7 întrebări preferate ale pasagerilor către piloții de avion

De în Calatorii 10 ian 2018

Este mai ușor să crezi în magie decât să înțelegi cum fac oamenii să zboare o mașinărie făcută din 1000 tone de metal, dar ignoranța cauzează frica de zbor și orice lucru pe care nu-l cunoști.

Mulți piloți și însoțitori de zbor preferă să ofere pasagerilor curioși informații despre riscurile călătoriei cu avionul, tocmai pentru a explica aceste lucruri frumoase. Iată, așadar, cele mai uzitate și dificil de răspuns întrebări cu care s-au confruntat piloții.

1. Cum intră cineva în cabină dacă e blocată pe dinăuntru?

Există un cod special pe care șeful însoțitorilor de zbor trebuie să îl introducă înainte de a intra și acest lucru este permis doar în anumite cazuri, cum ar fi: dacă ambii piloți sunt inconștienți. Căpitanul aeronavei află codul fix înainte de zbor și îl dă staff-ului tot atunci. După ce este introdus codul, ușa se deschide în mai puțin de un minut dacă pilotul nu face nimic. Dacă pilotul vede pe cameră că cel sau cea care a deschis ușa nu este un însoțitor de zbor, el are posibilitatea să blocheze definitiv ușa.

2. Piloții pot avea mustață și cercei?

Bărbile mari, mustățile, cerceii precum orice alt accesoriu vizibil pe față este interzis, deoarece acestea nu permit piloților să poarte în mod corespunzător măștile de oxigen. Masca trebuie fixată foarte strâns pe cap, de aceea fața lor trebuie să fie perfect curată și doar un mic cioc este uneori permis, altfel ei pun în pericol nu numai viața lor ci și pe a pasagerilor.

3. Ce se întâmplă dacă se opresc toate motoarele?

În timpul tuturor zborurilor, avioanele trec într-un modul în care sunt solicitate la minimum motoarele, lucru asemănător cu ceea ce se întâmplă când conduci și duci schimbătorul de viteze în poziția neutră. Foarte rar se opresc complet motoarele și chiar și atunci există metode să se repornească. Însă chiar și fără motoare, un avion poate ateriza în siguranță, iar cel mai faimos astfel de caz este al unui Boeing 747, în 1982. Avionul intrase într-un nor de praf de la un vulcan care tocmai erupsese și toate cele 4 motoare se opriseră, dar staff-ul a reușit să ducă avionul la sol în apropierea unui aeroport și nici unul dintre cei 263 de pasageri n-a fost rănit.

4. Pentru cât timp funcționează măștile de oxigen?

Nivelul de oxigen și presiune dintr-un avion sunt menținute artificial. Dacă se depresurizează cabina la o mare înălțime, oamenii încep să nu mai aibă aer, își pierd cunoștința și pot muri fără măștile de oxigen. Acestea durează aproximativ 10-15 minute, timp suficient ca pilotul să aducă avionul la o altitudine la care să se poată respira normal. Piloții în schimb, au propriile măști de oxigen, care durează mai mult, pentru că au nevoie de mai multe momente în care să se poată concentra să ducă avionul la sol. Înainte de fiecare zbor, piloții își verifică măștile de oxigen.

5. Piloții dorm în avion?

Aproximativ 56% dintre piloți au adormit, la un moment dat, în timpul unui zbor. Din fericire, avioanele moderne funcționează pe pilot automat mai tot timpul zborului și controlorii aerieni le cer piloților să comunice mereu cu ei. De-a lungul călătoriilor mai lungi, există și câte 2-3 piloți de rezervă, care fac cu rândul, penmtur ca toată lumea să se poată odihni, dar într-o încăpere specială. Este foarte important ca cineva să comunice mereu cu controlorii de trafic aerian și să fie cel puțin un pilot cababil la bord.

6. De ce avioanele fac, uneori, cercuri în aer înainte să aterizeze?

Aceasta este o situație absolut normală, în care avionul face un al doilea cerc din diverse motive. De exemplu, poate fi un obiect sau un animal pe pistă, un vânt foarte puternic sau aeroportul să fie închis temporar pentru aterizarea de urgență a unui alt avion. În astfel de situații, pasagerii se îngrijorează foarte tare și inutil, din cauza faptului că avionul se ridică brusc, dar de fapt, totul este controlat și reprezintă modul clasic de a face încă un cerc.

7. Ce cetățenie primește un bebeluș născut în avion?

Există câteva opțiuni, întrucât bebelușul poate fi cetățean al:
- statului în care este înregistrat avionul;
- statului deasupra căruia s-a născut;
- țara în care aterizează avionul.

În cele mai multe cazuri, a fost aleasă prima opțiune, dar decizia este luată de compania aeriană, după ce consultă legea din fiecare stat. Unele companii oferă bebelușilor anumite cadouri, printre care posibilitatea de a zbura toată viața gratuit, către orice destinație.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Calatorii
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 noi