grasimi

Pericolul din spatele dietei occidentale. Ce se întâmplă...

Citeste mai mult»

Cât de periculos este consumul de cafea. Ce se întâmplă...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 25 iunie 2021. Gemenii vor evolua în carieră,...

Citeste mai mult»
pui shanghai

Cum faci cel mai bun pui Shanghai

Citeste mai mult»
printul harry

Ce au făcut prințul Harry și Meghan Markle înainte de...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 24 iunie. Racii au parte de noi provocări, Leii...

Citeste mai mult»
sfecla rosie

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci sfeclă roșie

Citeste mai mult»
dulceata

Cea mai simplă rețetă de dulceață de dude. Cum o prepari...

Citeste mai mult»
Catinca Oana Roman

Oana Roman, primele declarații după ce s-a împăcat cu...

Citeste mai mult»
pastile

Universitatea Oxford testează medicamentul antiparazitar...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 23 iulie. Berbecii au parte de provocări uriașe,...

Citeste mai mult»
supa

Ce mănânci vara - rețeta delicioasă de supă cremă de...

Citeste mai mult»
Smiley și Gina Pistol

Gina Pistol, primele declarații despre botezul micuței...

Citeste mai mult»
coronavirus

A fost descoperită o nouă variantă indiană a...

Citeste mai mult»
james michael tyler

Actorul James Michael Tyler, cunoscut pentru rolul...

Citeste mai mult»
razvan simion

Răzvan Simion, detalii neașteptate la 6 ani de la...

Citeste mai mult»
branza cu rosii

De ce e bine să mănânci pâine lângâ salata de roșii cu...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 19 iunie 2021: Berbecii au succes la muncă,...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon mărturiseşte că vrea să facă un "ultim film"...

Citeste mai mult»
ardei umpluti

Cea mai simplă rețetă de ardei umpluți cu carne de pui

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 18 iunie 2021: Gemenii au probleme în plan...

Citeste mai mult»
anamaria prodan

Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf divorțează după...

Citeste mai mult»
coronavirus

Coronavirusul era prezent în Statele Unite din decembrie...

Citeste mai mult»
Cori Gramescu

Corelarea dietei cu sportul și activitățile fizice non...

Citeste mai mult»
somon

Cea mai bună rețetă de somon cu spanac și leurdă

Citeste mai mult»
relatii toxice

De ce rămân oamenii în relații toxice

Citeste mai mult»
petru si pavel

Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2021. Ce...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Jennifer Lopez a dat lovitura. Cântăreața și actrița va...

Citeste mai mult»
cirese

Mihaela Bilic, despre pericolul din spatele consumului de...

Citeste mai mult»
covid-19

Oamenii de ştiinţă dezvoltă noi teste de anticorpi pentru...

Citeste mai mult»
Kate Winslet

Kate Winslet, despre schimbările de la Hollywood: ”Mă...

Citeste mai mult»
jlo

Jennifer Lopez şi Ben Affleck au fost fotografiaţi...

Citeste mai mult»
placinta cu mere

Cum faci cea mai bună plăcintă cu mere. Rețeta...

Citeste mai mult»
pepe

Pepe, într-o nouă relație după divorțul de Raluca...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 15 iunie 2021: Taurii vor echilibru în plan...

Citeste mai mult»
Caroline

Caroline Wozniacki a devenit mamă pentru prima oară. Ce...

Citeste mai mult»
Måneskin

Grupul italian Måneskin, câştigător la Eurovision, prima...

Citeste mai mult»
Cristina Spatar si Alin Ionescu

Cristina Spătar, dezvăluiri neașteptate la cinci ani de...

Citeste mai mult»
covid-19

Delta, o variantă a coronavirusului, cu 60 la sută mai...

Citeste mai mult»
dua lipa

Dua Lipa, succes total. Este cel mai ascultat artist în...

Citeste mai mult»

Ceaiul care se potriveste starii tale

În Sanatate 16 ian 2010
Putem alege si sa decidem singuri ce ni se potriveste... mai ales ca o ceasca cu ceai consumata la momentul potrivit poate face minuni.

- In dimineti in care suntem lipsiti de energie si obositi, o ceasca cu ceai negru ne va face sa ne trezim foarte repede si sa "functionam"  la cote maxime;
 
- Suntem stresati si nu ne mai multumeste nimic? Un ceai verde cu gust de natura inverzita sau  cu adaos de flori de cires japonez ne va aduce bucurie si placere;
 
- E seara, ploua, e frig si ne lipseste cheful? Remediul e o ceasca cu ceai rosu (fara teina ) cu fructe exotice sau petale de flori;
 
- Te-a parasit iubitul? Incearca un ceai  verde  cu condimente si pe langa antioxidantii care te vor feri de imbatranire  iti garantez  si un tonus imediat;
 
- Vrei un moment de liniste si pace cu tine ? Incearca o ceasca cu ceai alb, ceai care are foarte putina teina dar mai multi antioxidanti decat ceaiurile verzi. Acest ceai te va face sa visezi si sa-ti muti visele in  fiecare zi pe care o traiesti.
 
Toate ceaiurile sunt obtinute din acelasi arbust, planta se numeste CEAI =  Camelia Sinensis si care are nevoie de un climat cald, umed si  creste pe  un teren pana la altitudini de pana la 2800 metri; din aceeasi planta se obtin categorii diferite de ceaiuri in
functie de  un tratament care se aplica frunzelor.
 
Casa de ceaiuri Mariage Freres clasifica ceaiurile in 8 categorii: ceaiuri albe, verzi, galbene, bleu, negre, invechite, compresate, parfumate.

Tipuri de ceaiuri


1. ceaiul alb
-- este unic, numele provenind de la culoarea argintie a frunzelor si a prezentei pufului pe frunza abia iesita din mugure.
Productia este extrem de redusa, China fiind principalul furnizor de ceaiuri albe de calitate.

2. ceaiurile verzi
-- sunt ceaiuri neoxidate. Ele sunt rezultatul unei preparari speciale destinate a evita procesul natural al oxidarii. Sunt doua metode de confectionare a ceaiurilor verzi:

a. metoda chinezeasca
: frunzele proaspat culese sunt uscate intr-un bazin sub care este un foc la o temperature de 100 grade Celsius;

b. metoda japoneza: frunzele sunt brusc incalzite cu vapori intr-o cuva speciala. Prin acest procedeu frunzele devin mai suple si pliabile, perfecte pentru a fi rulate. Ele sunt rulate cu mana si apoi uscate, aceste operatii repetandu-se pana la o uscare definitive. Dupa aceea, frunzele sunt triate in diverse categorii. Diferitele calitati de ceai verde se disting prin culoare, aroma si frunze egale.

In Japonia, ceaiul verde folosit este ceaiul verde pudra, care se numeste "matcha". El este folosit in ceremoniile ceaiului. Dupa uscarea cu aer
cald si trecerea prin vapori, frunzele sunt taiate in bucatele mici si uscate din nou si apoi facute pudra cu ajutorul unui mojar din piatra.

3. ceaiurile galbene -- sunt obtinute din ceaiuri verzi. Dupa ce procesul de oxidare este blocat, frunzele sunt depozitate; datorita fenolului pe care il contin, se produce dupa un timp o auto-oxidare care confera frunzelor o aroma dulce si savuroasa. Ele poseda o caracteristica unica si inexplicabila: initial sunt verzi, ele devin galbene in cursul procesului natural de maturare si se pastreaza asa pana la infuzie.

4. ceaiuri bleu -- sunt ceaiuri intermediare intre ceaiurile negre si ceaiurile verzi; frunzele sunt supuse unei scurte oxidari. Se numesc "oolong" -- care se traduce prin "dragon negru" sau "Wu Yi" numele muntelui din China unde se gasesc celebrele gradini  a caror productie de ceai bleu este renumita.

5. ceaiuri negre
-- sunt ceaiuri oxidate. Expertii fac clasificari in functie de aspectul frunzelor (daca acestea sunt intregi sau cu frunze
bucatele).

6. ceaiuri invechite
-- se disting de ceaiurile negre prin prepararea specifica, care se efectueaza in faze successive in cursul unui lung process de fermentatie in pivnite speciale. Pe masura ce se conserva, aroma ceaiului se dezvolta si continutul de teina se diminueaza. Ceaiul devine absolute usor, iar savoarea castiga in subtilitate pana devine un ceai cu una din cele mai rare si cautate arome. Ceaiul este unic in lume, este singurul cu o vechime de 50-60 ani si este cautat de adevaratii cunoscatori.

7. ceaiuri compresate -- frunzele de ceai verde, negre, bleu, invechite sau parfumate sunt presate si apoi prezentate sub forma de pachete.

8. ceaiuri parfumate
-- Chinezii pun in ceai un parfum care ii da
ceaiului mai multa savoare, fara sa faca sa dispara aroma ceaiului.

Exista 3 categorii:


a. Marii clasici
: aroma de trandafiri, iasomie, orhidee, flori de portocal.
b. Fantezii
: fructe exotice, vanilie, coacaze;
c. Amestecuri parfumate: melange tropical.

Nobletea traditiilor chinezesti a asociat subtilitate gustului cu placerea ochiului. Astfel, frunzele de ceai pot fi modelate cu mana in buchete care evoca stele, buchete de flori sau perle pretioase. Aceste compozitii sunt apreciate pentru frumusetea lor si transparenta in infuzie.
 
In China a oferi ceai este un simbol de reconciliere; in Tibet, inainte de un drum lung toata lumea bea ceai ca sa se intoarca cu bine; in Thailanda se ofera ceai in semn de ospitalitate; in Turcia, barbatii beau ceaiul pe strada, fiind un prilej de discutii; ofrandele budistilor inseamna si ceai; in Rusia samovarul cu ceai aduna familia ca sa le incalzeasca in acelasi timp inima si corpul. Cultul pentru ceai a facut ca englezii sa bea ceaiul de la ora 5, iar francezii sa spuna ca ceaiul Darjeeling este sampania ceaiurilor din intreaga lume
 
Degustarea si pastrarea ceaiului

 
Degustarea ceaiului este asemanatoare cu cea a vinului si are mai multe etape: mirosire- privire - gustare.
 
Mirosirea se face apropiin ceasca de nas si simtind bine aroma; putem sa inspiram aroma unui ceai care ne place cum miroase pentru a ne aminti aroma . Dupa mirosire, urmeaza privitul sau admiraratul: privim frunzele de ceai desfacandu-se orizontal sau vertical in apa fiarta , privim florile cum isi deschid petalele (la ceaiurile " fleur de buddha"  de exemplu). In cele din urma il gustam. La inceput bem putin cu varful limbii, dupa care mai sorbim de cateva ori.
 
Ceaiul uscat se pastreaza in recipiente ermetice, cu capac din metal, bambus sau lemn; astfel, culoarea si gustul se pot pastra o perioada mai lunga fara sa se altereze.
 
Ceaiul de calitate este sensibil la lumina si temperatura, deci se pastreaza mai bine la temperaturi scazute, dar niciodata in frigider  sau langa alimente de la care pot absorbi miros.
Tag-uri: , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Amira adina (05.02.2010, 11:25)
CEAI VERDE BEAU SI EI..SI CHIAR IMI PLACE GUSTUL LUI,AMAR...MA SIMT F BINE DE CAND BEAU CEAI VERDE!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 iun