Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Ce nu stiai despre depresia postnatala

De în Sanatate 19 ian 2009
Esti insarcinata si te bucuri de fiecare moment pe care il traiesti in aceasta perioada. Ce poate fi mai minunat decat sa oferi viata unui prunc? Sau ai nascut, dar ti se pare ca ai niste sentimente si trairi ciudate, inexplicabile fata de propriul copil? Esti apatica, dar dai vina pe oboseala, iti spui ca poate schimbarile de dupa nastere si-au spus cuvantul si au "navalit" toate asupra ta. Sau poate nu, te-ai gandit ca poate ai cazut in "panta alunecoasa" a depresiei post-natale? Afla care sunt simptomele si ce masuri trebuie sa iei, de la Cristina Calarasanu, psiholog.
Depresia postnatala poate fi o capcana in care poti intra fara sa stii si pe care uneori, o poti depista cu greu. Nu isi arata "coltii" decat in cazuri extreme sau cand este foarte avansata. Iti poate pune multe piedici, fara sa te poti bucura de copilasul tau si de bucuria de a-i urmari si descoperi fiecare miscare, si justifici de obicei aceste lucruri dand vina pe viata agitata din ultimul timp.

Acest "traseu" de fapte, l-a urmat si o cunostinta de-a mea. Vestea cea buna, si anume ca urma sa dea viata unui copil, a venit cu mult entuziasm si bucurie. Isi dorea acest lucru si vestea a fost ca un "cadou" mult dorit. S-a bucurat de perioada sarcinii la intensitate maxima, iar  pentru fiecare schimbare pe care o observa in corpul ei, colectase un adevarat "catalog" de amintiri.

Venise si clipa mult asteptata si era extrem de entuziasmata de faptul ca in sfarsit facea cunostinta cu propriul ei copil, o prelungire a propriei vieti, o parte a fiintei sale. Emotiile au fost de nedescris, travaliul destul de lung si nasterea propriu-zisa epuizanta. Totul a decurs normal, pana intr-o zi in care devenise apatica, indiferenta, fiinta care se bucura de fiecare moment al sarcinii si care nu stia cum sa mai "adune" amintiri ale acelei perioade, se schimbase. Fetita careia ii daduse nastere nu ii mai producea aceeasi bucurie ca inainte de nastere, desi, firesc ar fi fost ca acum, mai mult ca oricand, sa fie in extaz. In jurul ei, scuzele si justificarile starii sale nu mai conteneau: "e obosita, este o perioada solicitanta si face fata cu greu, noptile nedormite isi spun cuvantul", doar aceste cuvinte ieseau din gura apropiatilor ei. Numai ea nu spunea nimic: nici ca e obosita, nici ca e trista, nimic! Tacea indelung, iar cand vorbea, spunea doar strictul necesar. Unde era bucuria? Unde era emotia de dinainte de nastere? Se spulberase in neant si in necunoscut... totul devenise o dilema. Timpul petrecut cu fiica ei era din ce in ce mai putin, tristetea "graitoare" de pe fata ei era din ce in ce mai proeminenta, iar comunicarea cu cei din jur aproape inexistenta. O singura fraza a deschis calea catre investigatiile psihologice si catre descoperirea "dezastrului": "nu sunt o mama buna, asa cum am crezut; nu merit acest copil", si incepea sa planga. De aici incepe adevarata poveste a depresiei postnatale: investigatii, diagnosticari si tratamente.

Din nefericire, perioada de pana la diagnosticare a fost destul de lunga, in sensul in care scuzele si justificarile celor din jur, poate din necunostinta de cauza, au continuat "agonia" timp de aproximativ 4 luni de la nastere, desi simptomele aparusera imediat dupa nastere. Trebuie acordata multa atentie perioadei descoperirii acestei probleme psihologice, pentru ca poate avea repercursiuni negative asupra copilului.

De aceea, am vorbit cu Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, si am descoperit etapele si simptomele acestei depresii si ce masuri putem sa luam odata ce cumplita afectiune se instaleaza. De asemenea, psihologul sustine ca este important ca nu numai femeile care urmeaza sa dea nastere sau care sunt la momentul actual insarcinate, sa cunoasca astfel de simptome si manifestari, ci si persoanele apropiate lor, care ar putea identifica aceasta problema la nevoie... in timp util.

Desi se vehiculeaza tot felul de factori care influenteaza instalarea depresiei postnatale, psihologul sustine ca o cauza exacta, sau posibilitatea evitarii instalarii ei nu exista, deoarece depresia se instaleaza pe fondul unei structuri endogene predispuse la aceasta stare. Depresia postnatala se caracterizeaza prin "stari psihologice care apar dupa nastere, in perioada post-natala: vinovatie, tristete sau chiar stari de panica", sustine psihologul.

Starea "baby blues"


Prima dintre ele si cea mai putin grava este cunoscuta drept "stare de baby blues", ce se face simtita cam din a treia zi consecutiva a nasterii. Ea este determinata de modificarile majore aparute in viata femeii atat sub aspect biologic, cat si sub aspect psihologic: tristete, plans fara "motiv", regret dupa burtica "pierduta", sustine Cristina Calarasanu.

Mamicile se sperie la gandul ca aceasta stare se va agrava, ca n-au motive sa o aiba, ca "nu e in regula ceva".

Insa starea dispare spontan in cateva zile, astfel incat in afara de cateva vorbe bune si putina odihna in plus nu e nevoie de altceva!

Din punct de vedere psihologic, aparitia acestei stari echivaleaza cu momentul cand femeia percepe schimbarea, realizeaza ca bebelusul care era pana nu demult ascuns in burtica isi face mereu simtita prezenta si nevoile.

"Depresia post-partum"

Urmatorul tip de depresie, in ordinea gravitatii, este chiar depresia postnatala propriu-zisa, care se instaleaza in primul an dupa nasterea copilului si nu dispare de la sine. Psihologul sustine ca este o forma mai serioasa de depresie dominata de sentimente de vinovatie, de senzatia mamei ca este incapabila sa se ocupe in mod corespunzator de bebelus, de tristete, cosmaruri si pierderea interesului. Uneori, femeia traieste o senzatie acuta de vid, dorinta sexuala se reduce considerabil si pot aparea chiar crize de panica. In acest moment este clar ca in interiorul femeii, in psihicul ei se petrece "ceva" despre care uneori simte nevoia sa vorbeasca, "ceva" care nu e tocmai vesel sau placut, ganduri, stari care o framanta, pe care a incercat sa le dea la o parte, sa le ascunda, considerand ca va scapa de ele cu timpul.

Important este ca respectiva femeie sa reuseasca sa exteriorizeze ceea ce simte, sa "transpuna" trairile ei in cuvinte, sa dea o forma "ceva"-ului din interiorul ei, pe care il percepe bulversat, rascolit, speriat, deoarece aceasta "descarcare" poate fi foarte utila pentru ea. Psihologul sustine ca ajutorul unui specialist este necesar atat pentru diagnostic, cat si pentru un ajutor terapeutic. Dat fiind faptul ca femeia se afla in perioada alaptarii, tratamentul medicamentos este exclus.

"Psihoza postpartum"


Acest tip de depresie este cel mai grav, dar si cel mai rar, si se face simtit in primele 2 saptamani dupa nastere, in mod obisnuit. Specialistul sustine ca este o stare patologica severa in care femeia pierde contactul cu realitatea si pot aparea reactii de genul:

- idei delirante,
- hiperactivitate extrema,
- inchidere in sine,
- ambivalenta fata de copil,
- idei de suicid sau infanticid.

In astfel de cazuri, masurile sunt drastice, astfel ca mama este cel mai adesea separata de copil si tratata intr-un serviciu de psihiatrie pentru a nu pune in pericol viata acestuia, neputand sa-i acorde ingrijirile necesare.

Stiai ca... depresia postnatala afecteaza dezvoltarea ulterioara a bebelusului?


In cazul in care mama nu trece printr-o stare "baby blues" trecatoare, ci traverseaza o perioada grea din punct de vedere psihologic, copilul este afectat in privinta dezvoltarii afective, ne spune Cristina Calarasanu.

Atasamentul care se formeaza in primele luni de viata, relatia emotionala cu mama si schimbul afectiv dintre cei doi are de suferit in conditiile in care mama este deprimata, trista, lipsita de interes sau de energie.

La bebelusii ai caror mame sufera de depresie se constata mai des tulburari somatice de tipul insomniilor, colicilor, vomei, dar si psihologice (plans, agitatie, lipsa zambetului, a ganguritului etc). 

Stiai ca... depresia postnatala apare si la barbatii, in cazul acestora avand efecte negative mai mari asupra copilului decat la femei?

Este adevarat ca depresia postnatala nu vizeaza numai femeile, si barbatii putand fi afectati de aceasta afectiune, iar riscurile asupra dezvoltarii ulterioare a bebelusilor sunt mai mari decat in cazul femeilor. Influenta negativa a depresiei postnatale la tatici se rasfrange mai ales in cazul baieteilor, dar si a fetitelor, acestia putand dezvolta in timp probleme emotionale si de comportament. Simptomele la barbati nu sunt diferite fata de cele care apar la femei.

3 pasi siguri pentru a fi parinti cu adevarat fericiti:

- Primul lucru ar fi depistarea cat mai timpurie a acestei stari. Atunci cand femeia sau barbatul isi dau seama ca "nu e in regula ceva", cand apar primele cosmaruri, stari de neliniste, anxietate, tristete sa consulte un specialist si sa intrebe despre ce i se intampla,

- In momentul in depresia este diagnosticata, urmeaza alegerea unei variante terapeutice, adica modul in care femeia sau barbatul pot beneficia de ajutor din partea unui psihoterapeut.

- In cazul femeii, atunci cand ea se poate deplasa de la domiciliu si accepta sa vina la cabinet, varianta cea mai buna este cea a unei terapii "in diada", adica impreuna cu bebelusul ei.  In acest mod, femeia nu resimte ca o neglijenta sau ca o parasire absenta ei de langa copil pentru a merge la psiholog. In plus, bebelusul chiar foarte mic "beneficiaza" si el de ameliorarea starii mamei, de vorbele ei, de caldura din bratele ei.

Poate ca nu este cazul in acest moment, cel putin pentru mine, sa ma documentez asupra acestei probleme, dar cu siguranta mi-a fost de ajutor in descoperirea adevaratei probleme din spatele "tristetii si starii de apatie", asa cum percepeam eu aceasta problema. Nicidecum nu o consideram grava, ci pur si simplu o perioada in care este si normal sa suferi "transformari" psihologice. Stiam ca poate avea si o "manifestare" mai profunda, spre patologic. Dar ceea ce nu stiam si e bine ca am aflat, este ca aceasta depresie afecteaza si dezvoltarea ulterioara a bebelusului, si de asemenea, importanta informarii celor din jur cu privire la aceasta problema. Poate chiar mai mult decat a ta propriu-zisa, deoarece respectiva femeie, despre care v-am povestit, nu se putea ajuta singura, avea nevoie de "cunostintele" si "actiunile" celor din jurul ei.

Impartaseste-ne experienta ta sau gandurile tale pe forum!

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr