Când în doi nu mai merge: 3 adevăruri DUREROASE despre terapia de cuplu

De în Dragoste & Sex 21 mai 2016

Multe cupluri se chinuie ani buni înainte de a reuşi să ia decizia că au nevoie de ajutor de specialitate, fiindcă este un pas care trebuie gândit în profunzime, întrucât poate face, cel puţin în opinia partenerilor, mai mult rău decât bine.

Dacă tu sau partenerul aveţi în vedere o vizită la un terapeut, trebuie să fiţi conştienţi, mai întâi, de următoarele aspecte:

1. Doar pentru că mergeţi la terapeut nu înseamnă că aţi eşuat

Când dai de greu în relaţia de cuplu, ai tendinţa să crezi că numai vouă vi se întâmplă aşa ceva, asa că îţi este poate ruşine să ceri ajutorul. Crezi că dacă apelezi la un specialist e ca şi când ai recunoaşte că ai dat greş, că alţii pot avea relaţii sănătoase şi tu nu.

Adevărul este că în orice cuplu există provocări la un moment dat. Sunt provocări care duc relaţia la un alt nivel, unul mult mai intim şi mai puternic, însă aceste provocări pot, iniţial, să îţi creeze senzaţia că relaţia voastră nu va supravieţui.

Faptul că decideţi că aveţi nevoie de ajutor nu înseamnă că aţi eşuat. Înseamnă că eşti inteligentă şi nu eşti dispusă să te dai bătută. Să ceri ajutorul înseamnă, în primul rând, să îţi dai seama că ai nevoie, să ai curaj şi multă determinare.

Un terapeut de cuplu nu e cu nimic mai rău decât un antrenor personal de fitness sau un consilier financiar, care îţi oferă sfaturi menite să te aducă pe drumul cel bun când eşti în impas.

2. La terapeut nu ajungi pentru a sublinia toate greşelile partenerului

Dacă mergi la terapie în speranţa că îl vei convinge pe terapeut de tot ceea ce partenerul face greşit şi că te vei asigura că el se schimbă, vei fi dezamăgită.

Terapia nu înseamnă să dai vina pe celălalt sau să schimbi ceva al el în mod special. Terapia aduce schimbări pentru ambii parteneri. Sunteţi doi într-o relaţie şi aveţi responsabilitate comună pentru ceea ce se întâmplă în cadrul ei.

Un bun terapeut nu ia partea niciunuia dintre voi. Ţelul principal este relaţia dintre voi, aşa că evitaţi să daţi vina unul pe celălalt, pentru că încetiniţi procesul de vindecare, comparativ cu cei care lucrează în echipă.

Terapia are ca scop identificarea unor soluţii benefice pentru ambele părţi.

3. Terapia poate să nu vă salveze relaţia, dar face diferenţa

Terapia de cuplu implică şi riscuri, întrucât nu dă rezultate pentru toate relaţiile.

Uneori, în ciuda tuturor eforturilor depuse de cei implicaţi, devine clar că relaţia a expirat şi că ambele părţi nu mai simt că ar putea continua în această formulă.

Aceasta este una dintre cele mai mari temeri ale cuplurilor care ajung la terapie - că vor munci şi nimic nu se va schimba sau că timpul şi banii investiţi vor fi pierduţi degeaba. Teama de despărţire este, însă, cea care îi împiedică să facă progrese.

Cu toate acestea, chiar dacă după şedinţele de terapie tot decideţi să vă despărţiţi, nu înseamnă că efortul depus a fost în van.

Terapia te poate ajuta să iei decizia într-o manieră mai înţeleaptă, fără îndoieli cu privire la pasul următor. În plus, cei care se despart în urma şedinţelor de terapie sunt capabili să gestioneze mai bine despărţirea şi sunt mai pregătiţi pentru o viitoare relaţie mai sănătoasă.

Important este să ceri ajutor din timp. Cu cât ajungi mai repede la terapeut, cu atât mai uşor este să schimbi ceva.

Tag-uri: , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...un pas care trebuie gândit în profunzime, întrucât poate face, cel puţin în opinia Citește mai departe… Sursa: feminis.ro ...
Spune-ţi părerea
Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian