Ministrul Sanatatii vrea sa subordoneze CNAS-ul si Fondul Unic de Asigurari de Sanatate

De în Sanatate 27 oct 2010
Ministerul Sanatatii intentioneaza aducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in subordine si scoaterea Fondului Unic de Asigurari de Sanatate din administrarea Ministerului de Finante Publice si trecerea acestuia in administrarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Conform ministrului Sanatatii, CSEKE Attila, in perioada imediat urmatoare este necesar a fi luate doua masuri pentru eficientizarea institutiilor care coordoneaza sistemul de Sanatate.
 
Astfel, Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate va fi administrat, separat, de o institutie din domeniul sanitar. Masura va duce la o transparenta totala a cifrelor care vor arata exact sumele cu care asiguratii contribuie la Fondul de Sanatate si sumele care reprezinta cheltuielile din acest fond. Un alt avantaj il reprezinta acela ca banii platiti la Sanatate vor fi cheltuiti tot in Sanatate, fara intermediar, se anunta intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.
 
De asemenea, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va fi o institutie publica, de interes national, in subordinea Ministerului Sanatatii, cu personalitate juridica, care va administra si gestiona sistemul de asigurari sociale de sanatate in vederea aplicarii politicilor si programelor Guvernului  in domeniul sanitar.
 
Ministrul Sanatatii va fi ordonator principal de credite pentru administrarea si gestionarea fondului si va reprezenta CNAS in relatiile cu tertii si pe asigurati in raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, componente ale sistemului asigurarilor sociale de sanatate.

Conform noului pachet legislativ, colectarea contributiilor se va face de catre CNAS intr-un cont deschis in conditiile legii.

Se va renunta astfel la sistemul prin care colectarea se face prin ANAF, de catre Ministerul Finantelor Publice. Executarea in cazul neplatii contributiilor va ramane tot o atributie a ANAF.

De asemenea, va fi introdus dreptul de practica limitata pentru absolventii facultatilor de medicina, pe anumite competente stabilite de catre minister cu avizul Colegiului Medicilor din Romania.

"Avem nevoie de medici in spitalele din Romania si nu ne mai putem permite sa pierdem medici tineri", a declarat CSEKE Attila intr-o conferinta de presa.

In prezent, medicul care termina cursurile universitare nu poate fi angajat decat cel mult la una ditre firmele de medicamente, vanzator.

Tag-uri: , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 noi