covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»

Isi au suplimentele rostul intr-o alimentatie sanatoasa?

În Sanatate 16 dec 2011
Cei mai multi specialisti raspund afirmativ la intrebarea din titlu. Frederic Le Cren (specialist in fiziologia imbatranirii la Universitatea Quebec din Montreal) merge chiar mai departe si afirma ca suplimentele ar trebui denumite „complemente” datorita rolului pe care il au de a aduce „un plus necesar alimentatiei sanatoase”.

Cu ce ne ajuta suplimentele in dezideratul nostru de a arata bine, de a fi sanatosi, de a radia de frumusete prin toti porii si a plezni vizibil de sanatate? Ma gandesc ca acest obiectiv il avem toti, nu? Nu ne limitam doar la a da jos niste kilograme, intentionam sa ne transformam cu totul in exemplare de colectie ale speciei umane si in acest sens specialistii ne asigura ca suplimentele bine alese sunt ajutori de nadejde.

Intalnirile cu fostii colegi de liceu sau de facultate reprezinta un exemplu foarte bun pentru ceea ce voi trata in acest capitol. Ati observat ca peste unii timpul a trecut fara sa lase urme vizibile, in timp ce altii sunt parca mai batrani cu un deceniu fata de restul colegilor? Si toti au aceeasi varsta. Evident, noi aratam intotdeauna cel mai bine, dar trecand peste aceasta evidenta, ati observat cat de diferit imbatranesc oamenii? Viteza procesului de imbatranire difera de la un individ la altul, dar care sa fie motivul acestei diferente?

Raspunsul e simplu: diferenta consta in cat de bine este pastrat echilibrul intre niste agresori periculosi ai organismului intitulati radicali liberi si sistemele corpului de a anihila acesti „banditi” = sisteme antioxidanti (anti radicali liberi). S-a constatat, de exemplu, ca persoane supuse unor factori agresori externi comuni si identici ca intensitate(poluare atmosferica, radiatii solare) reactionau diferit: unii pareau mai putin vulnerabili, in timp ce altii contactau diferite boli degenerative.

O sa raspundeti  si aveti dreptate – „pai genele isi spun cuvantul, unii se nasc cu un bagaj genetic mai bun”. Corect.Unii au gene mai bune si nu putem influenta prea mult acest aspect. Bagaj genetic mai bun se va traduce printr-o echipa de lupta mai eficienta impotriva „baietilor rai” (radicalii liberi).

Vestea buna este ca sistemele proprii de aparare ale organsimului impotriva radicalilor liberi, sistemele antioxidante proprii pe care le vom asocia in minte cu „garda de corp” a organismului, pot fi sustinute si imbunatatite prin obiceiuri sanatoase. Iar in ceea ce priveste obiceiurile sanatoase, aici chiar putem actiona si putem corecta mai mult decat eficient dezechilibrele care pot aduce imbatranirea prematura si boala.

Sa intelegem mai intai cum e cu acesti radicali liberi, auzim despre ei in diverse reclame la alimente sau creme pentru fata, citim in diverse articole din presa etc. Insa de multe ori toate informatiile se refera doar la faptul ca ne ajuta sa nu imbatranim. Ei si, poate noi suntem din aceia cu gene beton si chiar ne tinem inca bine pentru varsta noastra. In realitate efectele lor sunt mult mai complexe, mai „otravitoare” pentru organism.

Lista afectiunilor in care radicalii liberi intervin ca factori declansatori si agravanti e mare si se pare ca se mareste continuu pe masura ce oamenii stintifici aprofundeaza mai bine problema. Printre afectiunile cauzate se numara: cancer, ateroscleroza, boala Parkinson, boli cardiovasculare, cataracta, boala Alzheimer, hipertensiune arteriala, degenerescenta maculara, astm, diabet zaharat, sterilitate, poliartrita reumatoida, infectii pulmonare, boli mintale.    

Numitorul comun al procesului de imbatranire si al bolilor degenerative de mai sus este pana la urma, simplu spus, distrugerea organismului prin oxidare.

Este acelasi mecanism care permite marului sa se innegreasca daca il lasam taiat in doua pe masa la aer, fierului se rugineasca – „organismul rugineste pe dinauntru”.

Este adevarat, oxigenul inseamna viata, fara oxigen nu putem trai. Oxigenul este folosit de fiecare celula a corpului nostru in procesele prin care aceasta isi asigura energia de care are nevoie. E ca atunci cand aprindem un foc ca sa ne incalzim. Insa, asa cum focul scoate fum si polueaza, tot asa si oxigenul va lasa in celula proprii sai produsi poluanti reziduali – radicalii liberi.

Organismul are mecanisme proprii de a anihila acesti produsi poluanti - radicalii liberi, are in dotare asa numitele sisteme antioxidante.

In conditii de sanatate optima si tineri fiind, exista un echilibru perfect intre producerea de radicali liberi (proces care se desfasoara in fiecare secunda a vietii noastre) si anihilarea lor de catre sistemele antioxidante.

Organismul face fata cand balanta „producere radicali liberi – sisteme antioxidante” e in echilibru.
Doar cand producerea de radicali liberi depaseste capacitatea sistemelor antioxidante de a-i anihilia apare boala si imbatranirea tesuturilor. In aceasta situatie radicalii liberi ne pot otravi la propriu existenta. Cu alte cuvinte, „garda de corp” a organismului a fost depasita numeric de sleahta de banditi si cetatea se naruie.

Sanatatea si frumusetea noastra depinde de mentinerea echilibrului perfect intre producerea de radicali liberi si actiunea sistemelor antioxidante care au rolul de a-i anihila.

Echilibrul se strica si balanta se dezechilibreaza fie cand productia de radicali liberi e prea mare, fie cand sistemele antioxidante isi scad activitatea (cum se intampla fiziologic in procesul de imbatranire). Viata moderna actuala contribuie din plin la producerea de radicali liberi in exces, inclina balanta in favoarea acestora pe diverse cai: poluare atmosferica, fum de tigara, consum de alcool, obisnuinte alimentare proaste( exces de alimente prajite, exces de grasimi saturate, zaharuri rafinate etc), calitate nutritionala slaba a diverselor alimente datorita practicarii agriculturii si zootehniei intensive, aport alimentar de diversi aditivi alimentari nocivi etc.
 
Poluarea atmosferica o corectam mai greu, insa corectia obiceiurilor rele se afla la dispozitia noastra si verificand lista de mai sus stim ce avem de facut in acest sens.

Fortificarea sistemelor antioxidante, intarirea „garzii de corp” se realizeaza atat printr-o alimentatie sanatoasa care sa ne asigure necesarul optim de nutrienti cat si prin „complementarea” alimentatiei cu vitamine si minerale cu rol antioxidant. Sistemele proprii antioxidante (interne) sunt reprezentate de: glutation peroxidaza, gutation transferaza, glutation reducatza, superoxid dismutaza si catalaza. Dintre acestea cel mai important, liderul, este glutationul. Au fost identificate peste 200 de boli in care glutationul este scazut. Productia lui este stimulata de consumul de broccoli, carne rosie si albus de ou.

Important in administrarea suplimentelor alimentare este nu numai administrarea de minerale si vitamine cu rol antioxidant, dar si administrarea lor sinergica. Intre activitatea diferitelor vitamine si minerale exista corelatii stranse, unele nu pot actiona fara altele.

Schema completa de suplimentare cu antioxidanti trebuie sa cuprinda:
Vitamina A
Vitamina C (minim 500 mg/zi, pana la 1000 – chiar 2000 mg zilnic conform lui Linus Pauling)
Vitamina E
Un complex de vitamine B (care sa ne asigure vitaminele B3, B5 si B9)
Vitamina Q10
Un complex de multiminerale care sa contina: seleniu, zinc, magneziu
Puteti sa luati vitamina C separat (doza fiind mai mare decat apare in preparatele cu multivitamine si minerale) si in rest sa folositi un complex de multivitamine si minerale.
Evident ca vom consuma cat mai mult din alimentele cu continut mare in antioxidanti, lista celor mai importante in ordine descrescatoare a puterii antioxidante fiind:
Prune uscate
Afine
Mure
Varza
Capsune
Spanac crud
Zmeura
Brassica oleracea (soi de broccoli)
Prune
Broccoli
Sfecla
Avocado

In concluzie, obiceiurile sanatoase care vor contribui la frumusetea si sanatatea noastra constau intr-o serie de masuri extrem de simple:
-    asigurarea unei alimentatii corecte (pana acum numai de aceasta am tot povestit, stim cum se face)
-    evitarea sedentarismului
-    controlul stresului
-    evitarea consumului de droguri si stimulente(cofeina, tutun, alcool)
-    si nu in ultimul rand, utilizarea suplimentelor alimentare

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

(19.12.2011, 08:47)
Excelent articol! Felicitari!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 apr