smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Exclusivitate: Secretul care iti aduce implinirea- NLP-ul!

De în Cariera 29 iul 2009
John Thompson este un reputat trainer in hipnoza ericksoniana si Programare Neuro-Lingvistica (NLP). S-a format alaturi de unul din cei doi creatori ai NLP-ului, John Grinder. A predat cu succes programe acreditate de NLP la companii si organizatii precum: Royce, British Steel si Liga Nationala de Hockey din SUA. Ne-a acordat un interviu in exclusivitate, in care ne-a vorbit despre felul in care ne putem schimba viata prin NLP si despre povestile de succes ale oamenilor care au reusit, dar si despre felul in care viata sa a luat o alta turnura dupa ce a descoperit programarea neuro-lingvistica!
Descrieti-ne, va rog, ce inseamna programarea neuro-lingvistica (NLP). Imaginati-va ca nu avem idee despre felul in care NLP ne poate schimba viata.

Ati avut veodata un vis? V-ati gandit la ceva ce va doriti in viitor? Si dupa aceea v-ati dat seama ca ar putea fi peste posibilitatile voastre sa atingeti acest vis?

NLP-ul va poate arata feluri distincte, specifice prin care puteti incepe acest proces de realizare a visurilor. Suntem cu totii diferiti si credem ca ne cunoastem, dar asta este doar un mit.

Fiecare persoana, datorita istoricului sau personal si felului in care proceseaza lucrurile, are un cod care este unic pentru felul in care gandeste. Uneori acest cod este motivul pentru care rezultatele lor in domeniul personal si in cel de afaceri sunt limitate.

Suntem informati cu totii despre felul in care putem slabi si avea un stil de viata sanatos, nu mai e niciun secret! Uita-te bine in orasul tau, in mediul tau si vei vedea multi oameni care au stiluri de viata complet nesanatoasa si care sunt obezi. Asa ca, cu toate ca stim ce trebuie sa facem si cum sa o facem -de exemplu sa slabim sau sa traim sanatos-, exista ceva care ne impiedica sa realizam acest lucru. Acest "ceva" este o parte a mintii numita subconstient, asupra caruia se actioneaza NLP-ul si aplicatiile sale.

Gandeste-te ce ai putea face daca nu ai putea esua! Pune-ti problema asa: ce te opreste chiar in acest moment? NLP-ul te poate ajuta sa schimbi lucrurile care te opresc pentru ca tu sa poti crede si sa poti actiona diferit, cu strategiile care vor functiona pentru tine.

Cineva citeste ceea ce tocmai ne-ati spus si vrea sa studieze si sa descopere NLP-ul. Ghidati-i, va rog, si spuneti-le cum ar putea proceda.

Daca vrei sa schimbi ceva in viata ta trebuie sa actionezi pentru a-ti da tie insuti o experienta diferita de ceea ce a fost inainte. Trebuie, de asemenea, sa iti structurezi limbajul pentru a-ti programa creierul intr-un fel in care sa te ajute pentru a obtine rezultatele propuse.

Iar daca vrei cu adevarat sa fii uimit de propriile tale capacitati, ti-as recomanda calduros sa urmezi un curs de introducere in NLP sau sa discuti cu un trainer sau coach NLP pe care il cunosti sau in care ai incredere.

Cum am scapat de o teama veche de 14 ani

Cand ati descoperit NLP-ul? Care a fost impactul sau asupra dezvoltarii si asupra vietii dumneavoastra?


Studiam Psihologia Aplicata in Leeds, Anglia, si citeam multe carti despre psihologie -normal pentru un student la psihologie- si am descoperit ca stiinta nu cunostea destule lucruri despre comportamentul uman. Mergeam la multe seminarii externe in legatura cu aplicatiile psihologiei. Niciunul dintre acestea nu parea sa aiba impact asupra felului in care comportamentul poate fi schimbat la indivizi sau grupuri. Am urmat apoi un seminar de doua zile in care se prezentau tehnici NLP si patternuri de hipnoza ericksoniana. Am simtit ca cel care prezenta vorbea direct cu mine, desi erau 3500 de oameni in sala.

Am plecat de la seminar stiind ca ceva se schimbase -am simtit ca seminarul are un efect emotional asupra mea si nu stiam despre ce e vorba. Urmatoarele cateva zile si saptamani au fost semnificative din punct de vedere psihologic pentru mine. Aveam o afacere de import-export, eram student part-time, nu aveam un venit prea sigur si mi-era groaza de zborul cu avionul -o teama pe care o aveam de mai bine de 14 ani pentru ca zburasem cu un avion lovit de un fulger. La doua zile dupa seminar am invins aceasta teama, zburand cu un avion cu doua locuri.

A doua zi dupa seminarul de NLP am programat o lectie de zbor, pentru ca simteam ca ceva s-a schimbat in mine si vroiam sa testez cat de adevarat e acest lucru. Schimbarile m-au facut sa vand afacerea pe care o aveam si sa studiez mai mult si sa merg la mari organizatii din Anglia cu descoperirile mele.

Dupa o perioada de trei ani am devenit trainer in NLP si hipnoza ericksoniana si consiliam directori de Resurse Umane din Anglia si America in legatura cu trainingurile la nivel executiv.

Am fost rugat sa vorbesc cu un grup de 120 de executivi in Beverly Hills, Los Angeles, acum trei ani. De la acea conferinta de o ora am lucrat in America (New York, Miami, Las Vegas) in mod frecvent. Am proiectat si sustinut cursuri folosind NLP si hipnoza pentru mari companii din America, dar unul din cele mai memorabile a fost la Hotelul Hard Rock din Las Vegas, anul trecut, curs pentru 100 de persoana din echipa hotelului.

In acest moment calatoresc in toata lumea tinand seminarii NLP si hipnoza si cred ca acest lucru este accelerat in terapie si in domeniul afacerilor. Sunt (n.r la data realizarii interviului) in mijlocul unui curs de trei module in Romania, dupa ce am vorbit la Bucuresti pentru peste 200 de persoane la un seminar.

Cum stiti, personal, ca NLP-ul reprezinta o solutie pentru toata lumea? Ne-ati putea da cateva exemple ale unor oameni care au avut succes -in viata personala sau in afaceri- folosind metoda NLP?

NLP nu este pentru toata lumea - dar va functiona la toata lumea, pentru ca totul tine de alegere si de timp. Din cate stiu, poti avea o viata perfect fericita si sanatoasa si fara NLP.

Daca eu v-as vinde o bucatarie si era cea mai moderna si minunata bucatarie la care te-ai putea gandi, s-ar putea sa nu te intereseze, pentru ca esti fericit cu cea pe care o ai in acest moment. Ti-as putea spune toate beneficiile, dar ar putea fi enervant daca tu nu iti cauti o bucatarie noua. Exact asa e si cu NLP-ul, oamenii care sunt interesati si motivati sa experiementeze si sa invete despre NLP sunt cei care vor sa schimbe ceva si sa ii ajute si pe altii sa se schimbe. Ai putea sa beneficiezi cel mai mult daca exista ceva care nu functioneaza asa cum iti doresti sau ti-ar placea sa ii ajuti pe altii sa obtina ce vor.

Primul exemplu - povestea unei reusite

Un barbat de la un seminar de acum patru ani avea un conflict in viata sa. Lucra in IT si castiga un salariu bun, dar nu era fericit. El isi dorea sa devina pilot aerian. Ar fi putut fi fericit doar cu salariul sau bun si sa isi continue viata. El nu credea ca putea fi pilot si vroia sa schimbe aceasta credinta, asa ca a devenit subiectul unei demonstratii atunci cand l-am purtat prin procesul de transformare al unei credinte.

Dupa demonstratie era confuz, dar se simtea diferit. Sase luni dupa demostratie si-a dat demisia de la companie dupa ce a aplicat pentru a deveni pilot. Majoritatea pilotilor din Anglia au nevoie de un sponsor -de cele mai multe ori o companie sau o banca care le plateste training-ul- pentru a plati taxele de circa 100.000 de lire sterline.

Tipul asta n-avea niciun sponsor, asa ca si-a ipotecat casa si a platit el toata suma. Examenele si studiile au cerut timp, asa ca si-a luat slujbe part-time intre cursuri. A trecut si apoi a aplicat pentru un job la companii aeriene. Acum este pilot de linie pentru compania Flybe din Liverpool, orasul sau natal de peste trei ani si considera ca totul se datoreaza acelei demonstratii.

E adevarat, l-am sustinut in timpul examenelor si a reusit cu o medie de 99%, ceea ce este exceptional. El m-a introdus Autoritatilor Aeriene si am discutat despre felul in care NLP-ul poate fi integrat in antrenamentele lingvistice ale pilotilor pentru a comunica in timp ce zboara.

Si mai important, acest barbat are o relatie care functioneaza si este tatal unei fetite de doi ani si este fericit in legatura cu propria sa persoana, fara conflicte.
Povestea numarul 2 - sau cum iti schimba viata o bucata de ciocolata

O doamna era supraponderala si nu reusea sa slabeasca cu nicio dieta din cauza dependentei de ciocolata. Avea o credinta in legatura cu ciocolata si nu vroia sa renunte. Era interesant cum relatia -e cuvantul sau- dintre ea si ciocolata functiona.

Mi-a spus de cele trei contexte in care pattern-ul functiona. Una era atunci cand mergea sa puna benzina. Isi spunea siesi "Nu cumpara ciocolata! Plateste benzina si pleaca". Isi repeta asta si sfarsea prin a pleca de la benzinarie cu cateva ciocolate si simtindu-se vinovata. Un alt context era atunci cand mergea la munca si era un magazin de dulciuri vizavi. Isi repeta, la fel, ca nu va merge la magazin dar isi cumpara si se simtea vinovata. Acasa, in cel de-al treilea context, femeia ascundea ciocolate mari prin toata casa si se gandea "sotul meu nu stie despre asta", asa ca se furisa atunci cand vroia sa manance.

Dupa ce am ascultat-o si i-am privit corpul in timp ce imi povestea problema sa am observat un pattern repetitiv in fiecare context, care ducea pana la a cumpara ciocolata si a se simti vinovata. Am intrebat-o: "Ce faci si nu vrei de fapt sa faci? Faci ceva de care te simti vinovata si ceva ce nu stie sotul tau."

Femeia s-a suparat si a inceput sa planga si sa imi spuna ca e vorba despre control. Stiam ca nu controleaza nimic, asa ca am intrebat-o cand si-a pierdut controlul. S-a dovedit ca il pierduse in urma cu 17 ani, atunci cand i-a fost jefuit apartamentul. De 17 ani avea o aventura amoroasa cu politistul care constatase furtul. Acesta era acelasi pattern ca si cu ciocolata, numai ca politistul se afla in locul ciocolatei. N-am lucrat asupra relatiei ei cu ciocolata, ci asupra controlului

Si-a recapatat controlul asupra tuturor zonelor din viata ei si si-a schimbat slujba in saptamana urmatoare pentru a-si mari veniturile si inainte de un an avea noua oameni care munceau pentru ea.

Era maritata cu doi copii micuti si isi cumparase o casa -un nou inceput pentru ea si pentru sotul sau- si proprii sai bani si continua sa faca schimbari.

Asa ca ma uit mereu dupa patternuri si metafore implicate in problemele oamenilor, pentru ca nu era vorba despre o poveste despre ciocolata. Atunci cand oamenii imi prezinta problemele lor eu stiu ca nu e vorba despre ce cred ei si pun intrebari care ne ajuta sa ajungem la o structura mai adanca a comunicarii.

Ce ati spune cuiva care nu e fericit cu viata sau cu cariera sa?

Multe persoane nu sunt fericite cu carierele lor si asta ar putea duce la a nu fi multumiti cu viata lor. Motivul pentru care au un job care nu le place se datoreaza, de obicei, sistemului lor de credinte. Nu cred ca ar putea fi platiti pentru a face ceea ce iubesc.

Asa ca slujbele devin adevarate inchisori pentru cei care merg fara drag la munca. Cineva a spus: "Gaseste o slujba care iti place…si nu o sa mai muncesti nicio alta zi in viata ta!" si e foarte adevarat. Povestea pilotului aerian este un exemplu clasic.

Le-as mai spune ca s-ar putea sa isi iubeasca slujba si nici macar sa nu stie. Ar putea exista lucruri pe care ei le sterg din memorie. Am intalnit doua femei care munceau in Grand Central Station, in New York si nu erau fericite in legatura cu slujbele si vietile lor. Ele vindeau bilete calatorilor mereu grabiti si prea putin interesati de bilete. Asa ca si-au spus "Hai sa ne dam demisiile vineri, pentru ca oricum nu avem o dispozitie buna, nimeni nu ne apreciaza si banii pe care ii primim pentru serviciu nu merita."
S-au pus de acord, asa ca s-au decis sa ajunga devreme in acea vineri si sa aiba o zi buna. Au ajuns mai devreme asa ca au avut timp sa bea si o cafea inainte de a deschide. Au vorbit cu ceilalti colegi si au aflat lucruri noi, au deschis gemuletul si au zambit primilor clienti si le-au vorbit pe un ton mai relaxat. Clientii le-au zambit inapoi si asa a continuat toata ziua. Au luat o pauza la amiaza si au vorbit intre ele si s-au hotarat sa fie si mai vesele si mai vioaie, sa vada cum o sa raspunda clientii la asta.

Au descoperit ca ziua a trecut repede si ca toata lumea parea altfel. Una dintre ele i-a reamintit celeilalte ca trebuie sa mearga sa isi dea demisia pe la ora 17.30, la care cealalta i-a spus "Sa plec de la cea mai buna slujba pe care am avut-o vreodata? Nicio sansa!". O cariera e diferita de o slujba si ar trebui sa te reflecte pe tine si valorile tale.

Poate NLP-ul sa fie folosit de oricine?

Da, daca sunt pregatiti si vor o schimbare. Exista o zicala in comunitatea NLP: "Daca nu e stricat, nu-l repara".

Cand da gres NLP-ul? Care sunt premisele care sustin un esec?

In lumea NLP lucrurile dau gres, uneori nu merg, uneori merg prost, la fel ca si in lumea reala. Diferenta dintre cei care au integrat NLP-ul in viata lor este felul in care analizeaza si percep acele timpuri mai dificile.

Este o presupozitie ca in NLP nu exista esec, ci numai feedback. Daca ai trai o saptamana, o luna adoptand acest stil ai vedea ca poti experimenta o diferenta in viata ta.

Ati simtit vreodata ca sunt oameni care nu isi rezolva problemele personale din cauza felului in care abordeaza problema?

Unii oameni se pun foarte rapid in situatii care sunt complexe si destul de haotice. Pattern-ul pe care il adopta este sa ii invinovateasca pe ceilalti pentru ceea ce sunt. Cel mai rapid fel de a provoca schimbarea este sa recunosti ca orice ai castiga, orice relatie ai avea, orice se intampla in viata ta tine de tine. Asta e cheia pentru a incepe sa rezolvi si sa creezi schimbarea, sa iti asumi responsabilitate pentru locul in care te afli acum si sa mergi inainte. Alti factori in nesolutionarea problemelor sunt mediul tau, cercul de influenta (prieteni, indivizi din jurul tau), repetarea patternurilor si a credintelor.

Care sunt cele mai comune greseli pe care oamenii le fac atunci cand e vorba NLP sau de hipnoza?

NLP-ul si hipnoza functioneaza. Nu exista niciun dubiu despre asta, despre toate protocoalele si procesele care o dovedesc.

Greselile comune sunt reprezentate de lipsa de conexiune catre subconstient. Prin subconstient ma refer la ceea ce oamenii numesc "eul meu, persoana mea, ego-ul meu, subconstientul meu, vocea mea interioara".

In timpul procesului de NLP, sau oricand in viata starea de fapt este cheia rezultatelor bune. In toate lucrurile pe care le facem, la fel ca si femeile din Gara Grand Central Station, va exista o stare de fapt care poate induce succesul.

Devine folosirea NLP-ului si a life-coaching-ului o tendinta, o moda in aceste zile? De ce credeti ca oamenii au inceput sa caute raspunsuri aici?


In lumea de astazi directorii de resurse umane, directorii executivi si oamenii in general cauta o directie. Coaching-ul are multe etichete si cuvinte insemnand toate acelasi lucru. Un bun coach este un bun ghid, intelege felul specific in care pot fi manipulate patternurile naturale ale unui individ. Oamenii realizeaza ca, in lipsa rezultatelor, ca nu se cunosc atat de bine.

De aici si nevoia de un ghid exterior -coach-ul-, care sa provoace comportamente si strategii de gandire pentru a-l ajuta pe individ sa aiba succes. Industria coachingului este una din cele mai noi profesii si a fost doar recent recunoscuta in SUA si Anglia.

Iar recesiunea globala i-a facut pe indivizi sa simta schimbarea pe propria lor piele si coaching-ul a fost vazut ca o componenta esentiala pentru a-i motiva si ajuta pe oameni sa reuseasca. Inainte de recesiune departamentele de HR erau responsabile pentru acest rol si ei recunosc ca profesionistii externi pot reprezenta o buna investitie.

Orice coach care nu stapaneste NLP-ul si hipnoza ar fi inferior in fata comunicarii si provocarii unui client.
Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr