AFERIM!, marele câștigător al Premiilor Gopo 2016

De în Monden 29 mar 2016

Filmul "Aferim!", în regia lui Radu Jude, s-a impus luni seară la cea de a X-a ediție a Galei Gopo câștigând 12 premii, printre acestea numărându-se trofeele pentru Cel mai bun film și pentru Cea mai bună regie.

Statuetele au fost primite de producătoarea Ada Solomon. "Îmi doresc ca peste încă zece ani Premiile Gopo să fie găzduite de o sală reală, de premieră de film. Deși mă simt foarte bine pe o scenă de teatru, îmi doresc foarte mult ca filmul să aibă locul lui, în sălile proprii și în săli dedicate și acestui gen de cinema", a spus Ada Solomon, la Gala Gopo, desfășurată la Teatrul Național.

Ea le-a mulțumit celor care se ocupă de film, precum și publicului românesc. "Aș vrea să mulțumesc în mod special tuturor jurnaliștilor, criticilor de film, selecționerilor de festival, de aici și din lumea largă, care scriu despre filmul românesc, care aduc în atenția publicului filmul românesc, publicului care plătește bilet ca să intre la un film românesc", a mai spus Ada Solomon.

Pe lângă trofeele pentru Cel mai bun film și Cea mai bună regie, "Aferim!" a cucerit statuetele Gopo și la alte zece categorii: Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Petya Simeonova, Bianca Boieroiu și Domnica Bodogan), Cel mai bun sunet (Momchil Bozhkov, Dana Lucreția Bunescu și Cristinel Șirli), Cel mai bun montaj (Cătălin Cristuțiu), Cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Cele mai bune decoruri (Augustina Stanciu), Cea mai bună actriță în rol secundar (Mihaela Sîrbu), Cel mai bun actor în rol secundar (Alexandru Dabija), Cel mai bun actor în rol principal (Teodor Corban), Cea mai bună imagine (Marius Panduru) și Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Florin Lăzărescu).

Acestora li s-au adăugat și Premiul publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2015) și Premiul Asociației Romanian Society of Cinematographers, oferit lui Marius Panduru pentru imaginea "Aferim!".

Filmul "Aferim!" a câștigat în 2015 premiul pentru regie la Festivalul de la Berlin și a avut cel mai mare succes de public dintre lungmetrajele românești de anul trecut.

La categoria Cea mai bună actriță în rol principal Premiul Gopo a fost câștigat de Ioana Flora pentru rolul Paula din filmul "Acasă la tata". 

Premiul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune i-a revenit lui Andrei Crețulescu pentru filmul "Ramona", iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost câștigat de filmul "Chat with Alice" de Sandra Isabela Tent, regizoarea aflându-se la a doua nominalizare la Premiile Gopo și prima statuetă câștigată.

Cea mai bună muzică originală a fost, potrivit juriului, cea realizată de Alexander Bălănescu pentru filmul "Muntele magic", iar premiul pentru Cel mai bun film documentar a fost câștigat de Oana Giurgiu cu filmul consacrat emigrației evreiești din România — "Aliyah DaDa".

Pentru Cel mai bun film de debut, statueta Gopo a fost câștigată de Nicolae Constantin Tănase, cu "Lumea e a mea", iar premiul "Tânăra speranță" i-a revenit Anei Maria Guran pentru rolul "Larisa" din filmul "Lumea e a mea".

La categoria Cel mai bun film european câștigătorul Premiului Gopo a fost desemnat "Leviatan" (Rusia) în regia lui Andrey Zvyagintsev, distribuit în România de Voodoo Films.

Mai multe filme nominalizate la numeroase categorii nu au obținut niciun premiu, printre acestea "București nonstop" în regia lui Dan Chișu, "De ce eu?" — regia Tudor Giurgiu și "Comoara" — regia Corneliu Porumboiu. 

La Gala Gopo de luni seară un Premiu pentru întreaga carieră i-a fost acordat actorului Florin Piersic, Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit actorului Constantin Drăgănescu, iar cascadorul și actorul Paul Fister a obținut un Premiu special.

"A dat viață unor personaje celebre, a impresionat milioane de români, le-a intrat și viață și mereu le-a spus vorbe pline de înțelepciune și de haz. Îl recomandă o carieră de peste cinci decenii și o pasiune care nu l-a părăsit niciodată. Pentru moment vreau să spun doar atât: maestre, omagiile mele", l-a prezentat primarul Răzvan Sava pe Florin Piersic.

După îndelungi aplauze, Florin Piersic și-a început discursul în nota sa obișnuită: "Mi-e drag să mă joc cu dumneavoastră și acum nu mai știu cui să mulțumesc pentru Premiul Gopo. Ar trebui, sincer vă spun, să îmi mulțumesc mie, că am ajuns la vârsta asta matusalemică". 

Gala Gopo a avut și un moment 'In memoriam' pentru oamenii de cultură care au murit în 2015: actorii Eusebiu Ștefănescu, Mihaela Juvara, Mircea Anca, George Alexandru, Theodor Danetti, regizorii Malvina Urșianu, Dan Nasta.

Gala Premiilor Gopo a fost prezentată de actorul Alexandru Bogdan.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecție alcătuit din 11 profesioniști din domeniu: Stere Gulea (regizor), Florin Piersic Jr. (actor), Daniel Mitulescu (producător), Melania Oproiu (monteur), Sorin Botoșeneanu (operator), Miruna Berescu (directorul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL) și criticii de film Cristina Corciovescu, Ștefan Dobroiu, Doinel Tronaru, Laurențiu Brătan, Ionuț Mareș.

Gala Premiilor Gopo 2016 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Babel Communications. 

Tag-uri: , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
15 oct