nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Nefericirea la birou - Top motive si solutii

De în Cariera 11 feb 2012
O noua zi la locul de munca este pentru tine un chin? Identifica factorii care iti provoaca starea de nemultumire si actioneaza in consecinta, pentru a te simti mai fericita la birou.

Esti fericita la locul de munca? Atunci probabil iti plac oamenii alaturi de care muncesti, din moment ce majoritatea angajatilor care sunt fericiti la birou declara ca se inteleg bine cu seful si colegii. Atunci cand te intelegi bine cu ei, simti ca faci parte din echipa si prin urmare, chiar si cel mai neplacut job devine suportabil in prezenta unor oameni agreabili.

Astfel, colectivul devine principala sursa de nemultumiri la locul de munca. Fericirea la birou presupune mai mult decat sa iti placa ceea ce faci. Daca te confrunti cu un sef mult prea autoritar si colegi enervanti, s-ar putea sa nu te mai bucuri indeajuns de faptul ca muncesti intr-un domeniu care este pe placul tau.

Si totusi, din moment ce nu putem sa prevenim contactul cu indivizi mai putin agreabili, putem incerca pe cat posibil sa ne ajustam comportamentul astfel incat sa nu se ajunga la conflicte sau, mai rau, la cautarea unui nou loc de munca.

Colegul nesuferit

Exista un tipar eficient in gestionarea relatiilor tensionate si conflictelor. Esential este sa asculti, sa gandesti si apoi sa actionezi.

Atunci cand te confrunti cu indivizi dificili, este foarte usor sa tragi concluzii pripite bazate pe o perceptie distorsionata a realitatii. Asculta cu atentie ce are de spus colegul si clarifica lucrurile. Nu reactiona din impuls. Incearca sa analizezi la rece situatia si gandeste-te la o reactie adecvata, care sa nu agite inutil lucrurile. Abia apoi e cazul sa actionezi. Retine ca a lua atitudine este esential in astfel de situatii. Multi angajati nu actioneaza, ajungand sa adune frustrarile si nemultumirile pana cand se umple paharul si apoi explodeaza.

Fii curioasa

Gandeste-te la ceea ce face si de ce face acel lucru. Intreaba discret in stanga si in dreapta, pentru a afla daca esti singura care se confrunta cu o astfel de atitudine din partea colegului respectiv sau nu. Analizeaza lucrurile si afla daca este constient de faptul ca le face zile fripte celor din jur. S-ar putea ca el sa fie obisnuit cu un astfel de comportament si sa considere ca tu esti cea care se poarta ciudat sau ca ai ceva cu el. Intreaba si poate vei gasi raspunsul la problema ta. Faptul ca vedeti lucrurile in mod diferit s-ar putea sa fie cauza conflictului.

Atrage-i atentia

S-ar putea sa nu isi dea seama ca te deranjeaza atitudinea lui si din moment ce totul este, in opinia lui, in regula, nu sunt sanse de imbunatatire a situatiei. Este mai simplu sa presupui ca o face intentionat, dar daca ii atragi atentia si nu ia masuri in acest sens, atunci nu mai are nicio scuza si poti actiona in consecinta.

Ia atitudine

Incearca diverse abordari. Se spune ca definitia nebuniei este sa faci acelasi lucru de mai multe ori si sa te astepti la rezultate diferite. Schimbarea nu vine daca nu modifici ceva in modul tau de abordare. Daca-i raspunzi unui coleg care te deranjeaza in acelasi fel de fiecare data si vezi ca nu reactioneaza in niciun fel, tiparul se va repeta la nesfarsit. Incearca sa comunici cu el si sa gasesti o abordare care sa il sensibilizeze intr-un fel sau altul. Daca nu reusesti, este cazul sa apelezi la superiori. In principiu, cheia este sa incerci sa rezolvi conflictul pe toate caile posibile, eliminandu-le pe rand, pe cele ineficiente.

Un sef de cosmar

De cele mai multe ori, angajatii sar in sus la gandul ca ar putea arata putina intelegere sau compasiune fata de superiori si asta duce la nemultumiri nesfarsite si barfe pe la colturi, fara niciun rezultat.

Putina ingaduinta nu strica, iar daca ti-e frica sa iti abordezi seful cu o problema care te framanta, gandindu-te ca nu va reactiona asa cum trebuie, aminteste-ti de vorba potrivit careia "capul plecat, sabia nu-l taie". Abordeaza situatia cu tact. Gandeste-te ca seful este veriga dintre tine si banii pe care ii primesti la sfarsitul lunii. Daca veriga rugineste sau se rupe, veniturile tale se vor reduce substantial. Mai bine incerci sa lucrezi in conditiile date, cu un superior dificil dar linistit, decat cu unul caruia i-a sarit mustarul in urma lipsei de tact de care ai dat dovada. In plus, daca lucrurile se complica si trebuie sa parasesti colectivul, este de preferat sa o faci in conditii cat mai pasnice, deoarece nu stii cand te vei mai intalni cu respectivul pe viitor.

Asculta-l cu adevarat. Ca si in cazul colegului nesuferit, incearca sa intelegi care sunt cauzele comportamentului respectiv.

Neintelesul

Afla pe ce pune accentul si incearca sa abordezi discutia in cunostinta de cauza. Poate ca nu reuseste sa se faca inteles si prin urmare, nu obtine rezultatele dorite, varsandu-si ulterior naduful pe tine sau pe intreg colectivul.

Seful nesigur

Daca ti se pare ca seful vrea sa se impuna cu orice pret si sa aiba ultimul cuvant, s-ar putea sa fie nesigur si sa isi doreasca atat de mult respectul subalternilor, nestiind insa cum sa procedeze. In discutia cu un astfel de om ai si mai mare grija la tonul pe care il folosesti si mai ales la cuvintele alese. Cere-i parerea in legatura cu o propunere care ti-a trecut prin minte sau cere-i sa iti explice o anumita strategie. Cu alte cuvinte, apeleaza la experienta lui pentru a-i arata ca il apreciezi si ca esti multumita sa lucrezi in echipa pe care o conduce.

Seful haotic

Crezi ca seful actioneaza haotic si ia decizii care se bat cap in cap de la o zi la alta? S-ar putea ca seful tau sa fi ajuns intr-o pozitie prea inalta, prea repede si nu poate duce greutatea responsabilitatilor aparute peste noapte. Propune-i sa te ocupi de anumite proiecte sau situatii care par sa ii fi scapat de sub control, dar fa-o cu grija. O abordare de tipul "Cum ati vrea sa rezolv cu noul proiect? Apelez la vechile contacte sau sa incerc o abordare noua? As putea sa..." Pune-i intrebari in care sa incluzi si raspunsul. Explica-i pe larg cum intentionezi sa abordezi problema in cauza, facand o lista cu idei pro si contra, astfel incat sa vada ca esti prevazatoare. Va fi usurat sa poata ceda macar o parte din responsabilitate unui angajat capabil. Ai grija totusi, sa nu il pui intr-o lumina negativa in fata colegilor. Daca te apuci sa ii explici ce si cum sa faca de fata cu restul echipei, se va simti obligat sa iti dea o lectie si iti va spune sa stai in banca ta, refuzand categoric orice sugestie, indiferent daca este buna sau nu.

Banii, bata-i vina!

Putini sunt cei care ar munci pe gratis, asa ca banii devin o sursa constanta de stres si nemultumiri.

Trebuie, totusi, sa fii dispusa sa faci compromisuri. Poate ca nu vei primi salariul pe care il doresti imediat. Trebuie sa ai rabdare si sa abordezi problema cu tact si istetime. Degeaba te spetesti muncind daca nu stii sa te "vinzi" asa cum trebuie.

Afla care este cea mai buna abordare pentru a castiga mai multi bani.

Frica de esec

De cele mai multe ori, angajatii isi fac griji pentru pastrarea postului respectiv. Acestia omit sa priveasca anumite provocari ca pe potentiale cai de avansare, vazandu-le mai degraba ca pe eventuale drumuri spre esec. Multi privesc ideile noi cu scepticism, punandu-si intrebari de genul "Daca ma fac de ras?".

Rezultatul este evident. Frica de esec face ca oportunitatile sa treaca pe langa tine, in timp ce tu te plafonezi si iti plangi de mila, spunand ca esti nefericita la locul de munca.

In locul acestei atitudini constant defensive, incearca sa deschizi ochii, sa tragi aer in piept si sa abordezi noi provocari cu entuziasm si curaj. Construieste-ti fericirea la locul de munca implicandu-te in proiecte noi.

In loc sa pandesti ceasul zi de zi, in speranta ca cele opt ore vor trece cat mai repede, foloseste fiecare minut pentru a descoperi noi oportunitati. Vei incepe ziua de lucru mult mai motivata si fericita atunci cand stii ca te asteapta proiecte interesante si situatii in care iti poti dovedi aptitudinile.

Nerespectarea drepturilor

Din pacate, multi angajatori considera ca este de ajuns sa ii plateasca angajatului salariul pentru ca acesta sa fie multumit. Ce uita multi dintre ei este ca in contractul de munca exista si drepturi ale angajatului, nu numai obligatii. De cele mai multe ori, obligatiile sunt puse pe primul plan, iar drepturile respectate numai daca le ajunge cutitul la os.

Orele suplimentare pe care multi dintre angajati le presteaza trec adesea neobservate, iar concediul este doar un vis frumos. Nu mai vorbim despre ore libere pentru diverse probleme personale sau pauza de masa adecvata. Din pacate, in fata unui astfel de comportament, multi dintre angajati aleg sa isi schimbe locul de munca sau raman in continuare, neavand o alta sursa de venit.

In astfel de cazuri, seful poate fi tras la raspundere, printr-o simpla reclamatie. Insa cine isi doreste sa faca asa ceva? Multi angajati se gandesc ca daca isi cer drepturile vor ajunge sa fie dati afara si prin urmare tac si accepta conditiile impuse de angajator.

Exista totusi si o modalitate de a-l convinge pe sef sa isi respecte obligatiile fata de angajat. Nu garantam ca este o solutie eficienta, dar merita incercata. Transforma-te in "cea fara de care nu se poate"!, dupa care poti discuta cu seful despre nemultumirile tale. Cu siguranta va asculta ce ai de spus si se va gandi de doua ori inainte sa iti arate usa.

Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Andreea Daniela Calin (12.02.2012, 08:20)
foarte bun articolul! este adevarat tot ce scrie.am avut si eu o colega care se purta foarte urat cu oamenii care lucrau in depozit, dar dupa ce a fost atentionata, deoarece s-a luat atitudine a devenit un alt om. asa ca:se poate!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr