nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Aviad Meitar: "Cred ca barbatii au invatat sa aprecieze mai mult abilitatile si calitatile unice ale femeii in business"

De în Cariera 22 mar 2010
Aviad Meitar : "Gasesc ca femeile sunt intr-adevar competitive. Sunt extrem de dornice si nerabdatoare sa reuseasca pe piata muncii si consider aceasta o calitate si o plusvaloare oricarui managament." Un unimaginable journey...sau cum sa lansezi o afacere in conditii defavorabile!! Un interviu-lectie despre succes, despre statutul femeii business in 1991 vs. 2010, despre rolul norocului in afaceri si citate motivationale aduse la rangul de reguli in business. Descopera o lectie de antreprenoriat cu autorul uneia dintre cele mai de succes afaceri de dupa 1989.
"O calatorie uimitoare" sau drumul spre succes al  unei companii multinationale in conditii total defavorabile - anul 1991 - intr-un context nou, dar "cenusiu", asa cum spunea Aviad Meitar, dupa caderea sistemului comunist. Cartea poate fi considerata in anul 2010 un imbold de optimism si o lectie de antreprenoriat pentru o piata economica aflata la rascruce, chiar daca la aproape 20 de ani de atunci. Aviad Meitar te invita sa descoperi si sa urmezi un parcurs, chiar daca greu, pana la dobandirea succesului si sa o iei de la capat astazi, cu ajutorul principiilor proprii, dar si a invataturilor din experienta lui, pentru ca si tu, peste 20 de ani, sa relatezi prin condei propria poveste de succes!

In 1991, abia iesisem de sub aureola sistemului comunist, si  Romania era intr-o criza, chiar daca se instalase de putin timp democratia. Astazi, suntem in 2010, intr-o epoca moderna si ne luptam cu o alta criza, de data aceasta financiara. Ati trait acea senzatie atunci, si sunteti acum in mijlocul alteia. Daca ar fi sa faceti o comparatie intre cele 2 perioade, credeti ca v-ar fi mai greu ca atunci astazi sa dati nastere unei astfel de afaceri? Sau conditiile sunt mai bune, in ciuda recesiunii?

Cred ca totusi situatiile sunt destul de diferite. In 1991 tara era fragila, si multe domenii de business nici nu existau. Pentru un afacerist provenit dintr-o alta tara, riscurile erau numeroase, si nu numai din punct de vedere financiar. Astazi, tara s-a dezvoltat foarte mult. Recesiunea nu s-a instalat numai in Romania, si desi este greu de crezut acum, sunt increzator ca tara va iesi din aceasta criza si va relua dezvoltarea cu succes a unor noi afaceri, dar si continuarea proiectelor deja existente.

Ati lucrat in echipa cu mai multe femei, asa cum declarati in carte. Cum vi s-au parut in comparatie cu barbatii ca spirit de competitie intr-o astfel de afacere?  A fost diferit sa lucrati cu ele? Dati-ne un exemplu!

Gasesc ca femeile sunt intr-adevar competitive. Sunt extrem de dornice sa reuseasca pe piata muncii si consider aceasta o calitate si o plusvaloare oricarui management. Un foarte bun exemplu din afacerea Pepsi este Anca Podoleanu, care a fost directorul nostru de HR foarte multi ani la rand, facand o treaba excelenta si fiind astfel un pion important in business-ul nostru, in echipa de conducere.

Aveti in echipa si astazi femei. Cum caracterizati femeia business a anului 2010? S-a emancipat ea in comparatie cu anii 90?

Echipa noastra de conducere din afacerea Pepsi Bulgaria include doua femei. Una dintre ele este chiar romanca, expatriata,  Andrea Nastase, care este director de marketing, iar cealalta este manager local, adica director de HR. Consider ca astazi femeile sunt mult mai implicate si antrenate in functiile de conducere decat acum 20 de ani. Nu sunt sigur daca sunt "emancipate", ci mai degraba consider ca barbatii au invatat sa aprecieze mai mult abilitatile si calitatile unice ale femeilor in mediul afaceristic si au acceptat sa le puna in functii de conducere.

Credeti in zicala „in spatele oricarui barbat de succes sta o femeie puternica”? Daca da, agumentati-ne alegerea, si spuneti-ne cine este acea femeie puternica din spatele dumneavoastra?

Cred ca tarie ca in spatele oricarui barbat de succes sta o femeie intelegatoare (care il sustine in ceea ce face). Mediul business este foarte solicitant, si sunt situatii in care o persoana trebuie sa-si focuseze toata energia si atentia in dezvoltarea unei afaceri. Este esential sa ai alaturi de tine pe cineva care sa te inteleaga si sa te sustina in ceea ce faci, pentru ca o relatie sa functioneze. Sun norocos ca am o astfel de sotie, care mi-a permis in primii ani ai lansarii ai afacerii Pepsi in Romania sa-mi aloc tot timpul si tot efortul in acest sens, departe de casa.

Ce vreti sa demonstrati sau sa transmiteti, dvs. personal, prin aceasta carte? Ce vreti sa inteleaga generatia 2010 de potentiali afaceristi din ea?

Ceea ce eu doresc sa transmit cititorilor prin aceasta carte este extraordinara aventura a numerosilor ani petrecuti in Romania facand afaceri; acel element unic (punct forte) care ne-a permis sa realizam ceea ce la ora actuala este un fapt. Nu este vorba numai despre a "demonstra" ceva, ci mai degraba despre bucuria de a impartasi aceasta experienta cu toata lumea, nu numai cu oameni de afaceri. Cred cu certitudine ca sunt in carte anumite elemente (strategii) de business, despre cum sa lansezi o afacere, sa o conduci, sa o optimizezi si sa-i constientizezi si fructifici potentialul, care sunt valabile si se pot aplica cu succesul si in business-ul anului 2010.Daca ar fi sa faceti un top de 5-10 pasi pe care trebuie sa ii respecti intr-un business pentru a avea succes, care ar fi acestia?

Nu am o lista prestabilita de pasi in acest sens. Totusi, consider ca primul lucru pe care cineva trebuie sa il faca atunci cand se hotaraste sa puna pe picioare o afacere este sa isi stabileasca clar un plan despre ceea ce vrea sa faca si mai ales unde vrea sa ajunga, ce intentii are cu ea. Trebuie ca toate elemente sa fie bine comprimate si structurate intr-un plan - de la viziune, la multele ramuri ale unui business (productie, finante, vanzari, marketing, etc.), la capitalul necesar.  Apoi, acea persoana trebuie sa analizeze bine planul si sa fie convinsa ca afacerea este fezabila, inainte de a o lansa.  Atunci cand pui planul in aplicare, cel mai important lucru de care ai nevoie este sa gasesti oamenii potriviti care sa faca parte din executiv. Acesta este un punct crucial, pentru ca o afacere este buna in masura in care oamenii care o conduc sunt potriviti si cei mai buni in acel business.  Si in sfarsit, mai trebuie o persoana care sa fie intotdeauna foarte aproape de afacere, in sensul de implicare, de monitorizare a tuturor activitatilor si a aspectelor cheie ale afacerii si care sa fie un cautator de noi valori si noi idei pentru dezvoltarea ei.

Dati-ne un top de 3-5 aptitutidini pe care o persoana trebuie sa le aiba pentru a deveni un afacerist de succes!

Calitatile pe care le apreciez cel mai mult la persoanele de afaceri sunt: integritatea, determinarea, angajamentul, calitatatea de a fi lider, capacitatea/curajul de a-i imputernici pe altii (de a delega sarcini si responsabilitati).

Care sunt cele mai dese temeri/frici pe care le-ti intampinat ca om de afaceri si cum le-ati depasit?

Nu sunt sigur ca pot spune ca m-am "confruntat cu temeri" ca om de afaceri.  Sunt situatii in care intampini dificultati, dar sunt de parere ca pe baza calitatilor enumerate la intrebarea precedenta, ar trebui sa reusesti sa le depasesti, ca om de business.

Care este drumul de la idee la practica? Caci idei avem cu totii, suntem vizionari, dar nu prea le punem in practica sau nu stim sa le punem in practica!

Aceasta este o intrebare foarte buna. Am subliniat mai sus cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le faci cand vrei sa lansezi o afacere. Mai presus de toate, trebuie sa crezi puternic in ideea pe care o ai, aceasta credinta iti va da curajul necesar sa o pui in aplicare in realitate. Tine de convingerea noastra interioara, asociata cu vointa de a-ti suma raspunderea pentru punerea in practica ideii; aceasta face diferenta intre a ramane doar cu "ideea" si convertirea ei in fapt.

In cartea dvs. fiecare capitol se deschide cu cate un citat/extras motivational celebru, care ofera o oarecare perspectiva asupra a ceea ce va urma; daca ar fi sa alegeti unul care v-a inspirat cel mai mult in ultimii 20 de ani sau care v-a ajutat intr-un anume fel, care ar fi acesta si cum a reusit sa va inspire? Sau altfel spus, care este motto-ul dvs. in viata si de ce l-ati ales?

Imi plac si apreciez foarte multe dintre citate. Iata una care are foarte mult sens pentru mine: "Un vapor in port este sigur, dar nu acesta este scopul pentru care este construit el." Acest lucru se traduce in afaceri prin ideea ca trebuie intotdeauna sa risti, caci nimic important nu se intampla in business fara sa existe si un risc implicit. In timp ce eu nu ma consider genul de persoana care isi asuma riscuri, sunt constient ca a-ti asuma riscuri cand esti la conducere este propriu activitatii de business, si acesta este un lucru care m-a indrumat in cariera mea de om de afaceri.

Rasfoind cartea dvs. am observat ca de foarte multe ori au aparut conjuncturi favorabile in acest business, unele dintre ele favorizand succesul afacerii. Credeti in ideea de noroc? Exista oameni cu adevarat norocosi, sau norocul si-l face omul singur?

Consider ca orice afacerist de succes ar trebui sa-si atribuie o parte din succes "norocului". In acest context, citatul cel mai apropiat de aceasta idee este "Intalnirea dintre pregatire si oportunitate genereaza ceea ce noi numim noroc." Acest lucru inseamna a norocul poate ajuta numai daca respectiva persoana se pune intr-o situatie anume in care elementul adaugat sa faca diferenta. Tnseamna ca norocul te-ar putea ajuta doar daca te plasezi intr-o pozitie in care un element in plus poate face diferenta.

Ati spus la un moment dat ca ati simtit gustul victoriei, atunci cand dr. Qusai v-a transmis vestea ca Pepsi si-a exprimat acordul de a intra in afacere. Ati intuit oarecum succesul ce avea sa vina!  Ce a determinat aceasta credinta in victorie, inca de dinainte de a incepe lupta pentru ea?

De fapt, ceea ce am zis este ca se simtea in vocea lui (Qusai) un oarecare sens al reusitei. Era prea devreme pentru mine sa simt gustul viztoriei in acel moment. Insa chiar cred ca schimbarea de perspectiva, de la Coca Cola la Pepsi, ne-a permis sa aplicam cu succes propunerea noastra de afaceri, o schimbare fara de care am fi avut foarte putine sanse.

Cat de mult a fost sacrificata viata de familie, in urma succesului in business? Stiu ca aveti o casatorie frumoasa si 3 copii minunati! Care este secretul functionarii unui mariaj intr-un mediu business care provoaca permanent coloana vertebrala, etica si valorile?

In primii ani dupa inceperea afacerii viata de familie a fost intr-adevara scarificata. Am fost fortat de imprejurari sa petrec foarte mult timp departe de familia mea, ceea ce a fost extrem de greu pentru toata lumea. Totusi, cand am dus afacerea pe culmile succesului,  am recuperat foarte mult, am petrecut timp semnificativ cu familia mea, incercand sa ma implic extrem de mult in toate momentele importante din viata fiecarui membru al familiei. Nu am un secret pentru functionarea mariajului meu, altul decat sa spun ca este ca si in afaceri, un angajament pe termen lung.  Inchei cu un alt citat din carte: "Succesul este o calatorie, nu o destinatie".
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr