Dovedit ştiinţific: Cancerul are nevoie de ACESTE condiţii pentru a se dezvolta

De în Sanatate 29 aug 2016

Cercetătorii au demonstrat că este nevoie de o "furtună perfectă" de condiţii pentru ca respectivele celule să se dezvolte, dând naştere anumitor timpuri de cancer. Fenomenul explică de ce unele organe sunt mai predispuse la a dezvolta această boală.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Cell, cancerul are nevoie de anumite condiţii pentru a se dezvolta, ceea ce justifică faptul că unele organe sunt mai des afectate.

Cercetarea realizată de cercetătorii de la Cancer Research UK, din cadrul Cambridge Institute la University of Cambridge şi St. Jude's Children's Research Hospital din Statele Unite, arată că formele de cancer se dezvoltă mai degrabă în celulele stem - celule speciale care se multiplică astfel încât organismul să poată da naştere unor noi celule, reparând ţesuturile deteriorate şi înlocuind celulele vechi.

Pentru a fi susceptibile la apariţia cancerului, celulele stem trebuie să fi acumulat erori ale ADN-ului, astfel încât să ajungă să deterioreze ţesuturile în loc să le repare, ducând astfel la dezvoltarea cancerului.

Aceste erori de ADN pot apărea din senin, pe măsură ce aceste celule se multiplică, dar tind să se acumuleze pe măsură ce organismul îmbătrâneşte, ceea ce explică frecvenţa cazurilor de cancer la vârste înaintate. De asemenea, pot fi cauzate de factori de mediu şi stil de viaţă, cum ar fi radiaţiile UV sau vicii precum fumatul.

Pentru a afla cum debutează cancerul în diferite organe, au introdus erori de ADN legate de diferite tipuri de cancer în celulele stem ale unor şoareci de laborator.

Interesant este că au constatat faptul că aceste erori de ADN nu erau suficiente pentru a provoca apariţia cancerului. În organe în care erorile de ADN au fost introduse în celule fără prea multă activitate, nu a fost semnalată apariţia cancerului.

În schimb, în organe expuse la factori nocivi - precum colonul - care necesitau o activitate sporită a celulelor stem pentru reparaţii, introducerea acestor erori de ADN a dus la apariţia cancerului.

"Putem spune acum că, aproape sigur, cancerul începe în celulele stem, dar nu este rezultatul ghinionului. Dezvoltarea cancerului implică o "furtună perfectă" de celule stem conţinând erori de ADN care se multiplică în urma unor deteriorări ale ţesutului. Deşi celulele stem o pot lua razna din întâmplare, cercetarea noastră arată că aspecte din mediu ce duc la erori de ADN sau afectează organele, determinând celulele să se multiplice, sporesc şansele ca această "furtună perfectă" să se dezvolte. De aceea, fumatul sau expunerea la raze UV sporeşte riscul de apariţie a cancerului. Cercetarea arată şi de ce anumite tipuri de cancer sunt mai comune decât altele, tumorile fiind mult mai des întâlnite în organe care necesită multe celule stem care se multiplică, aşa cum este colonul.", a explicat profesorul Richard Gilbertson, cercetătorul care a condus studiul.

Profesorul Karen Vousden a completat: "Riscul pare să fie dictat de o combinaţie de mutaţii ale genelor care cauzează cancerul în celulele stem, multiplicarea celulelor stem şi deteriorarea ţesuturilor - care variază de la un organ la altul."

Tag-uri: , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...naştere anumitor timpuri de cancer. Fenomenul explică de ce unele organe sunt mai predispuse la a dezvolta această boală. Citește mai departe… Sursa: feminis.ro ...
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 aug