante cancerigene. Studiile care urmaresc starea de sanatate a indivizilor care au fost expusi la cantitati ridicate de pesticide, DDT si mercur arata ca acestia au inregistrat un nivel mai scazut al poluantilor de la nivelul adipos la scurt timp dupa ce au inceput sa sedintele de sauna. Terapia prin transpiratie nu e ceva nou: amerindienii o foloseau de secole pentru a-si purifica corpul si spiritul.

2. Bea mai putin si nu mai fuma deloc
Cancerul pulmonar este cea mai letala forma de cancer. Cea mai sigura cale de a-l preveni: nu fuma si evita pe cat posibil compania fumatorilor. Restrictiile sunt valabile si in cazul consumului de alcool. Un barbat preocupat de sanatatea lui nu ar trebui sa bea mai mult de doua pahare pe zi, preferabil de vin rosu; studiile arata ca ajuta la prevenirea cancerului de prostata. In ceea ce ne priveste pe noi, femeile, altfel stau lucrurile: alcoolul creste riscul aparitiei cancerului la san, crescand cantitatea de estrogen. Limiteaza consumul la trei pahare pe saptamana, cu atat mai mult daca stii ca te apropii de menopauza.

3. Nu chiuli de la controlul medical anual

Iar dupa ce-ai trecut cu brio de examinarile de rutina, roaga-ti medicul de familie sa-ti dea o trimitere pentru a efectua toate aceste controale de mai jos:

a. Colonoscopia
O colonoscopie te poate avertiza in cazul in care exista o predispozitie pentru dezvoltarea unei tumori la nivelul colonului Daca au existat cazuri de astfel de cancer la tine in familie, fa-ti neaparat o programare la medic. Daca o ruda de-a ta a fost diagnosticata cu cancer la colon la 45 de ani, tu ar trebui sa-ti faci prima colonoscopie in jurul varstei de 30 de ani, deci cu aproximativ zece ani inainte, caci, in cazul in care ii mostenesti predispozitia la 45 de ani s-ar putea sa fie prea tarziu. Chiar si in cazul in care nu a existat un astfel de caz, chiar si in absenta simptomelor, medicul de familie este obligat sa-ti dea o trimitere pentru colonoscopie odata ce-ai implinit 50 de ani. Ca multe alte examinari medicale, colonoscopiile nu sunt tocmai placute. E insa singura metoda prin care medicul poate depista acei polipi care determina aparitia cancerului. Asa ca sunt de preferat in locul chimioterapiei si cicatricilor de 8cm ramase in urma extirparii unei bucati din colon.

b. Vaccineaza-te impotriva cancerului de col uterin

Medicii spun că aproape 80% din cazurile de cancer cervical apar in urma infectiei cu virusul papiloma uman (HPV), transmis in timpul contactului sexual. Singurul vaccin din lume care lupta impotriva acestuia a fost lansat anul trecut si in tara noastra. Administrat sub formă injectabila, Silgard este indicat fetelor si femeilor cu varste între 9 şi 26 de ani. Din nefericire, Romania este pe primul loc in Europa in privinta mortalitatii prin cancer cervical (16,4 decese la 100.000 de femei). Anual, alte 3.000 de romance sunt diagnosticate cu această maladie, care poate fi depistată precoce cu ajutorul testului Babeş-Papanicolau. Vaccinul se administrează in trei doze, pe parcursul a sase luni si costa 1.300 RON. Medicii fac demersuri pentru includerea sa in programul national de imunizari.

c. MRI, nu doar mamaografie
Studiile recente arata ca MRI (Magnetic Resonance Imaging) are acuratete mult mai mare comparativ cu mamografia in diagnosticul cancerului mamar in stadii preinvazive. Totusi, mamografia ramane examinarea de baza, esentiala pentru detectarea precoce a cancerului mamar.

4. Evita combinatia plastic + microunde
Medicii de peste Ocean iti recomanda sa eviti folosirea vaselor de plastic in cuptorul cu microunde. Cele mai periculoase par a fi recipientele de unica folosinta. Dioxinele din plastic, in combinatie cu mancarurile bogate in grasimi, se pot topi, emanand substante chimice periculoase. Foloseste vasele special concepute pentru cuptoarele cu microunde sau farfuriile din portelan sau arcopal. 5. Mananca cu pofta si... mesteca bine!
Inainte de o masa copioasa, japonezii spun intotdeauna „nama tsuba wo nomu”, ceea ce s-ar traduce prin „inghite-ti saliva!”. Medicii japonezi au descoperit ca saliva are proprietati anticancerigene, in mare parta datorita peroxidazei de glutation, un antioxidant produs de ficat si continut de saliva. Cei care mananca cu pofta, producand o cantitate crescuta de saliva, pot preveni cancerul. De asemenea, cu cat mesteci mai mult, cu atat mai bine. Medicii japonezi spun ca trebui sa mesteci fiecare inghititura de treizeci de ori.

6. Curata-ti locuinta cu produse naturale

Nu e nevoie sa citesti cu maxima atentie ambalajele; daca pe spatele unui produs de curatat vezi simbolul cu craniul si oasele, lasa-l pe raft si mergi mai departe. Eventual, sesizeaza protectia consumatorului. Majoritatea produselor de acest gen contin xenoestrogeni, niste substante sintetice care comportandu-se ca estrogenul, iti pot da peste cap sistemul endocrin. De asemenea, evita pe cat posibil curatatoriile chimice; studiile au demonstrat o incidenta mai mare de cancer la san in cazul femeilor care apeleaza des la curatatoriile chimice.

7. Mananca (un pic) mai sanatos!
Ingredientele cheie in dietele care promoveaza prevenirea cancerului sunt fructele si legumele. Cu cat mai colorate, cu atat mai bine. Daca simti ca mancarea din farfuria ta arata plictistor, invioreaza-o cu niste legume. Nutritionistii iti recomanda sa mananci cel putin cinci fructe si legume diferite zilnic. Ideal ar fi sa fie noua, dar daca te declari mai degraba carnivora decat erbivora, ia-o usor. Ideea e ca, usor-usor, mancatul fructelor si legumelor la fiecare masa sa ajunga sa-ti intre in obisnuinta. Incepe cu bolul de cereale pe care il mananci dimineata; presara pe deasupra niste fructe de padure confiate. Iata un antioxidant puternic si totodata delicios! Apoi indeasa in storcator orice fructe ai prin casa - mere, portocale (eventual amesteca-le) – si, iata, ai consumat deja doua dintre cele noua portii de fructe si legume. Daca obisnuiesti sa-ti faci “pachetel” pentru la serviciu, orneaza-ti sandvisul cu doua-trei felii de rosii sau aseaza sub cascaval o frunza de salata. Ah, si nu uita marul! Stii proverbul: "an apple a day keeps the doctor away"! Si asa am ajus cu numaratoarea la 4. Gustare? Ce-ai zice de cativa morcovi; poti rontai din ei cat tastezi la calculator. Sau o banana. (Am ajuns la 6). La cina, prepara-ti o garniture consistenta de legume fierte sau gatite la abur si apoi rasfata-te cu o inghetata 100% din fructe pe care o poti prepara tu singura, la congelator, din fresh de citrice sau shake de capsuni. Astfel, respecti sfatul medicului fara sa ai senzatia ca te transformi intr-o rozatoare.

8. Nu te zgarci cu lotiunea de corp
SPF. Factorul de protectie solara. Un cuvant pe care il auzim din ce in ce mai des odata cu venirea verii. Lotiuni de corp, creme de fata… toate ne promit un SPF de cel putin 30. Dermatologii ne avertizeaza sa nu iesim din casa fara sa ne protejam impotriva soarelui. Nici macar iarna! De ce nu ii ascultam? Simplu, pentru ca ne e teama sa nu treaca vara si sa ramanem albe ca laptele. Daca tot investim in vacante exotice la capat de lume, macar sa se vada ca am fost acolo. Bronzul e ok, dar in cantitati moderate, spun specialistii. Daca ne luam dupa ei (si ar fi bine), n-ar trebui sa stam la soare decat 5-10 minute de maxim trei ori pe saptamana. Atata ii e necesar metabolismului pentru a se “alimenta” cu vitamina D. Practic, cei doi pasi pe care ii faci de la parcarea din fata cladirii si pana la birou, cumulati pe durata unei saptamani, ar fi de ajuns. Strambi din nas? Conform statisticilor, cancerul la piele este cel mai raspandit. Drept urmare, incearca sa reduci numarul de vizite facute la solar, sau macar timpul de expunere la ultraviolete. Cat despre lotiunea de corp cu SPF intre 15 si 30 pe care trebuie sa te obisnuiesti sa o aplici in lunile ce vor urma dupa fiecare dus. Si unge-te cu cat mai multa! Pentru ca efectul ei sa fie optim, adica cel garantat de studiile de laborator, ai nevoie de o cantitate cat mai mare. Daca te simti prea alunecoasa, aplic-o cu 10 minute inainte de a te imbraca ca sa aiba timp destul sa intre in piele.

9. Fa sport!
Celulele tesutului adipos atrag tumorile mai ceva ca magnetul. Cu alte cuvinte, organismul supraponderalilor e din start predispus sa dezvolte tumori canceroase. Solutia impotriva kilogramelor in plus care ne ameninta cu obezitatea: sport! Studiile au aratat ca miscarea previne indeosebi cancerul la san. Motivul, spun medicii, ar fi faptul ca supraponderalii au o activitate hormonala mult mai ridicata. Femeile continua sa produca estrogen chiar si dupa menopauza, la nivelul tesutului adipos. Prin urmare, femeile care au probleme cu kilogramele in plus dupa instalarea menopauzei, sunt cele mai expuse riscului de cancer la san. Sportul produce schimbari metabolice majore, reducand nivelul estrogenului. Medicii recomanda minim trei ore de sport in aer liber sau exercitii la sala pe saptamana. Altfel spus, aproximativ 40 de minute pe zi pot reduce riscul aparitiei cancerului la san cu 30-40%. Sedentara? Schimba-ti obiceiurile: coboara si urca pe scari in loc sa bati din picior asteptand liftul, fa o plimbare in loc sa stai la taclale in pauza de cafea. Si, intr-un final, ia-ti inima in dinti si fa-ti un abonament la sala. Sau cumpara-ti o pereche de role.

10. Traieste ZEN

Gandirea pozitiva, optimismul si sentimentul ca ai un scop in viata pot face minuni. Sanatatea fizica e conditionata de cea psihica. Bucura-te de viata in cel mai larg sens al cuvantului: priveste asfintitul, asculta-ti melodia preferata, fa pace cu tine insati si cu cei din jur. Nu-ti pierde timpul si energia purtand pica, incercand sa te razbuni. Uita si iarta. Viata e scurta; e vital sa-i vezi partea buna.
Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 mai