Decembrie, lună de CRIZĂ în cuplu - INAMICUL relaţiei tale, explicat de psihoterapeut

De în Dragoste & Sex 30 noi 2016

Deşi ar trebui să fie o lună plină de zâmbete şi bucurii, studiile arată că în decembrie se despart mai multe cupluri decât în oricare altă lună din an.

Nu există o perioadă potrivită pentru o despărţire, însă multe cupluri aleg luna decembrie, în preajma Crăciunului, pentru a face acest pat. Astfel, ceea ce ar trebui să fie cea mai frumoasă perioadă din an pentru familie, se dovedeşte a fi un moment plin de tristeţe, conflicte şi confuzie pentru unii şi de o libertate mult aşteptată pentru alţii.

De ce se despart cuplurile în luna decembrie?

Psihoterapeutul Karen Phillip spune că perioada Crăciunului este una nefastă din mai multe motive, iar faptul că relaţiile se clatină mai mult la final de an este unul dintre ele.

"Motivul pentru care se întâmplă aşa este acela că probabil am tolerat comportamentul, familia sau prietenii partenerului pe tot parcursul anului, iar când acesta este pe cale să se încheie evaluăm situaţia şi de cele mai multe ori luăm în mod conştient decizia de a folosi noul an pe post de un nou început", explică specialistul.

Potrivit psihoterapeutului, decembrie este luna în care vedem limpede tot ce s-a întâmplat pe parcursul anului.

"Reflectăm asupra anului care s-a încheiat, asupra realizărilor, ne evaluăm ţelurile şi analizăm ce simţim cu privire la tot ce s-a întâmplat. Dacă ne simţim dezamăgiţi şi nu suntem capabili să vedem vreo soluţie, probabil vom decide să renunţăm. Nu vrei să te apese grijile şi presiunea, nu vrei să rămâi în continuare într-o relaţie care urcă şi coboară, ca un montagne-russe. Vrei pur şi simplu să te simţi liber."

Karen Phillip explică şi câţiva dintre factorii care pot duce la o despărţire de care ar trebui să ţii cont în această perioadă, dar şi cum să gestionezi o astfel de situaţie atunci când sunt implicaţi şi copiii.

Bani, familie, călătorii, viitor

"Cercetările ne arată că finalul de an este momentul în care cele mai multe cupluri aleg să se despartă, iar decembrie este o lună stresantă. Banii sunt limitaţi de multe ori, iar încercarea de a acoperi cadourile pentru toată familia sporeşte tensiunea. Petrecem mai mult timp cu rudele şi de cele mai multe ori călătorim pentru a include în peisaj toţi membrii familiei, iar anxietatea sporeşte pe măsură ce timpul este mai limitat. De asemenea, decembrie este momentul în care facem planuri noi pentru viitor, ne punem speranţe cu privire la dorinţele şi nevoile neîmplinite. Luăm în considerare schimbările necesare pentru a atinge aceste scopuri."

Cadouri fără substanţă

"Un alt motiv pentru care unii parteneri aleg să plece înainte de Crăciun este dorinţa de a nu cumpăra un cadou costisitor pentru un om pe care nu îl mai iubesc. De asemenea, nu vor să mai joace un rol, prefăcându-se că sunt fericiţi în faţa rudelor - uneori pur şi simplu nu mai pot purta masca de dragul celor din jur."

Cum poţi evita un dezastru de Crăciun

"Multe cupluri aflate în această situaţie ştiu deja că se află într-o perioadă de criză. Le recomand să vorbească deschis şi să apeleze la ajutor de specialitate după perioada sărbătorilor. Dacă decideţi să rămâneţi împreună până la finalul anului, trebuie să vă pregătiţi pentru a juca un rol convingător în faţa copiilor, dacă este cazul. Dacă alegeţi această variantă, păstraţi în minte că veţi fi liberi în curând, perspectivă care vă va ajuta să fiţi mai toleranţi. Cine ştie, poate dacă scăpaţi de senzaţia de sufocare, relaţia poate avea şanse să reziste în continuare."

Copiii şi despărţirea de Crăciun

"Dacă aveţi copii, este recomandat să aşteptaţi să treacă sărbătorile. Fiecare copil merită un Crăciun fericit în familie. Dacă eşti nefericit în această relaţie, chiar mai contează dacă mai aştepţi o săptămână sau două? Ca părinte, ai responsabilitatea de a-i oferi copilului un ultim Crăciun petrecut în sânul unei familii unite, în care ambii părinţi sunt importanţi. Copiii îşi amintesc, de regulă, acest ultim Crăciun petrecut împreună. Aşteptând până după sărbători, elimini conflicte suplimentare, care pot afecta dezvoltarea copilului."

Avantajele despărțirii în luna decembrie

"Nu există un moment perfect pentru o despărţire şi este la fel de greu în orice perioadă. Crăciunul este, de regulă, petrecut în familie, motiv pentru care poţi spera că vei avea parte de mai mult sprijin în momentele dificile. Plimbările prin oraşul înzăpezit şi căldura vinului fiert savurat alături de prieteni te pot ajuta să îţi limpezeşti gândurile. Este, de asemenea, un moment prielnic pentru a-ţi planifica anul care urmează, pentru a-ţi stabili noi direcţii de dezvoltare. Cu alte cuvinte, este momentul perfect pentru a-ţi construi o altă identitate sau pentru a o îmbunătăţi pe cea pe care o ai deja."

Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 oct