Descoperire uimitoare ar putea ajuta la salvarea planetei

De în Lifestyle 19 feb 2019

Peste 2 milioane de pungi de plastic sunt încă folosite peste tot în lume în fiecare an și cercetătorii încearcă să găsească o soluție, dar situația s-ar putea schimba cu ajutorul unei specii de râme.

Această râmă ar putea ajuta umanitatea să scape de plastic. Ea se numește „râma de ceară”, deoarece acaparează coloniile de albine și le mănâncă toată ceara, dar se poate și cumpăra pentru a hrăni șopârlele ținute pe post de animale de companie. De asemenea, ea este folositoare în cercetările ce au nevoie de animale, deoarece poate înlocui unele mamifere și s-a descoperit recent că ajută la prevenirea distrugerii planetei.

Faptul că această râmă poate digera plasticul a fost descoperit accidental de către Federica Bertocchini, cercetător care are o colonie de albine și a vrut să scape de râme punându-le într-o pungă de plastic, în care a găsit apoi mai multe găuri. După ce a observat acest lucru, ea a început alături de alți doi colegi cercetători, respectiv Paolo Bombelli și Christopher J. Howe, să studieze comportamentul a 100 de râme în preajma pungilor de plastic. Ei au pus râmele în pungi de plastic folosite în mod normal la cumpărături și în acestea au început să apară mici găuri după numai 40 de minute, iar după 12 ore, masa de plastic a scăzut cu 92 mg. Pentru a putea trage concluzia că râmele chiar mănâncă plasticul și nu-l rup, cercetătorii au strivit câteva râme și le-au întins pe pungi, dar rezultatul s-a repetat. Ei cred acum că secretul stă în enzimele din aceste râme, care le ajută să digere plasticul, deoarece ele mănâncă deja ceară de albine, care este „plasticul natural”.

După ce oamenii de știință vor izola și înțelege ce este de fapt această enzimă și cum se produce procesul de digestie, problema deșeurilor de plastic va fi parțial rezolvată.

Tag-uri: , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Lifestyle
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 noi