horoscop

Horoscop 20 mai 2022. Gemenii sunt în culmea fericirii,...

Citeste mai mult»
depp

Johnny Depp ar fi lovit-o în mod repetat peste faţă pe...

Citeste mai mult»
Laurenţiu Reghecampf

Laurenţiu Reghecampf, după ce i s-a născut al treilea...

Citeste mai mult»
Vangelis

Vangelis, compozitorul coloanelor sonore ale filmelor...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 19 mai 2022. Berbecii sunt dezamăgiţi în...

Citeste mai mult»
zelenski

Zelenski, paralele între război, dictatori şi situaţia...

Citeste mai mult»
amber heard

Amber Heard se apără în faţa avocaţilor: "Nu l-am agresat...

Citeste mai mult»
andreea marin

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu au împlinit 5 ani de...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 18 mai 2022: Gemenii trec prin momente delicate,...

Citeste mai mult»
Amber Heard

Amber Heard susţine în instanţă că Johnny Depp a...

Citeste mai mult»
Kalush

Kalush Orchestra va organiza un turneu în Europa cu...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 17 mai 2022: Berbecii au nevoie de încurajări,...

Citeste mai mult»
wrs

WRS, reprezentantul României la Eurovision: "Sunt...

Citeste mai mult»
romania

Scandal la Eurovision - Directorul Teleradio-Moldova,...

Citeste mai mult»
regina elisabeta

Ceasul Reginei Elisabeta şi cea mai mare colecţie de...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 14 mai 2022: Racii trăiesc momente neașteptate,...

Citeste mai mult»
glicemie

Cum să reduci glicemia și colesterolul fără medicamente

Citeste mai mult»

Gripa sezonieră, un posibil descendent direct al gripei...

Citeste mai mult»
comentator

Prezentatorul-vedetă al Eurovisionului în Ucraina va...

Citeste mai mult»
tonciu

Andreea Tonciu, mărturisiri neașteptate: Părinții ei...

Citeste mai mult»
Hannah Dodd

Actriţa Hannah Dodd, distribuită în al treilea sezon al...

Citeste mai mult»
zodie capricorn

Horoscop 12 mai 2022: O zodie are probleme la locul de...

Citeste mai mult»
Marilyn Monroe - Domnii prefera blondele - Colier cu diamante

Un portret al lui Marilyn Monroe de Warhol, vândut la...

Citeste mai mult»
Bono

Bono îşi va lansa anul acesta cartea de memorii despre...

Citeste mai mult»
Will Smith incident Oscaruri

Noul film cu Will Smith, „Emancipation”, amânat un an...

Citeste mai mult»
zdob si zdub

Eurovision 2022 - Ucraina şi Moldova, între primele zece...

Citeste mai mult»
stailer

Saloane de cosmetică și alte servicii disponibile online,...

Citeste mai mult»
Andra

Cum a reușit Andra să slăbească: "Nu ţin un regim...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 10 mai 2022: Berbecii sunt pesimiști și riscă să...

Citeste mai mult»
cancer pancreatic

Un virus modificat genetic ajută la combaterea cancerului...

Citeste mai mult»
diamant

Cel mai mare diamant alb scos vreodată la licitaţie va fi...

Citeste mai mult»
Jethro Lazenby

Fotomodelul Jethro Lazenby, fiul muzicianului Nick Cave,...

Citeste mai mult»

Motivul pentru care Madonna îi cere papei Francisc o...

Citeste mai mult»
Marc Anthony

Marc Anthony şi-a suspendat concertul din Panama în urma...

Citeste mai mult»
Amber Heard

Amber Heard a izbucnit în lacrimi la tribunal şi l-a...

Citeste mai mult»
Irina Loghin

Irina Loghin, dezvăluiri despre dietă: ”Să vă intre în...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 6 mai 2022: Scorpionii realizează cât de mult...

Citeste mai mult»
coronavirus

Omicron este la fel de severă ca şi variantele anterioare...

Citeste mai mult»
Dave Chappelle

Comediantul american Dave Chappelle a fost atacat pe scenă

Citeste mai mult»
Johnny Depp

O judecătoare refuză să anuleze procesul de defăimare...

Citeste mai mult»

Cum sa savurezi bucataria traditionala frantuzeasca in Paris

De în Calatorii 7 dec 2010
Atunci cand calatoresti prin diferite regiuni ale Frantei, bucataria poate varia la fel de mult precum peisajul.

Vizitezi partea de nord? E foarte probabil sa te trezesti inconjurata de platouri copioase ce contin porc mistret sau caprioara. Daca te afli in climatul cu miros de lavanda din Provence, pregateste-ti papilele gustative pentru mese pline de rosii, usturoi, ceapa si masline. Majoritatea restaurantelor din regiunea rurala Dordogne iti ofera cu siguranta trufe negre (atunci cand e sezonul lor). Iar lista poate continua la nesfarsit. Cu asemenea delicatese la indemana, e tentant sa vizitezi cat de multe regiuni ale Frantei, doar pentru a¬-ti permite sa incerci variate specialitati. Dar, desigur, exista un mod mai simplu sa realizezi asta – mergi la Paris. Orasul e plin de restaurante si bistrouri specializate in diferite bucatarii regionale. Continua lectura pentru a afla mai multe despre 4 cele mai populare bucatarii specifice si unde le gasesti in Orasul luminilor.

1.    Bucataria lioneza
Orasul Lyon situat in sudul Frantei este renumit pentru bucataria sa extraordinara.
In zilele noastre este cel mai cunoscut in calitatea sa de detinator al restaurantelor si braseriilor nemaipomenitului bucatar Paul Bocuse. Dar noua bucatarie delicata apartinand maestrului Bocuse este departe de mancarea zdravana, traditionala din regiune. Specialitatile traditionale lioneze pot fi gasite in micile bistro-uri numite “bouchons”, care pe vremuri serveau lucratorii din industria matasii din Lyon. Un meniu tipic e bazat la greu pe carne, incluzand mancaruri precum andouille (carnatii facuti din intestine de porc asa-numitii chitterlings), tripe (stomac de porc sau de vaca) sau boudin noir (carnati in sange). Daca nu esti pasionata de organe, fii linistita, vei gasi si alte feluri principale, cum ar fi friptura de porc, pate de gasca, quenelles (faina, oua si galuste cu smantana) sau Cervelle de canut (care inseamna “creier de tesator de matase” si consta in branza grasa amestecata cu usturoi si arpagic). Unul dintre cele mai autentice “bouchons” din Lyon poate fi gasit la Aux Lyonnais, Rue St Marc 32, 75002, Paris, Tel. 01 42 96 65 04.

2.    Bucataria alsaciana
Regiunea Alsacia se afla la granita cu Germania (si periodic a apartinut de fapt Germaniei de-a lungul istoriei sale), asa ca nu e o surpriza pentru nimeni ca mancarea de aici are puternice influente germane. Iubitorii de carne de porc se vor simti ca in Rai intr-un restaurant alsacian, intrucat felurile principale contin carne de porc si pot fi porc si choucroute (varza), Baeckeoffe (amestec de carne de porc, vaca si oaie cu cartofi si ceapa) sau un platou simplu cu mezeluri de porc (carne gatita, uscata, afumata sau sarata). Alte mancaruri traditionale includ foie gras, flammeküche (o combinatie intre pizza si quiche facuta din costita, ceapa si smantana) si matelot (peste de apa dulce innabusit). Painea alsaciana si deserturile sunt si ele notabile si ma refer aici la tarte, covrigei si turta dulce. In Paris, locul clasic pentru a servi o cina alsaciana este la braseria L’Alsace, Avenue de Champs-Elysées 39, 75008. Tel. 01 53 93 97 00.


3.    Bucataria provensala
Provincia sudica insorita Provence are o bucatarie foarte mediteraneeana, ducandu-te cu gandul la cea italiana. Aici vei gasi platouri cu rosii, masline, ceapa, masline, anghinare, vinete, ulei de masline, ardei si /sau condimente. Ratatouille este un fel de mancare clasic, pe baza de peste, ce contine bouillabaisse (peste innabusit), soupe aux poisson (o supa de peste picanta) si salata Niçoise (salata cu ton, fasole verde, oua fierte tari, rosii si cartofi). Pentru o cina provensala autentica in Paris, iti recomand Le Petit Niçois, Rue Amelie 10, 75007 Paris. Tel. 01 45 51 83 65.

4.    Bucataria basca
In sud-vestul Frantei se afla Tara Bascilor, regiune independenta, care imparte numele, limba si unele traditii cu Bascii din nordul Spaniei. Aflata aproape de apa, fructele de mare se regasesc in multe dintre platourile basce, in special codul sarat, merluciu, ansoa, tiparul si platica de mare. Calmarul (numit txipirones) este si el popular, servindu-se preparat in propria sa cerneala sau intr-un sos din rosii fierte, usturoi, ardei iute si vin alb. Alte feluri de mancare clasice includ Piperade, o omleta facuta din rosii, ardei iute si jambon de Bayonne (sunca) si Piquillo, ardei gras rosu umplut cu tipar sau cod. Pentru desert vei vedea inevitabil in meniu gateau basque (placinta cu cirese negre) sau budinca de orez (uneori aromata cu piment d’Espelette, un fel de boia). Pentru o mancare basca de exceptie in Paris, iti recomand restaurantul L’Ami Jean, Rue Malar 27, 75007, Paris. Tel. 01 47 05 86 89.

Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Calatorii
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 mai