Ce este și cum să depistezi un accident vascular cerebral

De în Sanatate 30 ian 2018

Comoția cerebrală poate avea loc la orice vârstă, iar potrivit statisticilor femeile între 18-40 de ani sunt mai predispue decât bărbații de aceeași vârstă.

Atacul cerebral omoară mai multe femei decât cancerul de sân, motiv pentru care este foarte important să recunoști repede simptomele.

Tipuri de accident vascular cerebral

În cazul atacului ischemic problema este provocată de lipsa sângelui din venele înfundate sau care s-au îngustat din diverse motive, iar în ceea ce privește accidentul hemoralgic acesta este rezultatul spargerii sau ruperii unui vas de sânge, ceea ce cauzează umflături și dureri acute.

Factori de risc

  • Tensiune mare;
  • Diabet;
  • Boli de inimă;
  • Fumat;
  • Obezitate;
  • Colesterol mare;
  • Consum de alcool;
  • Stres;
  • Lipsa exercițiului fizic.


Simptome pe care le au de obicei femeile

Una dintre consecințele accidentului vascular cerebral este pareza facială, în cadrul căreia una dintre părțile feței se lasă și ridurile din jurul nasului aproape că dispar din cauza faptului că pielea se întinde prea tare. Câteodată, mâinile și picioarele încremenesc și ele, iar statisticile arată că 80% dintre femeile care au avut vreodată un infarct au manifestat aceste simptome.

Statisticile internaționale arată că femeile au riscul mai mare de a muri de atac cerebral decât bărbații, mai ales din cauza faptului că unele simptome se confundă foarte ușor cu alte afecțiuni. În plus, acest risc crește odată cu sarcina, folosirea pastilelor anticoncepționale, când se folosește terapie pe bază de hormoni în timpul menopauzei și în prezența oricăror alte afecțiuni hormonale.

Printre cele mai comune simptome de accident vascular cerebral la femei se numără și:

1. Pobleme cu vederea - Apare brusc o problemă cu vederea la unul sau ambii ochi și există locuri pe care nu le mai poți vedea deloc, din cauza că sunt afectați nervii optici.

2. Migrene - Te doare din senin capul și această durere este însoțită, de cele mai multe ori, de greață și vomă.

3. Dureri ascuțite în piept - Acest simptom însoțește și un atac de cord, dar dacă este acompaniat de sughițuri e vorba despre o problemă care se produce la creier.

4. Lipsa coordonării - Lipsa bruscă de coordonare și orientare în spațiu se datorează deteriorării unei zone a creierului care este responsabilă de mișcare.

5. Oboseală - O persoană activă va observa diferența și nu va mai avea chef sau energie să facă nimic, iar femeile vor avea simptome depresive.

6. Pierderea conștiinței - Dacă o persoană este pe cale să leșine, atunci se va înroși fața, va respira mai greu și va avea palpitații.

7. Dureri într-o parte a feței - Un alt simptom omniprezent în cazul atacului vascular cerebral la femei este durerea acută într-o parte a feței sau în extremități.

Dacă ai observat oricare dintre aceste simptome testează de urgență persoana în cauză și eventual cheamă ambulanța în cel mult 4.5 ore de la constatarea accidentului vascular, pentru a salva viața persoanei respective.

Zâmbetul - cere unei persoane să zâmbească și dacă zâmbetul este asimetric, o parte a gurii cade, atunci este vorba despre un atac vascular.

Mâinile - Cere-i să ridice ambele mâini în același timp și să le mențină la un unghi de 90 grade timp de 5 seunde, iar dacă este o problemă reală, una dintre mâini va cădea.

Discursul - Cere-i persoanei bănuite să spună ceva simplu și dacă aceasta va vorbi mult prea încet sau nu va putea da un răspuns simplu, atunci ar trebui să te îngrijorezi.

Tag-uri: , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
16 oct