Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Controverse care ar fi putut sa ne darame lumea

De în Monden 16 apr 2009
Sunt filme, cantece si carti care odata vazute, ascultate si, respectiv, citite, iti pot schimba cu totul perspectiva pe care o ai asupra vietii si a lumii din jur. Unele sunt nostime, aproape superficiale la prima vedere, altele sobre si grele. Ce au in comun e insa acel "aftertaste" pe care ti-l lasa la sfarsit, fie ca te lasa confuz si pierdut in propriile ganduri, sau curios sa afli mai multe. Iata care sunt 6 dintre cele mai spectaculoase revelatii religioase, fie ele cantece, carti sau filme, care au marcat si, in unele cazuri, rescris cultura pop de ieri si pana azi.

Genesis - Jesus He Knows Me (We Can't Dance, 1991)

Cantecul ca cantecul, dar videoclipul! Ambele vorbesc cu foarte mult curaj despre asa-zisii "televanghelisti", predicatori foarte la moda in ani '80, care le promiteau oamenilor suucces in viata personala si profesionala, in urma unei cotizatii generoase catre cutia milei. Atata de simplu, veti spune? Se pare ca da. De aici si versurile "'Cause Jesus, he knows me / And He knows I'm right / 'cause I've been talking to jesus / All My Life", care insumau practic argumentul oferit de acesti preoti sarlatani in fata enoriasilor creduli.

Interesant a fost ca single-ul si videoclipul care l-a insotit au fost lansate tocmai cand justitia americana se afla in prin proces cu Robert Tilton si Benny Hinn, doi asemenea "televanghelisti" care scosesera de pe urma oamenilor cateva sute bune de milioane de dolari si care nu au fost arestati nici pana in prezent, predicile lor, televizate sau nu, avand in continuare succes si stranind deopotriva controverse.

Te face sa vezi cu alti ochi citatul tiparit pe bancnotele de dolari, "In God We Trust", nu? Cert e ca de atunci donatiile au scazut simtitor.

George Carlin si revizuirea celor 10 porunci

Carlin poate fi considerat cel mai bun "stand-up comedian" in viata. Argumente? E de ajuns sa spunem ca a ridicat comedia la rangul de filozofie. Sau invers, sa vorbeasca cu umor despre propria lui filozofie de viata. Nu toate monologurile lui sunt amuzante; unele sunt amare, crude, greu de digerat. Poate si fiindca lucrurile despre care vorbeste sunt atat de adevarate.

Cel mai teribil gest pe care a cutezat sa-l faca? Intr-unul dintre primele show-uri ca stand-up comedian, a redus cele 10 porunci la doar 2, lucru care, dupa cum el insusi spune, i-ar fi usurat considerabil munca lui Moise, care le-ar fi putut purta cu el in buzunar. Sa fii sincer si sa nu-ti inseli partenerul de viata (1), sa nu-ti faci un scop din a nu ucide pe nimeni decat, desigur, daca e vorba de oameni care se roaga la alt om invizibil decat al tau (2). Doua porunci capitale care s-ar putea anula daca am respecta o a treia: "sa ne tinem fiecare religia doar pentru noi”.

De altfel, Carlin a continuat sa vorbeasca despre neajunsurile credintei in Dumnezeu pe tot parcursul carierei sale, pana in primavara anului trecut cand, la 70 de ani, a murit. Desi botezat in rit catolic, el nu s-a dezis niciodata de la ateism, pe care il numea ironic o "organizatie non-profet", revoltat de felul in care clericii se folosesc de Scriptura pentru a manipula masele: "Religia i-a convins pe oameni de existenta unui om invizibil, care de sus din cer sta cu ochii pe tine 24 din 24, 7 zile din 7. Iar acest om invizibil are o lista de nici mai mult nici mai putin de 10 lucruri pe care nu vrea ca tu sa le faci. Daca faci vreunul din acele lucruri te va trimite intr-un loc cu totul si cu totul special, vesnic in flacari, plin de fum, in care vei fi torturat amarnic pentru totdeauna. Caci da, acolo vei trai pentru totdeauna. Dar sa nu uiti niciodata ca acest om invizibil te iubeste. Te iubeste si are nevoie de bani”.

The Gospel According to St. Matthew, 1964

Cel mai controversat film despre viata mantuitorului nu a fost in niciun caz Patimile lui Isus, al lui Mel Gibson, asa cum ati fi crezut.

Cam cu vreo patru decenii in urma, Piero Paolo Pasolini, un ateu homosexual, cu ferme convingeri marxiste, a regizat The Gospel According to St. Matthew, un film cu buget mic, alb-negru (ulterior "colorizat"), care reda viata Mantuitorului - un Isus brunet, cu ten masliniu si o singura spranceana, jucat de un evreu care, asemeni multor altor personaje din film,  nici macar nu era un actor profesionist - in cea mai bucolica si pastorala viziune, intocmai cum o facuse insusi Apostolul Matei in evanghelia sa.

Filmul s-a vrut dovada vie ca Biblia nu este decat o grandioasa si captivanta poveste, plina de detalii suculente si finaluri tragice, dar nimic mai mult. Neal Donald Walsh si Conversatiile cu Dumnezeu

Ajunse la volumul cu numarul 9, Conversatiile cu Dumnezeu, aparute pentru prima data in 1995, sunt un titlu de capatai al revivalului miscarii new-age, facand cunostinta cititorilor insetati de cunoastere si de conspiratii religioase un Dumnezeu foarte diferit de cel cu care ne obisnuisera scrierile biblice. Prima dintre ele a fost scrisa dintr-un suflet, Walsh insusi marturisind in paginile ei ca Dumnezeu a inceput practic sa converseze cu el in timp ce scria, raspunzandu-i la cele mai arzatoare intrebari pe care el si pana la urma intreaga crestinatate si le-a pus vreodata.

Printre randuri, Dumnezeu ii ofera autorului raspunsuri cruciale cu privire la natura noastra umana, la drepturile si obligatiile pe care le avem si, nu in ultimul rand la ce implica statutul nostru de crestini. Potrivit Lui, cu totii suntem parte din intreg iar acest "intreg" are destule de oferit pentru fiecare dintre noi fara sa ne ceara nimic la schimb iar drumul pe care l-am ales pentru a ajunge sa fim din nou un intreg nu este unul singur si fiecare e liber sa-l aleaga pe care doreste.

Dumnezeul lui Walsh nu recunoaste cele 10 porunci si nici nu stabileste granite intre religii. Ba mai mult, El ne asigura ca viata de apoi nu va fi una singura, ci mai multe, cum de altfel am trait si pana acum. Monty Python si Viata lui Brian, 1979

Uita de Jesus Christ Superstar! Genialul comic britanic Monty Python a revizuit toate cele patru evanghelii din perspectiva unei comedii 100% englezesti, spre oroarea piosilor si a pudicilor de pretutindeni.

Rezultatul? Centrul lor nu mai este viata Mantuitorului, ci a unui israelian cat se poate de banal, pe nume Brian, care, contemporan cu Hristos, este confundat cu acesta si rastignit. Golgota capata si ea semnificatii noi, cele 139 de rastigniri programate pentru ziua cu pricina pe care azi o sarbatorim drept Vinerea Mare, aducand mai degraba cu un masacru mafiot decat cu un cadru al izbavirii de pacate.

Cat despre coloana sonora si in special hitul "The Bright Side of Life," ele fac din Life of Brian cel mai detestat film de catre clerici al tuturor timpurilor. Desi, judecand dupa versurile pe care am reusit sa mi le amintesc, ele nu contrazic intrutotul morala crestina.

Life's a laugh and death's a joke, it's true.
You'll see it's all a show.
Keep 'em laughing as you go.
Just remember that the last laugh is on you
And always look on the bright side of life.
Always look on the right side of life.

Marilyn Manson, Atichrist Superstar

Taxat pe nedrept drept satanist, albumul care l-a propulsat din neant pe rockerul Marilyn Manson ascunde convingeri puternic darwiniste si nietzscheene, refuzand ideea existentei unei zeitati supreme, omniprezente si atotputernice, sfidand cu neobrazare orice forma de religie si institutie religioasa pentru controlul cu care acestea ii inrobesc pe oameni.

Desigur, nu trebuie sa fii Freud ca sa-ti dai seama ca in spatele acestei rebeliuni se ascundea de fapt un baietel complexat, caruia in copilarie parintii i-au bagat religia, cu biblie cu tot, pe gat. De unde si multitudinea de referinte la psalmi, pilde si personaje care apar in Sfanta Scriptura.

Manson si-a mai consumat din furia pe parcursul evolutiei carierei sale, azi fiind recunoscut nu doar ca artist (canta, joaca in filme, scrie carti si picteaza), ci si ca formator de opinie cu privire la manipularea in masa cu care se confrunta asa-zisa democratica societate americana.

My fellow americans
We will no longer be opressed by the fascism of christianity
And will no longer be opressed by the fascism of beauty
Because I see you all standing here
Trying your hardest to be cool
And trying your hardest to earn your way into heaven
So let me tell you something:
Do You really wanna be in a place that is filled with ass-holes? (The Beautiful People intro)

Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr