armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Cele mai frumoase povesti pentru cea mai lunga noapte din an

De în Monden 21 dec 2009
Este noaptea solstitiului de iarna, cea mai lunga noapte din an si ar fi pacat sa o irosim dormind (concediul bate oricum la usa si vom avea timp suficient si pentru asta!) Ce-ati spune de o cana de ceai sau de ciocolata calda si de o...sesiune de povesti de iarna? Nu mai suntem copii insa ar fi ocazia perfecta de a ne testa memoria si inocenta: cine isi aminteste cele mai multe povesti de iarna din vremea copilariei?

Craiasa Zapezii

Este o poveste scrisa de Hans Christian Andersen, fara indoiala unul dintre cei mai mari povestitori ai lumii. Gretchen si Karl erau foarte buni prieteni inca din copilarie iar viata lor parea lipsita de griji pana intr-o zi: temuta Craiasa a Zapezii isi sparge din greseala oglinda magica iar unul din cioburi intra in inima baietelului care devine robul acesteia. Craiasa il rapeste pe Karl si-l duce la palat pentru a-i sluji zgripturoaicei ca mana dreapta. In acest timp, Gretchen, ingrijorata de absenta indelungata a baietelului, porneste in cautarea lui si-l gaseste in palatul de gheata al Craiesei Zapezii. Datorita bunatatii sale si prieteniei profunde care o lega de baietel, Gretchen o invinge pe Craiasa si-l elibereaza pe Karl de vraja care il facuse sa uite de orasul natal si de toti cei dragi.

Fetita cu chibrituri

Atunci cand vorbim despre povestile de iarna ale copilariei este imposibil sa nu ne amintim de Fetita cu chibrituri, una din capodoperele lui Andersen. Fara indoiala este o poveste atipica: firul narativ se rezuma la cateva episoade mai importante, in rest vorbim despre un text mai mult descriptiv care urmareste ultimele ore din viata unei fetite orfane. In noaptea de Ajun aceasta rataceste printr-un oras ce se pregateste de sarbatoare, visand la un brad impodobit, la o masa incarcata sau la o familie care sa o primeasca in sanul ei. Singura ei "avutie" este o cutie de chibrituri insa si pe aceasta fetita stie ca trebuie sa o pastreze ca pe ochii din cap, nemaiavand bani pentru alta.

Insa gerul si visccolul pun stapanire peste oras si fetita este nevoita sa aprinda un bat de chibrit pentru a se incalzi. In lumina firava fetita are o viziune minunata: o masa incarcata cu tot felul de bunatati asa cum vazuse ea pe fereastra unei case de oameni instariti. Flacara se stinge si fetita este trezita brusc la realitate, moment in care decide sa mai aprinda inca un bat si inca un bat, pana la ultimul care ii ofera si cea mai frumoasa viziune: bunica ei, decedata cu mult timp in urma, coboara din Rai pentru a o lua pe fetita cu sine. A doua zi dimineata trecatorii au gasit intr-un colt de mahala trupul inghetat al fetitei care lasase in urma suferintele omenesti pentru a pasi intr-o viata mai buna.

Poveste de Craciun (A Christmas Carol)

Charles Dickens spune povestea unui afacerist batarn si zgarcit, care nu credea in spiritul Craciunului. In ajunul celui de-al saptelea Craciun de la moartea partenerului sau de afaceri, fantoma acestuia din urma il viziteaza pe Scrooge si-i anunta vizita a trei spirite: Spiritul Craciunului Trecut, Prezent si Viitor. Fiecare din ele il poarta pe batran intr-o alta dimensiune a vietii sale (trecut, prezent, viitor) aratanadu-i care sunt consecintele greselilor trecute si viitoare. Scrooge realizeaza ca mai are inca timp sa indrepte lucrurile si se transforma intr-un om integru si sufletist, spre uimirea cunoscutilor sai.

Povestea Craciunului - varianta autohtona

Fiecare cultura si natiune a adaptat povestea Craciunului, care a imbracat astfel o multime de forme autohtone. In Romania circula o varinanta crestina a povestii , care, prin motivele biblice invocate,  incearca sa explice apartenenta Mosului la traditia crestin - ortodoxa.

Legenenda spune ca Maica Domnului, cuprinsa de durerile facerii, incepe sa colinde din poarta in poarta pentru a cere gazduire, ajungand astfel si la casa lui Mos Craciun. Aici o gaseste acasa pe sotia acestuia care era o femeie buna, spre deosebire de sotul ei. De teama ca acesta sa nu se supere, Craciuneasa o adaposteste pe Maria in grajdul vitelor si o ajuta sa-l nasca pe Iisus.

Craciun afla insa cele intamplate si isi pedepseste sotia taindu-i mainile insa Maica Domnului face o minune: mainile femeii cresc la loc. Mos Craciun vazand aceasta se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu, apoi isi imparte averea saracilor (de unde si convingerea ca Mos Craciun este cel care aduce cadouri copiilor cuminti confectionate sau achizitionate chiar de el).

Varianta occidenatala a povestii este putin mai..comerciala: imaginea lui Mos Craciun, imbracat in costum rosu si cu plete albe i se datoreaza companiei Coca-Cola. Se spune ca in Ajunul Craciunului Mosul vine cu sania trasa de reni, intra pe horn si pune sub brad cadourile. Sania mosului are noua reni, condusi de Rudolph cel cu nasul rosu, care lumineaza calea. Ceilalti reni sunt: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen.

Folclorul romanesc are si el o multime de povesti dedicate anotimpul rece. Multe dintre acestea s-au pierdut odata cu trecerea timpului si nu au mai fost reeditate asa ca voi incerca sa reproduc cateva din memorie, rugandu-va pe voi sa ma corectati acolo unde gresesc si, daca este posibil, sa-mi spuneti si titlurile cartilor in care au aparut aceste povesti.

Saniuta fermecata

Este povestea unui copil ai carui parinti erau nevoiti sa munceasca din zori si pana in seara pentru a avea ce pune pe masa. Odata cu venirea iernii, copilul este nevoit sa-si petreaca toata ziua in casa, cu nasul lipit de geam privind la ceilalti copii care se jucau voiosi cu saniile. Baietelul este atat de mahnit ca parintii lui nu au bani sa-i cumpere o sanie incat o roaga pe Zana Iarna sa-i aduca una, insa nu una simpla ci una fermecata.

Zana ii indeplineste dorinta insa il avertizeaza sa nu iasa cu sania dupa caderea serii pentru ca o vraja risca sa se abata asupra sa. Entuziasmat de cadoul primit baiatul pleaca la sanius chiar in seara urmatoare, uitand de sfatul parintilor care il rugasera sa nu iasa din casa dupa lasarea intunericului si de amenintarea Zanei. Odata lansata la vale, saniuta incepe sa o ia la fuga din ce in ce mai repede, purtand copilul in imparatia Zanei Iarna. Speriat ca nu se va mai intoarce niciodata acasa si ingrijorat pentru parintii sai, copilul pleaca in cautarea Zanei ca sa o roage sa-l trimita inapoi acasa.

Calatoria spre palatul Zanei este prilejul de a intalni tot felul de personaje fabuloase, cum ar fi Viscolul si Gerul, prezentati ca doi mosi artagosi, calare pe cate un urs polar. In cele din urma baiatul o gaseste pe Zana si o roaga sa-l trimita acasa iar aceasta ii indeplineste dorinta insa ii confisca sania, ca invatatura de minte. Intors acasa, baiatul descopera ca nu trecuse nici macar o ora de cand please spre imparatia Zanei, ceea ce-l face sa se intrebe daca nu cumva totul a fost doar un vis.

Bradutul animalelor

O alta poveste de care imi amintesc cu placere (desi am uitat foarte multe detalii) este despre un bradut care crescuse in inima unei paduri magice. Craciunul il gaseste insa fara nicio podoaba asa ca animalele padurii se hotarasc sa-l gateasca, pentru a nu mai fi trist. Dar de unde sa ia podoabe? Foarte simplu, atunci cand ai imaginatie: nuci pe post de globulete, vopsite cu extracte de plante de artistii padurii, turturi in loc de beteala si luna, regina noptii, in varsul bradului. O noapte perfecta de Craciun!


Ei, dragele Mosului, astea sunt povestile de iarna pe care mi le mai amintesc din copilarie. Fara indoiala ca ele sunt mult mai multe, prin urmare, daca mai aveti si alte completari de facut, va astept cu cea mai mare bucurie!

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr