Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

Antrenarea creierului - Modalitati de a obtine sanatatea fizica, mentala si spirituala

De în Sanatate 14 iul 2014
Cascati. Radeti daca vreti (desi ati face mai bine creierului daca ati zambi), dar cascatul este unul dintre cele mai strasnic pastrate secrete in neurostiinta. Chiar si la universitati unde se fac cercetari asupra meditatiei, relaxarii si reducerii stresului, s-a trecut cu vederea aceasta puternica unealta de intensificare neuronala. Cascatul a fost folosit de multe decenii in terapia vocii, ca un mijloc eficient de reducere a hipertensiunii din gat si a anxietatii.

Cateva studii recente bazate pe scanarea creierului au aratat cum cascatul induce o activitate neuronala unica in zonele creierului care sunt direct legate de generarea constiintei sociale si crearea sentimentelor de empatie. Una dintre aceste zone este precuneusul, o mica structura ascunsa in cutele lobului parietal. Conform cercetatorilor de la Institutul de Neurologie din Londra, precuneusul pare sa joace un rol central in constiinta, autoreflectie si refacerea memoriei. Precuneusul este stimulat de respiratia yoga, fapt care ajuta la explicarea motivului pentru care diferite forme de meditatie contribuie la un sentiment sporit de constiinta de sine. Este de asemenea una dintre zonele cele mai atinse de afectiunile batranetii si problemele de deficit de atentie, deci este posibil ca daca vom casca deliberat sa intarim aceasta parte importanta a creierului.

Dovada stiintifica ca suntem ceea ce gandim: Neuropeptidele

Din aceste motive cred ca simplul cascat trebuie integrat in exercitii si programe de reducere a stresului, antrenamente de intensificare a memoriei, psihoterapie si practici spirituale contemplative. Deoarece precuneusul a fost asociat recent cu sistemul neuron-oglinda din creier (care ne permite sa rezonam la sentimentele si comportamentele altora), cascatul ar putea chiar sa ajute la intensificarea constiintei sociale, compasiunii si comunicarii eficiente cu altii.

Desi cascatul este atat de eficient si de important pentru functionarea creierului, daca v-as cere sa cascati de zece ori ca sa experimentati aceasta tehnica fabuloasa, probabil ca n-o veti face. Faceti-o totusi pentru ca veti simti efectele relaxante imediate. Exista o prejudecata de neinteles in societatea noastra, care sugereaza ca este nepoliticos sa casti si cei mai multi dintre noi am fost invatati aceasta cand eram mici. Puneti mina la gura cind cascati si ati rezolvat problema.

Cascatul se intensifica atunci cand sunteti obosit si ar putea fi modalitatea blanda prin care creierul va spune ca ar fi necesar un mic somn de regenerare. Pe de alta parte si expunerea la lumina va poate face sa cascati, sugerand ca aceasta este o parte a procesului de trezire.

Cascatul nu numai ca va relaxeaza - va aduce cu rapiditate intr-o stare de constiinta cognitiva. Studentii casca la curs, nu pentru ca profesorul este plictisitor (desi si acest lucru va poate face sa cascati, incercand sa ramaneti concentrat la discursul monoton), ci pentru ca scapa creierul de somnolenta, ajutandu-va sa stati concentrat asupra unor concepte si idei importante. El regleaza constiinta si sentimentul de sine si ne ajuta sa devenim mai introspectivi si mai constienti de sine. Desigur, daca se intampla sa va treziti in fata unui profesor monoton, plictisitor, cascatul va va ajuta sa va mentineti treaz.

Cascatul va va relaxa si va va aduce intr-o stare de veghe alerta mai repede decat orice alta tehnica de meditatie cunoscuta si, deoarece este neurologic contagios, este foarte usor de invatat in grup. Ajuta oamenii sa isi sincronizeze comportamentul cu altii.

SEVA (Sistemul Educational pentru o Viata Armonioasa) organizeaza o noua serie de cursuri de yoga incepand cu luna septembrie. Pentru mai multe informatii, trimite un mesaj la [email protected].

Citeste mai multe in pagina a doua!

Cascatul, ca mecanism de alertare, apare in primele douazeci de saptamani de la nastere. El ajuta la reglarea ritmurilor circadiene ale nou-nascutilor si, deci, cascatul ar trebui sa ajute petrecaretul de pana in zori sa isi reseteze ceasul intern al creierului. Cascatul ar putea de asemenea sa usureze disconfortul provocat de altitudinile mari.

Deci ce anume se afla inapoia mecanismului care face din cascat o unealta atat de esentiala? Pe langa activarea precuneusului, regleaza temperatura si metabolismul creierului.

Numeroase neurochimicale sunt implicate in experienta cascatului, inclusiv dopamina, care activeaza producerea de oxitocina in hipotalamus si hipocamp, zone esentiale pentru activarea memoriei, controlul voluntar si reglarea temperaturii. Acesti neurotransmitatori regleaza placerea, senzualitatea si relatiile dintre indivizi, deci daca vreti sa va sporiti intimitatea si sa stati impreuna cu partenerul dumneavoastra, atunci cascati impreuna. Alte neurochimicale si molecule implicate in cascat sunt acetilcolina, oxidul nitric, glutamatul, GABA, serotonina, ACTH, MSH, hormonii sexuali si peptidele. De fapt, este greu sa gasim o alta activitate care sa influenteze atat de multe functii ale creierului.

Sfatul meu este simplu. Cascati cat de mult puteti intr-o zi: cand va confruntati cu o problema dificila la lucru, cand va pregatiti sa mergeti la culcare si ori de cate ori simtiti manie, anxietate sau stres. Cascati inainte sa aveti o discutie importanta, cascati inainte sa dati un test si cascati in timp ce meditati sau va rugati pentru ca va va intensifica experienta spirituala.

Cascatul constient are nevoie de putina practica si disciplina pentru a trece de inhibitiile sociale inconstiente, dar oamenii vin adesea cu trei scuze ca sa nu caste: "Nu-mi vine", "Nu sunt obosit" si, preferatul meu, "Nu pot". Sigur ca puteti. Tot ceea ce trebuie sa faceti ca sa declansati un cascat adanc este sa il mimati de sase sau sapte ori. incercati asta acum si veti descoperi pana la al cincilea cascat fals ca se va produce unul real. Dar nu va opriti aici, pentru ca pana la al zecelea sau al doisprezecelea cascat veti simti puterea acestui mic truc seducator. Ochii poate va vor lacrima, s-ar putea sa inceapa sa va curga nasul, dar va veti simti si foarte prezent, incredibil de relaxat si foarte alert. Nu e rau pentru ceva ce nu ia mai mult de un minut.

12 Motive esentiale sa cascati:

1. Stimuleaza starea de alerta si concentrarea

2. Optimizeaza activitatea creierului si metabolismul

3. Imbunatateste functia cognitiva

4. Imbunatateste memoria

5. Sporeste constiinta si introspectia

6. Scade stresul

7. Relaxeaza fiecare parte a corpului

8. Imbunatateste controlul muscular voluntar

9. Intensifica abilitatile atletice

10. Regleaza simtul timpului

11. Creste empatia si constiinta sociala

12. Sporeste placerea si senzualitatea

Citeste si:

Ghid de viata inspirat de principiile de yoga

Yoga reduce inflamatia si scurteaza perioada de convalescenta

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr