charlotte

Prinţul William şi Kate au dat publicităţii o fotografie...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Un videoclip viral cu Robert de Niro în care actorul...

Citeste mai mult»
Carli Lloyd

Carli Lloyd, fost star al naţionalei SUA, a anunţat că...

Citeste mai mult»
sport

Câte ore pe zi ar trebui să stai în picioare, să faci...

Citeste mai mult»
Paul Auster

Romancierul american Paul Auster, autorul ''Trilogiei New...

Citeste mai mult»
yumi

Japoneza Yumi Katsura, o renumită creatoare de rochii de...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu a fost eliberat după opt ore de...

Citeste mai mult»
Raluca Turcan

Raluca Turcan, despre cineaşti la gala Premiilor Gopo:...

Citeste mai mult»
Salma Hayek

Salma Hayek s-a alăturat Madonnei pe scena din Mexic,...

Citeste mai mult»
shakira

Blackstone oferă aproape 1,6 miliarde de dolari pentru...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu a fost reţinut de poliţie pentru...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»

Rating-ul s-a nascut la sat?

De în Monden 21 mai 2009
Stirile te asalteaza, in fiecare zi. Iti arunci ochii pe un ziar in timp ce astepti autobuzul, te uiti la stiri pe ecranele amplasate la metrou iar emisiunile de seara dezbat cele mai socante si mai senzationale povesti.
Multe din stirile senzationale ii au ca protagonisti pe oamenii din mediul rural. Fie ca este vorba de stiri despre violenta conjugala, fie ca este vorba despre incercarile unor parinti de a-si vinde copiii pentru organe, fie de batrane surprinse - de cine, nu se stie - in episoade de zoofilie.

Toate aceste stiri si protagonistii lor ne creeaza noua, celor care le citim sau le vedem, impresia ca toate intamplarile de acest gen se petrec in sat. Psihologul si sociologul Lucian Trasa ne explica de ce sunt eronate aceste perceptii.

"Din punct de vedere statistic, nu exista date care sa confirme o ipoteza conform careia numarul de acte de violenta (infractiuni, contraventii etc.) este mai ridicat in zonele rurale decat in cele urbane. Dimpotriva. Este firesc sa presupui ca exista o distributie normala a acestui fenomen la nivelul populatiei generale. Si chiar este. Altfel zis, nenorocirile de tip violuri, crime, trafic de copii sunt distribuite uniform in functie de criteriul rural-urban. La orase, unde aglomeratia este mai mare, se intalnesc mai frecvent in viata de zi cu zi, dar ele au intrat intr-un fel de obisnuita, de normalitate anomica.

Sunt mai usor de inteles prostitutia, violurile, crimele acolo unde se afla 100 de oameni pe o suprafata de 100 mp decat acolo unde sunt 2 persoane pe aceeasi suprafata. Din acest motiv, avem impresia ca in mediul urban astfel de fapte sunt mai putin grave decat in mediul rural. Asta nu inseamna ca in mediul rural nu se intampla. Dar ele vin tot dinspre oras si sunt facute - de cele mai multe ori - de cei care au "prins gustul" vietii urbane. Valorile urbane – multe dintre ele false si ipocrite – sunt cele care au contaminat adevaratele valori rurale. Nu viata la tara s-a deteriorat, ci "stricaciunile" vietii la oras au ajuns sa contamineze idilicul vietii de la tara."
 
Struto-camila si excesele
 
Romania a trecut printr-o mare nenorocire – comunismul – iar dupa ea a venit repede inca una – tranzitia, crede Lucian Trasa, Coordonatorul Centrului de Psihologie Integrala si al Centrului de Studii in Transbranding. Cei mai afectati de aceste turbulente istorice au fost nu taranii (sau mai bine zis "adevaratii tarani"), ci proletariatul (struto-camila ruralo-urbana). Dezmosteniti, dezradacinati, anomizati si aruncati de la tara la simulacrele de asezari urbane comuniste, proletariatul a fost cel care s-a manifestat prin excese psihosociale. Dar, pe masura ce ranile comunismului si ale tranzitiei se vor vindeca, eu sper ca "tara" va redeveni locul unde exista si rezista - inca - adevaratele valori".

L-am intrebat pe specialist care sunt motivele pentru care presa alearga dupa aceste subiecte, dandu-i ca exemplu cazurile cele mai socante din ultima vreme: cazul oamenilor care doreau sa isi vanda copiii in scopul prelevarii de organe si cel al batranei care fusese filmata in ipostaze cel putin ciudate impreuna cu cainele familiei.

"Nu-mi sunt prea cunoscute astfel de stiri care sa aiba ca protagonisti persoane din mediul rural. Mi le pot insa imagina cu usurinta. Dar ca sa nu vorbesc in necunostinta de cauza am cautat pe net si am vazut un astfel de material
(http://www.gardianul.ro/O-batrana-face-sex-cu-un-caine-intr-un-sat-din-Gorj-|-VEZI-FILM-s135204.html ). Ce am vazut eu, reprezinta un caz "clasic" de tulburare a obiectului sexual cunoscuta sub numele de zoofilie. Acest caz nu este o problema de valori, ci exprimarea unei patologii care – la fel – nu are distributie diferita in functie de criteriul urban-rural. Spre exemplu, in acel sat probabil ca nu mai exista o alta persoana cu o astfel de tulburare, dar in satul vecin s-ar putea foarte bine sa existe. Dar putem gasi un astfel de caz si in orasul alaturat si in Bucuresti si in multe alte locuri. Este patologie psihica," - a explicat Lucian Trasa.

Cine vrea astfel de stiri?

Cine vrea sa stie - sau chiar sa vada - stiri despre o batrana filmata in timp ce isi abuza sexual catelul? Cati dintre noi sunt realmente interesati de acest gen de stiri? Am incercat sa descoperim vorbind cu Coordonatorul Centrului de Psihologie Integrala si al Centrului de Studii in Transbranding.

Lucian Trasa: "Spectatorii cer astfel de stiri si de materiale. Este un dublu joc. Spectatorii cer - si pentru ca reporterii apartin aceleasi realitati psihosociale caracterizata de o astfel de nevoie – raspund in aceeasi masura. Dar acesti oameni ai presei ar trebui sa stie ca pe langa rolul de informare ei ar trebui sa aiba un rol cu mult mai important – cel de educare a cititorului. Si problema intervine aici pentru ca ei – spre deosebire de dumneavoastra, spre exemplu – n-au mers mai departe cu investigarea cazului de zoofilie. Daca ar fi intrebat un psiholog clinician sau un psihoterapeut ar fi aflat ca nu este vorba de o pervertire a valorilor de la tara, ci de manifestarea unei patologii psihice. Este ca si cum ai spune ca din cauza ca exista paranoizi cu delir de grandomanie in mediul rural, "tara" ar fi locul de unde pornesc toti tiranii fara valori umanitare. Or, din acest punct de vedere este o confuzie de planuri psihologice."
De la Borat la stiri senzationale

Multa lume isi aminteste scandalul iscat in jurul faptul ca realizatorii filmului "Borat" i-au pacalit pe romani sa apara gratis in film. L-am intrebat pe Lucian Trasa de ce este targetata zona rurala a Romaniei pentru astfel de filmari si pentru povestile senzationale. Iata raspunsul sau:

Lucian Trasa: "Daca seful dumneavoastra v-ar cere un material incendiar despre conduite neobisnuite, unde v-ati duce sa va documentati? La Spitalul Obregia unde ar merge toti colegii dumneavoastra sau la o manastire unde ati incerca sa aflati de astfel de conduite? Eu m-as duce la manastire. La spitalul de psihiatrie toata lumea se asteapta sa fie persoane cu astfel de conduite. Ce ar fi nou si interesant in asta?"

La fel si cu apetitul pentru materiale de senzatie descoperite in mediul rural, spune specialistul. Contrastul dintre asteptarile tale si realitatile brusc "descoperite" printr-un demers jurnalistic, fascinatia "fetei nevazute", demitizarea unei realitati puternic ancorate ca idilice in mentalul colectiv sunt in masura sa confere impact psihologic intr-un material mass-media. Daca la acestea se adauga si asteptari in aceasta directie din partea publicului, reteta este completa.

Este evident faptul ca valorile urban-rural sunt diferite. Si este bine sa fie asa, crede Lucian Trasa. Dar nu inseamna ca unele "valori" sunt mai bune decat altele. Ele capata sens doar pentru o realitate anume si pentru cei care locuiesc acolo. Uneori, ce este bun pentru mine s-ar putea sa fie nu atat de bun pentru dumneavoastra. Sistemele de valori sunt discutabile si au sens doar intr-un anumit cadru. Valorile nu sunt universale, ci relative".

Efectele povestilor de la ora 5

Suntem constienti cu totii ca fiecare lucru ne afecteaza viata, fie ca e vorba de ultimul croissant mancat la o ora tarzie sau de privitul - masochist - al unor subiecte senzationale si grotesti, in acelasi timp. Sunt afectati atat cei care privesc aceste stiri cat si cei care devin, cu voia sau fara voia lor, personajele principale ale acestor stiri. Ne explica cum sociologul si psihologul Lucian Trasa.

"Cei care privesc aceste stiri – si le urmaresc cu asiduitate – au nevoie de ele. Isi hranesc o nevoie. Mai complicat este cu cei care devin "subiectul" unei astfel de stiri. Ei sunt "victime psihologice" ale acestor demersuri jurnalistice. In alte state ale lumii ,ziaristii isi iau in serios atat rolul de informator, cat si pe cel de educator. Pentru ca subiectul uman al unui astfel de material nici nu se va "vindeca" si nici nu va accede la un alt sistem de valori. Fie se va retrage din social, fie va dezvolta alte forme de patologie psihosociala. Jurnalistul nu ar trebui sa faca psihoterapie si nici sa arate cu degetul ("nu faceti ca el"), ci sa informeze si sa educe din perspectiva valorilor general acceptate in respectivul cadru social, dar abia dupa ce s-a asigurat ca spusele sale sunt verificate si acreditate de catre specialistii care se ocupa cu studiul acelei realitati. Altfel, un jurnalist de senzatie nu este decat un oarecare actor social care stie sa scrie si sa citeasca, care are o legitimatie si care isi castiga traiul in acest fel pentru ca altfel nu poate."

Toti cei care lucreaza - oriunde si pentru oricine - stiu ca nu este vinovat executantul de felul in care sunt gandite lucrurile. Lucrurile ar putea fi dezbatute -i ntoarse pe toate partile si privite din toate unghiurile - mult timp. Cei care trag concluziile sunteti voi!

Povestiti-ne ce va deranjeaza cel mai mult la subiectele prezentate in media romaneasca?
Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
03 mai