Legătura SURPRINZĂTOARE dintre "pielea de găină", CANCER, calviţie şi arsuri

De în Sanatate 6 ian 2017

Efectul de "piele de găină" apărut la frig sau în urma experimentării unor emoţii puternice a fost multă vreme pus pe seama unor rămăşiţe evoluţioniste din vremuri demult apuse, ale răspunsului de luptă sau fugă sau ale unui mecanism de apărare împotriva frigului.

Noi cercetări arată, însă, că acest fenomen a fost subestimat şi nu a fost studiat îndeajuns. Profesorul Rod Sinclair, dermatolog la University of Melbourne a avut o bănuială că fenomenul nu este doar un detaliu rătăcit în urma evoluţiei.

Studii recente arată că muşchiul responsabil pentru acest răspuns poate fi o bază pentru tratamentul cancerului, calviţiei şi arsurilor.

Oamenii au milioane de fire de păr pe suprafaţa corpului, iar fiecărui fir de păr îi corespunde un muşchi - muşchiul cunoscut sub numele de arrector pili sau muşchiul erector al firului de păr.

La mamiferele care au păr pe toată suprafaţa corpului, acest muşchi este foarte important, fiindcă atunci când se contractă, obligă părul să se aşeze într-un anumit mod. Pentru un mamifer acoperit cu păr, acest lucru ajută la protejarea împotriva frigului şi poate ajuta animalul să arate mai impunător, explică specialistul.

Cu toate acestea, pentru om, care are semnificativ mai puţin păr, ar fi un răspuns destul de ineficient în ceea ce priveşte apărarea sau protejarea împotriva frigului.

"Pentru că nu suntem acoperiţi complet cu păr, observăm pielea de găină când ne este frig, când suntem stresaţi, încântaţi sau ameninţaţi", a adăugat Sinclair.

Rolul muşchiului erector al firului de păr

Recent s-a ajuns la concluzia că muşchiul responsabil cu fenomenul "piele de găină" are o funcţie vitală în creşterea foliculului de păr şi regenerarea pielii.

Se ştie că pentru vindecare şi regenerarea celulară este nevoie de o nişă pentru celule stem. Profesorul Sinclair a descoperit că muşchiul responsabil cu efectul de "piele de găină" are şi rol în menţinerea acestor nişe stem.

"Acolo unde muşchiul se ataşează de foliculul de păr, se creează o nişă stem, iar dacă nu ai acest muşchi, nu ai nici celule stem."

Legătură dintre muşchiul arrector pili, cancer, calviţie şi arsuri

Sinclair spune că legătura dintre acest muşchi şi celulele stem ar putea ajuta la împiedicarea dezvoltării celulelor canceroase în cazul cancerului de piele.

"Ştiind unde sunt celulele stem şi ce le menţine ne oferă informaţii cu privire la cum am putea trata pielea pentru a o proteja împotriva dezvoltării celulelor canceroase. Înţelegând ce fel de celule sunt celulele stem, unde sunt localizate şi cum pot fi schimbate sau înlocuite, ne-ar putea ajuta să facem un vaccin împotriva celulelor canceroase."

În ceea ce priveşte pierderea părului, o industrie de miliarde de dolari încearcă să găsească un leac, însă s-a dovedit că în timp, acest muşchi este deteriorat definitiv.

"Ce am descoperit este că atunci când cheleşti, nişa stem nu este încă deteriorată, iar în stadiile incipiente, calviţia este reversibilă. În stadiile ulterioare, muşchiul începe să se transforme în grăsime şi odată ce s-a întâmplat acest lucru, nu se mai poate face nimic."

Profesorul Sinclair susţine că este necesar să se afle de ce se deteriorează acest muşchi, astfel încât să poată fi împiedicată pierderea părului.

Pentru victimele cu arsuri, specialistul crede că dacă ar fi transplantat păr la nivelul cicatricilor, ar ajuta la regenerarea muşchiului arrector pilli.

"Asta ar duce la o populare cu celule stem a zonelor afectate, ceea ce ar ajuta la refacerea ţesutului."

Tag-uri: , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...se ataşează de foliculul de păr, se creează o nişă stem, iar dacă nu ai acest muşchi, nu ai nici celule stem.” Sursa: feminis.ro Articol vizitat de 0 ori
...
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 oct