Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Manie, depresie sau lovitura de geniu?

De în Sanatate 23 feb 2009
Putini sunt oamenii care exceleaza in domeniul pe care il iubesc fara sa-si sacrifice in vreun fel linistea sufleteasca si confortul viatii personale. Pot fi cei mai virtuosi pianisti, cei mai talentati scriitori sau cei mai inzestrati oameni de de stiinta iar munca lor, cea mai desavarsita, lipsita chiar si de cea mai mica urma a stradaniei depuse dar atunci cand, incercand sa te apropii de ei, sa constati ca in viata personala, nu sunt decat niste indivizi anxiosi, depresivi, vesnic distrati alaturi de care e greu, daca nu imposibil de trait.

In astfel de cazuri, multi dintre noi inclina sa creada (si pe buna dreptate!) ca au de-a face cu un geniu. Pustiu si neinteles precum ni-l descria Eminescu, distrat si fara astampar, asa cum l-a "zugravit" Milos Forman pe Mozart in Amadeus. Dar oare nu ne pripim? Roxana Niculescu, psihoterapeut si psiholog specialist clinician, ne explica ce se ascunde in spatele acestor comportamente extreme in randurile de mai jos.

Diagnosticarea unor fiinte greu de inteles

Despre genii se spune ca sunt, prin definitie, traznite, un pic sarite de pe fix. Desigur, cum genialitatea nu poate fi diagnosticata clinic, nu exista nici statistici care sa ne confirme aceste posibile efecte secundare ale acesteia. Acesta este, de fapt, punctul de la care a inceput discutia noastra cu psihoterapeutul si psihologul clinician specialist Roxana Niculescu, pe care, mai in gluma, mai in serios, am rugat-o sa ne schiteze un portret al acestor personaje iesite din tipare pe care le invidiem.

"Geniile prezinta o dezvoltare deosebita numai intr-un anumit domeniu. De aceea, intreaga atentie este fixata pe acest lucru", explica Roxana Niculescu. "In consecinta, toate celelalte aspecte ale vietii lor pot avea de suferit. Pot da mai putina atentie aspectului fizic, pot fi mai putin influentate de parerea celorlalti. In momentul in care drumul lor le este foarte clar definit, celelalte aspecte (materiale, sociale, personale) pot trece in plan secund. In momentul in care gandirea lor exceleaza peste nivelul mediu pot, de asemenea, depasi gradul de intelegere a celor din jur".

Adrenalina vietii traite la extreme: sindromul maniaco-depresiv

Sunt oameni care trec foarte rapid de la ras la plans, de la o stare la alta, traind-o cu intensitate maxima pe fiecare in parte. Baudelaire, Scott-Fitzgerald, Hemingway, Virginia Woolf, Edgar Allan Poe sunt doar cateva dintre personalitatile marcante ale literaturii universale diagnosticate cu tulburari bipolare sau sindrom maniaco-depresiv, lucru care ne incurajeaza sa privim din alta perspectiva natura lor usor intunecata, solitudinea in care traiau si fluctualtiile lor de dispozitie, relatate amanuntit in biografii, si sa ne intrebam ce se ascunde in spatele lor. "Unele persoane pot avea fluctuatii de la o dispozitie la alta pe parcursul unei zile. Acestea pot fi normale in anumite situatii", explica psihologul. "De asemenea, pot reflecta o labilitate emotionala, persoana avand un dezechilibru. Cat de adanc este dezechilibrul depinde de intenstitatea trairilor, de durata lor, de rapiditatea fluctuatiilor. Pot fi semnul unei boli (tulburare afectiva bipolara) sau poate reprezenta o perioada mai dificila din viata unei persoane. Exista mai multi factori care pot determina o astfel de dispozitie: factori genetici, de mediu, sociali, de stres", concluzioneaza Roxana Niculescu.

Creativitatea si intensitatea cu care resimtim emotiile

Interesant este ca, intr-adevar,  trasaturile enumerate mai sus corespund intr-o oarecare masura simptomelor acestui diagnostic. "Sindromul maniaco-depresiv presupune alternanta unor perioade de depresie, in care persoana se simte trista, devalorizata, inutila, cu perioade de manie in care apar sentimente de putere maxima, de energie foarte mare, natura si talentul lor putand fi influentate de aceste perioade. Cautarea unor raspunsuri, cautarea unui echilibru pot pune amprenta asupra personalitatii lor. O trecere de la energie maxima, de la o imagine de sine superlativa la o stare de devalorizare si abulie presupune crearea unei prapastii si a unei disocieri interioare. Relatiile create in aceste perioade sunt foarte diferite, precum si adaptarea celor din jur la aceste persoane poate fi dificila", explica Roxana Niculescu.

Ne face aceasta perpetua oscilatie intre agonie si extaz mai creativi? Fara sa ne grabim sa punem creativitatea lor pe seama acestei afectiuni, nu putem nega influenta pe care emotiilor in aceasta ecuatie, cu atat mai mult cu cat ele sunt resimtite de catre individ cu o foarte mare intensitate in cazul unui diagnostic maniaco-depresiv, lucru confirmat si de psihologi.

"Intensitatea emotiilor poate oferi o sursa de inspiratie pentru un autor. Cautarea de sine, cautarea unui echilibru pot oferi, de asemenea, creativitatii o paleta larga de posibilitati. Nu putem spune ca boala le-a oferit creativitatea, precum nu putem spune ca geniul lor artistic le-a generat un dezechilibru", explica insa Roxana Niculescu. "Talentul a fost innascut si cultivat, credintele despre viata au fost dezvoltate o data cu experienta de viata. Modul in care au trait si au relationat a confirmat sau a negat propriile lor conceptii. Dar, in mod evident, cautam si selectionam evenimentele care ne confirma propriile principii. Si in functie de  propriile stari alegem un drum sau altul. Talentul le-a permis exprimarea acestei cautari".

ADD si ADHD, "scuza" geniului distrat?

Jim Carrey si Robin Williams, ambii diagnosticati cu ADD (forma a sindromul ADHD intalnita la adulti) sunt doi dintre cei mai talentati si prolifici comici in viata. E greu sa nu pui neastamparul si energia lor fara limite, charisma lor formidabila pe seama acestei tulburari psihice. Geniile au fost dintotdeauna portretizate astfel, distrate, ba chiar usor sarite de pe fix. Sa ne amintim doar de Mozart in Amadeus, de farsele pe care le facea (si care ii erau mai intotdeauna iertate) la curtea imparatului Franz Joseph. Ne e la indemana sa le privim cu indulgenta: austriecii aveau de-aface cu un copil formidabil de istet si  talentat, care se plictisea teribil atunci cand era pus in fata situatiei de a se conforma gandirii, constrangerilor si stilului de viata al celorlalti.

De aici si pana la a vorbi despre ADHD, sau, si mai mult, a pune talentul, creativitatea si charisma lor pe seama acestei tulburari e cale lunga. ADHD presupune o afectare semnficativa a functionarii (personale, profesionale si in societate) unei persoane sau a unui copil. Geniile functioaneaza la superlativ in domeniul lor preferat. Acest lucru poate crea un dezechilibru in viata personala spre exemplu (neglijarea sotului sau a sotiei, neglijarea copiilor). Acest lucru nu inseamna ADHD ci inseama ca geniile, ca si alti oameni, au limite. Poti excela intr-un domeniu, dar implicit, acest lucru inseamna sacrificii in alte domenii", explica Roxana Niculescu.

Cat despre Jim Carrey, Robin Williams si multi alti asemenea lor, exista posibilitatea ca, tocmai, pentru a depasi aceste probleme, ei sa-si fi concentrat atentia pe ceea ce ii atragea. "Evident, ne concentram mult mai usor pe lucrurile care ne plac, care ne atrag. In masura in care acest lucru a dat rezultate, este normal ca ei sa fi aprofundat acest lucru si sa fi excelat pana la succesul actual".

In cautarea echilibrului

In ce masura toate aceste caracteristici atribuite asa-ziselor genii sunt de fapt doar neajunsuri care ii impiedica sa traiasca in echilibru, dat fiind ca cei mai multi dintre ei ravneau sa atinga aceasta stare (Virginia Woolf, de exemplu)? "Geniile sunt prin definitie o exceptie. Nu stim ce simte, cum gandeste un geniu. Dar putem presupune ca natura lor este, intr-o masura sau alta, superioara", explica psihologul nostru.

In concluzie, nu putem corela geniul artistic al unei persoane cu o anumita boala sau afectiune psihica. La fel de bine, nu putem sti daca persoana respectiva, daca nu ar fi avut un dezechilibru psihic, ar mai fi fost la fel de creativa. "Daca intensitatea emotiilor a ajutat acest talent, e greu de spus. Cu totii cautam un echilibru. Geniile il cauta creand. Asa reusesc sa se exprime. Noi ceilalti, radem, plangem, ne confesam prietenilor. Dar, de asemenea, muncim, citim, cautam un raspuns pentru propria noastra persoana. In momentul gasirii unui echilibru, pot inceta cautarile. Si acest lucru poate incetini creatia. Nu inseamna ca o opreste", concluzioneaza Roxana Niculescu.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

vreau sa ascult si parerea normala a lucrurilor (13.08.2011, 00:23)
da bineinteles daca ai privi fiecare stare de la inceputu primei amintiri care ti-a daruit starea aia ai sa intelegi ceti confera ea ceti da sa simti fiecare stare apare de la fiecare amintire traita :),lasa-te afundat de ce simti asta iti ofere realizarea de a vedea totu asta doar daca poti sa te afunzi in ce simti fara sa te deranjeze vreun moment ...lucru care as vrea sa ies din el dar nu reusesc ... si cam intodeauna cum mi-am imaginat a iesit ... cand am vrut fericirea oameniilor le-am dato cand am vrut sa leo iau le-am luato
si tot asa cu fiecare stare sau sentiment daca crezi intr-un sentiment bn explicat de mine de ce il simti si ce poti face cu el sau ce sa creat dintr-un sentiment , mai nou am ajuns sa schimb stariile oamenilor fara sa vb doar din privirii si un sentiment ciudat sai zicem asa care il pot explica doar in cuvintele mele si nimeni nul intelege decat pana la un moment dat si apoi se taie filmu ...acum am oprit starea vreau sa o elimin definitiv asta mar face geniu genilor:) cum ii numiti voi ... as fi in stare sa explic si cea facut einstein sau unde a vrut el sa ajunga si oricine
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr