armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Manifest pentru a-ti trai viata!

De în Monden 10 mai 2009
La o prima vedere, statutul de femeie singura creioneaza portrentul unei persoane care este dornica de distractii, de senzatii tari, o "hunter-woman" cu al 7-lea simt dezvoltat, integrata 100% in spectrul social si extrem de activa... adica libera sa-si modeleze ritmul vietii dupa bunul plac. Cel putin asa se traieste in strainatate, pentru ca in Romania femeile singure au avut mult timp tendinta de a se izola si de a nu profita la maxim de "libertate"... Ce se intampla acum? Feminis a identificat o tendinta in lumea "carieristelor": workaholismul a murit, traiasca viata!
Demonstratia noastra a a pornit de la un studiu realizat in strainatate, care evidentia cateva rezultate firesti in opinia mea, dar cu implicatii destul de controversate la adresa femeilor casatorite; era o constatare a stilului de viata al unor femei singure, neimplicate in relatii amoroase: mai mult sport, mai multa distractie, prieteni numerosi, intalniri, un aspect ingrijit si pregatit pentru a suci mintea oricarui barbat care-i cade prada la picioarele ei. Logic si corect, concluzii clare si nimic neobisnuit pana aici. Dar stau sa ma intreb, asta vrea oare sa denote faptul ca femeile casatorite sunt tocmai invers decat cele singure: ca nu mai au timp de ele insele, de iesiri, distractii, adica de o oarecare libertate? Si asta ar fi o mare problema, insa aceasta dezbatere nu are ca scop analiza vietii intr-o casatorie. Am ramas totusi cu intrebarea si curiozitatea, dupa terminarea lecturarii respectivului articol care reliefa viata plina de actiune si extrem de palpitanta a unei femei singure, daca reversul medaliei se aplica intocmai.

Dupa cum spuneam, alta este problema: am dezbatut acest subiect in interiorul redactiei, iar constatarea de final a fost surprinzatoare -  in Romania, din experientele si povestile de viata ale cunostintelor tuturor colegelor mele, fenomenul este cu totul inversat decat in alte tari. Si cum Romania este "tara tuturor posbilitatilor", nici nu m-as fi mirat sa nu fie asa, dar am ramas un pic bulversata: "da, tendinta este ca femeile singure sa se complaca intr-o singura activitate, pe care o amplifica cat sa acopere intreaga zi, tocmai din cauza ca nu resimt presiunile si responsabilitatile unei femei casatorite, nu mai tind sa aiba la fel de mult grija de ele, pentru ca nu mai considera ca au pentru cine sau pentru ce, nu le asteapta nimeni acasa, si asa mai departe", imi spunea una dintre ele.

M-am hotarat sa fac eu un "studiu de piata" si printre cunostintele mele, contrariata fiind de presupusa concluzie nefericita la care sunt supuse romancele noastre singure. Intre timp insa, discutiile au deviat spre alte ramuri ale subiectului atingand o sensibila parte a singuratatii in interiorul casatoriei. Parerile sunt extrem de impartite, iar o prima concluzie este ca incet-incet si femeile singure incep sa gaseasca motive pentru care sa "traiasca" cu adevarat, in ciuda incapatanarii muncii de a intra cu "picioarele" in spatiul privat sau in ciuda sentimentului de singuratate care le impiedica sa isi "diversifice" asteptarile de la viata:

Carina (24): “In Romania inca se mentine ritmul de munca fulger, asa ca e normal ca atunci cand nu prea te simti ‘legata’ de alte persoane sa te dedici in totalitate carierei. Mai mult decat atat, pana si angajatorii au aceasta pretentie de la tine. Cand esti casatorita si ai si copii, lista responsabilitatilor creste si incerci sa nu-ti mai dedici atata timp muncii. Prioritatea devine familia, iar aceasta cere un timp pe care sa-l petreci in parc, sa iesi cu alte familii, sa-ti doresti sa scapi de kilogramele in plus adunate dupa nastere si relatia cu cei din jur devine alta, in functie de sentimentele care iti conduc viata. Daca duci o viata buna de familie, poti echilibra si la munca, dar daca seful te mai incarca cu sarcini in plus, pentru ca doar iti doresti un salariu mai bun ca sa-ti cresti copii, in aceasta situatie devii frustrata, iar timpul se imparte in datoriile tale fata de ceilalti si adio TU. In Romania, angajatorii profita de cele mai multe ori cand au ca angajate femei casatorite, care au foarte multe responsabilitati, pentru ca vor o viata echilibrata, fara riscuri. Au rate, copii si o familie de intretinut si nu-si permit sa faca un schimb lunar de job, iar acestea de cele mai multe ori sunt acele femei care stau suplimentar la munca si tot ce mai pot face cand ajung acasa este sa se ocupe de necesitatile familiei, nu de ele. In concluzie, in genere in Romania femeile singure au mai mult timp pentru ele.”

Andreea (27): "Atata timp cat nu am in fata un studiu oficial care sa confirme sau nu faptul ca statutul marital influenteaza activitatea femeilor din Romania, nu ma pot baza decat pe ceea ce am observat eu. Prietenele singure pe care le am merg la sala si/sau alearga in fiecare zi impreuna cu prietenele noastre comune casatorite sau aflate in relatii. Cred ca prioritatile se schimba, insa, atunci cand in viata unei femei – fie ea singura sau avand un partener - apare un copil. Atunci toate datele „problemei” se modifica si felul in care ea alege sa isi gestioneze timpul petrecut la munca si timpul dedicat propriei sale persoane sau familiei sufera schimbari. Cred ca multe dintre femeile care au un copil pun munca pe planul mai indepartat, fara a insemna, neaparat, ca isi pot dedica acest timp propriei persoane."

Diana (30): "Fiecare femeie este incadrata intr-una dintre aceste categorii: ori esti cu cineva, ori esti singura. E ca o eticheta in ziua de azi: casatorita si singura! Cred ca depinde si cum resimti tu aceste situatii si trairi: de exemplu, din propria experienta pot sa va spun si cum am trait si intr-o extrema si in cealalta, la momentul actual fiind casatorita de aproximativ 5 ani. In perioada singuratatii mele, pe care nu am resimtit-o tocmai pozitiv, am suferit ingrozitor, si exact asa traiam: acasa, munca, ceva cumparaturi si iar acasa, iar munca... era un cerc vicios in care intrasem: nici macar sa mai imi caut un iubit nu mai ma interesa, eram oarecum resemnata, iar timpul mi se impartea intre cele cateva activitati zilnice pe care oricine le are de facut. Nu aveam o viata sociala activa si nici nu reuseam sa ma mobilizez spre a face si altceva. De ingrijit ma ingrijeam la fel ca si acum, asta nu cred ca mai tine de statut, ci de bun simt si de stima de sine, la care am tinut intotdeauna. Casatorita fiind acum, pot spune ca modul de viata s-a schimbat: nu mai "vad" doar munca, acasa, cumparaturi, ci undeva in acest demers au intrat si intalnirile cu prietenii, diverse evenimente sociale, vacante si foarte curand va aparea un bebelus."

Vicki (24)
: "Femeile singure sunt adevarate vanatoare de barbati si fac totul pentru a iesi cat mai mult in evidenta si pentru a-i atrage. Li se citeste dorinta in ochi si in tot ce etaleaza: tinute, accesorii, vestimentatie, forme. Evident ca ies mai mult in oraas, tocmai pentru a vana si odata cu aceasta apare si distractia. In opinia mea workaholismul este o boala si echivaleaza cu starea pe care o ai. Este adevarat ca si vremurile pe care le traim ne indeamna sa fim si mai bune, sa facem si mai mult pentru a avansa in cariera si pentru a duce un trai mai mult."

Mi-am permis si eu sa-mi exprim parerea din experientele cunostintelor mele, dar si din trairile personale: nu am fost niciodata o vanatoare de barbati, cred ca m-am lasat vanata mai degraba, dar nici cand eram singura nu "ieseam in fata" pentru a-i cauta, parca asteptam sa cada de undeva, viata mea era extrem de solitara pentru ca eram dominata de depresie, nici cu prietenele nu mai relationam din "lipsa de chef" ziceam eu.

Observ aceeasi tendinta si in randul singuraticelor mele prietene workaholice, care merg pe adevaruri-cliseu: "stau la munca mai mult pentru ca nu ma asteapta nimeni acasa", "nu am o motivatie pentru care sa ajung mai devreme acasa, nici macar nu mai imi gatesc, mananc ce apuc" si ingrijirea personala capata alte dimensiuni: "daca atunci cand eram cu cineva ma epilam la aproximativ doua saptamani, acum astept si trei, nu mai catadicsesc sa imi cumpar lenjerie intima deosebita si nici haine care sa impresioneze, iar parul mei poate sa mai astepte pana sa merg la stilist". Asadar, singuratatea poate fi un stil de viata unidirectional, cu repercusiuni neplacute, precum plafonare, lipsa valorizarii propriei persoane, a grijii fata de a-ti descoperi si satisface placerile.

Pe de alta parte insa, am exemplul prietenei mele, care odata descatusata de relatia pe care o avea de 6 ani, a trecut la "atac", fiind mult mai activa decat inainte, iesind si mai mult si ocupandu-si 90% din timp in afara casei, profitand de orice anturaj.

Psihologul intre "casatorit" si "singur" made in Romania

Am vorbit cu Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si
Psihoterapie si am vrut sa aflu care este parerea ei in legatura cu acest fenomen si cum se explica.

In primul rand, spune Cristina, trebuie sa lamurim ce inseamna sa fii activ: "dorinta
unei femei de a se mentine activa social se traduce prin a avea o gama variata de
activitati care sa-i satisfaca anumite asteptari si care sa-i faca placere. Inseamna ca
si le doreste, le cauta, se implica, da curs acetora, e inovatoare, spontana."

O femeie singura poate fi perceputa uneori (pentru ca nu poate fi generalizata) ca
tipul de femeie care se refugiaza intr-o singura activitate si o amplifica la maximum:
munca, copil, telenovele, etc. Evident ca aici stagneaza sau "ard mocnit" anumite probleme de natura personala care le determina sa nu mai activeze in interiorul societatii: este vorba despre o tendinta spre izolare, dispozitie depresiva, intens social scazut, lipsa de creativitate, de optiuni si se manifetsa prin frustrare, tristete, furie, nemultumire.

Cristina nu cunoaste studii si analize amanuntite la acest fenomen in Romania, dar tot ce ne poate spune este ca, din pura observatie, femeile casatorite din Romania au o "problema" cu gestionarea timpului: lucrul de care se vaita adesea este lipsa de timp suficient pentru a-si duce la capat toate indatoririle.

Am intrebat-o daca crede cu adevarat ca o femeie maritata este mai activa social si intr-o mai buna relatie cu sfera sociala decat una singura, iar opinia ei este ca: "femeie maritata inseamna roluri multiple pe care trebuie sa le duca la bun sfarsit, iar de cele mai multe ori ele nu resimt satosfactie in a le face ci mai degraba o coplesire, nu neaparat o multumire." Asadar, femeile casatorite sunt obligate sa se sa imparta intre mai multe roluri, de unde si aparenta unei vieti mai active, dar daca este sa luam definitia de mai sus, nu se incadreaza de cele mai multe ori in ea.

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr