armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Cauzele psihice ale bolilor fizice

De în Sanatate 21 iul 2008
Exista teorii potrivit carora infectiile precum si alte afectiuni ale corpului au adesea cauze psihologice, unele fiind provocate involuntar chiar de pacient. Haide sa le descoperim impreuna!

Intr-o zi, un tanar in jur de 30 de ani, de profesie psihiatru, intra in cabinetul neurologului impreuna cu sotia sa, gravida in 4 luni. Nu, nu este un banc, ci o intamplare adevarata. Tanarul psihiatru acuza de ceva timp dureri musculare grave la nivelul picioarelor. O buna bucata de vreme le-a ignorat, crezand ca vor trece de la sine. Dar nu a fost sa fie. Dimpotriva, in ultimele doua saptamani se intensificasera simtitor, devenind aproape de nesuportat. Psihiatrul incepuse sa le interpreteze drept prime simptome ale bolii Lou Gherig, o degenerare lenta dar progresive a sistemului nervos, care in timp duce la paralizie, putand fi fatala.

Neurologul caruia i s-a adresat, un medic stralucit dar destul de sceptic, l-a ascultat cu atentie, dupa care a trecut la o serie de examinari fizice culminate abrupt cu un diagnostic surprinzator: “Domnule, sunteti perfect sanatos. Va doresc o zi buna!”.

Daca durerile musculare nu au putut fi diagnosticate medical, asta nu inseamna ca ele nu existau si ca pacientul, tanarul psihiatru, era un bolnav inchipuit. O simpla examinare psihologica ar fi putut face lumina asupra cazului. Un bun psihoterapeut ar fi tinut cont de contextul in care au aparut aceste crampe musculare – oare nu cumva au coincis cu momentul in care tanarul psihiatru a aflat ca urmeaza sa devina tata? Stresul, fie el si unul pozitiv, care acompaniaza o asemenea veste, poate lua forma unor tulburari fizice deloc superficiale. Revenind la cazul tanarului psihiatru, vestea ca el urma sa fie tatic, a fost interporetata, subconstient, ca pe o alienare intre el si sotia lui, femeia de care era indragostit urmand sa-si redirectioneze dragostea ce i-o purta catre micul nou-venit. Crampele resimtite la nivelul picioarelor ii faceau muschii sa se zbata asemeni unui fat care loveste in burtica mamei. Mesajul pe care subconstientul tanarului psihiatru incerca sa-l transmita: “Uite, si mie imi zvacnesc picioarele! Chiar daca sunt om in toata firea, nu inseamna ca nu mai am nevoie de tine”.

Cand corpul nostru incearca sa ne spuna ceva

Contrar aparentelor, cazul tanarului psihiatru nu este deloc unul aparte. Prinsi in tumultul vietii de zi cu zi, ne-am obisnuit sa traim pe pilot automat, ignorand gandurile “neproductive” care ne transmit ca ceva e in neregula cu noi. Cel mai adesea, le lasam in stand-by, cu promisiunea ca vom reveni asupra lor mai tarziu. Avem nevoie de dureri insuportabile de dinti, viroze respiratorii si infectii genitale pentru a ne da seama ca e cazul sa ne oprim si sa ne facem ordine in viata. Altfel spus, ne este mai usor sa ne exprimam disconfortul emotional in limbaj nonverbal, prin intermediul afectiunilor fizice, decat verbal, prin viu grai.

Potrivit ultimelor cercetari, acest proces, cunoscut si ca somatizare, consta intr-o serie de senzatii si simptome ale unor boli si afectiuni fizice ii afecteaza saptamanal pe aproximativ 80% dintre americani.

Somatizarea e modul prin care psihicul nostru incearca sa ne spuna ca ne simtim coplesiti emotional. In loc sa foloseasca cuvinte – “ma simt frustrat/ nelinistit/ epuizat deoarece…” - ne comunica acest lucru printr-un discomfort fizic si prezenta unor simptome care ne fac sa ne intrebam “nu cumva suntem grav bolnavi?”. Atat ca simptomele somatizarii sunt cat se poate de reale si suparatoare.

Psihosomatica sau cauzele psihice ale bolilor fizice

Bolile cauzate de stres, suparare, frustrare si oboseala cronica vor tinti catre acea particica din organismul tau care este cea mai slabita. Daca de felul tau ai probleme cu zona cervicala, asteapta-te ca dupa o zi grea la servici sa te trezesti a doua zi cu gatul intepenit sau cu dureri de spate insuportabile. Daca ai stomacul sensibil, asteapta-te la ulcer. Iar daca ai sistemul imunitar slabit, vei fi mai mereu victima gripei si a virozelor de sezon.

Bolile care, desi au origini psihice, se manifesta fizic sunt cunoscute ca afectiuni psihosomatice. Nu sunt nici pe departe inchipuite, chiar daca majoritatea medicilor se vor grabi sa-ti spuna ca nu ai nimic si ca totul se petrece doar in capul tau.

Ceea ce ii impiedica pe majoritatea medicilor sa vina cu un diagnostic corect in ceea ce le priveste este tocmai faptul ca ei sunt obisnuiti sa caute (si sa gaseasca) o cauza fizica. Pentru a prescrie un tratament eficient e nevoie de o diagnosticare a sursei de stres din viata pacienmtului. Iar aici intervine psihoterapeutul. Punand punct anxietatii si depresiilor, afectiunile fizice se vor rari simtitor.

Copiii, cei mai expusi afectiunilor psihosomatice

Un studiu recent arata ca cei mai multi copii diagnosticati cu anorexie, astm sau diabet au parinti rigizi, cu grave probleme de comunicare in cuplu pe care sunt incapabili sa le rezolve pentru ca isi dedica intreaga atentie copilului. In concluzie, copilul se va simti incurajat sa ramana bolnav, caci atat timp cat el nu va fi bine, parintii vor fi distrati de la problemele conjugale, drept urmare nu se vor mai certa, nu se vor mai desparti, nu vor divorta. Cel mic prefera acest discomfort fizic celui emotional pe care l-ar putea resimti daca parintii lui vor incerca (si nu vor reusi) sa-si resolve problemele. El se va simti dator sa fie bolnav caci doar asa va tine familia unita.

Mame deprimate, copii bolnaviciosi

Mamele care sufera de anxietate sunt exagerat de grijulii cu copiii lor, in timp ce deprimate au tendinta de a trata orice greseala, nazbatie sau julitura a micutilor lor drept o catastrofa. Contrar asteptarilor, niciuna din situatii nu contribuie la crearea unei relatii apropiate dintre parinti si copiii, ba dimpotriva. Un copil care va fi tarat la medic pentru orice fleac are toate sansele sa devina un ipohondru dependent de atentia celor din jur, sau, daca nu, se va feri o viata intreaga de acestia.

Mamele care sufera de anxietate sau depresie sau care, pur si simplu, acuza frecvent simptome psihosomatice sunt cele care isi duc cel mai des copiii la medic. Studiile arata ca influenta parentala joaca un rol crucial asupra sanatatii copiilor.

Osteoporoza si infertilitatea, alte consecinte ale depresiei?

Cerecetatorii germani raspund afirmativ. Depresia cauzeaza secretia cortizolului, cunoscut ca si „hormonul stresului”, acesta slabind densitatatea oaselor. Persoanele diagnosticate cu depresie, aflate sub medicatie, sunt sfatuite sa ia si suplimente de calciu.

In acelasi timp, cercetatorii americani au stabilit o legatura intre administrarea frecventa a antidepresivelor si problemele de infertilitate la femei. Daca depresia pune in miscare hormonii precum estrogenul, medicatia prescrisa pentru a o tine sub control inhiba productia hormonala. Studiile arata ca femeilor deprimate le este de doua ori mai greu sa ramana insarcinate decat celor care depasesc usor momentele de cumpana.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 5

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

(03.11.2008, 15:41)
buna ,am o durere de cap groaznica si nu este o inchpuire am fost la madic si mi-a zis ca am ;migrena hemicranie; am luat multe med. dar nu cedeaza.,sigur ca am facut depresie din auza asta cine nu ar face cind in fiecare zi te doare capul si nu asa putin.. Ce sa fac?unde sa ma mai duc? nu sunt in stare de nimic toata ziua.Am ajuns sa-mi fie teama sa ma trezesc dimineata ,durerile incep in jurul oei 10 si ma uit cu groaza la ceas si incep...
Răspunde-i
Dana Tudor (24.07.2008, 11:11)
Tine, daca ai mai putea da niste exemple ar fi super, super:)
Răspunde-i
(23.07.2008, 13:26)
Fabuloase exemplele @Tine. si acum aflu de ce am facut otita de mai multe ori... iar sotul meu, amigdalita. ce pacat ca toti prosti au voie sa faca copii!
Răspunde-i
Cristina Marioglou (22.07.2008, 13:45)
excelent articolul! chiar puteti sa mai dati exemple si sa elaborati subiectul. oamenilor nu le prea vina sa creada ca pe langa fizic mai au si psihic, iar daca il ignora asta inseamna, zic ei, ca nu exista. iata ca exista si ca isi cere drepturile.

din exp mea, dau si eu cateva exemple, pt a face o mai usor accesibil acest punct de vedere: copii care se imbolnavesc adesea de otita = nu vor sa mai auda ce li se spune sau ce se vb in jurul lor; copii care fac mai mereu amigdalita = nu prea pot sa "inghita" ce li se da...nu ca mancare ci ce li se pune in fata, ce li se cere sa faca sau sa accepte; cei care se imbolnavesc de conjunctivite sau afectiuni oculare = nu sunt capabili sa proceseze ce vad, sa accepte la nivel pishic acele "imagini"/aspecte ale vietii lor; cei bolnavi de astm = tin in ei ce ar vrea sa spuna, isi pun tot felul de oprelisti, din diferite motive, si nu exprima ce gandesc, iar vorbele lor se opresc...in gat...si nu ii mai lasa sa faca schimbul de oxigen asa cum au nevoie...etc.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (22.07.2008, 13:35)
excelent articolul! chiar puteti sa mai dati exemple si sa elaborati subiectul. oamenilor nu le prea vina sa creada ca pe langa fizic mai au si psihic, iar daca il ignora asta inseamna, zic ei, ca nu exista. iata ca exista si ca isi cere drepturile.

din exp mea, dau si eu cateva exemple, pt a face o mai usor accesibil acest punct de vedere: copii care se imbolnavesc adesea de otita = nu vor sa mai auda ce li se spune sau ce se vb in jurul lor; copii care fac mai mereu amigdalita = nu prea pot sa "inghita" ce li se da...nu ca mancare ci ce li se pune in fata, ce li se cere sa faca sau sa accepte; cei care se imbolnavesc de conjunctivite sau afectiuni oculare = nu sunt capabili sa proceseze ce vad, sa accepte la nivel pishic acele "imagini"/aspecte ale vietii lor; cei bolnavi de astm = tin in ei ce ar vrea sa spuna, isi pun tot felul de oprelisti, din diferite motive, si nu exprima ce gandesc, iar vorbele lor se opresc...in gat...si nu ii mai lasa sa faca schimbul de oxigen asa cum au nevoie...etc.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr