Mai buna decat sexul sau drogurile - Activitatea care aduce placeri nebanuite

De în Monden 5 noi 2014
Multi ar crede ca senzatii intense nu pot fi obtinute decat prin experiente sexuale sau prin incercarea unor droguri puternice, insa noi cercetari arata ca un cuvant nou este mai puternic decat orice afrodisiac.

Astfel invatarea de noi cuvinte aprinde aceleasi circuite ale recompensei din creier activate in timpul sexului sau consumului de substante. Nu e de mirare, asadar, a exista atatia soareci de biblioteca si amatori de Scrabble.

Limbajul uman este un fenomen unic, care ne separa de celelalate specii, pas important in evolutia omului, inrucat ne-a permis sa cooperam si sa impartasim cunostinte cu mai multa usurinta. Insa ce anume motiveaza indiidul sa invete o noua limba inca de la o varsta frageda ramasese un mister pana de curand.

Unii presupuneau ca mecanismele responsabile cu invatarea limbajului sunt legate de circuitele cerebrale responsabile cu recompensa, sprijinind astfel dorinta de a achizitiona noi cuvinte. Au lipsit, insa, pana acum, dovezi experimentale care sa sprijine aceasta teorie.

In cel mai recent studiu, publicat in Current Biology, cercetatori din Spania si Germania au analizat activitatea cerebrala a 36 de adulti folosind o tehnica numita rezonanta magnetica functionala. Au fost scanati in timp ce desfasurau doua activitati diferite: sa invete sensul unor cuvinte noi din context si sa parieze.

In timpul ambelor activitati, in cazul tuturor participantilor s-au inregistrat modificari la nivelul zonei cerebrale responsabile cu motivatia si recompensa. Aceeasi regiune se activeaza si in timpul altor activitati, precum mancatul unor alimente delicioase, actul sexual sau consumul de droguri.

In cazul activiatilor legate de invatarea de cuvinte, sincronizarea dintre zonele responsabile cu limbajul si cele legate de recompensa. In plus, subiectii in cazul carora s-a evidentiat o legatura mai puternica puteau invata mai multe cuvinte decat ceilalti.

Rezultatele sugereaza ca emotiile au o influenta majora asupra procesului de achizitionare a limbajului, dar si viceversa.

Citeste si:

TOP 10 melodii care au fost votate "placeri vinovate"

Barca pe valurile placerii

Cel mai mare organ sexual iti aduce placeri nebanuite!

Tag-uri: , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
17 ian