17 curiozităţi ştiinţifice uimitoare, pe care nu le-ai învăţat la şcoală

De în Lifestyle 5 iul 2018

Oamenii n-au absolut nicio idee despre cum arată întreg Universul, iar toate stelele, planetele și galaxiile cunoscute reprezintă doar 4% din tot ceea ce există, pe când restul de 96% sunt, momentan, doar materie cenușie și energie neagră ce nu poate fi văzută, detectată sau înțeleasă.

Cea mai cunoscută explicație a acestui gol de cunoaștere este că substanța respectivă e alcătuită din elemente care nu interacționează cu materia obișnuită, dar chiar și propria noastră planetă are încă multe mistere, care se lasă descoperite zi de zi, iar pe următoarele 17 probabil că nu ți le-a spus nimeni la școală.

 • Zilnic slăbești aproximativ 0.5 kg prin eliberarea gazelor din organism. Se estimează că masa totală a unei eliberări de aer este de 0.0371 grame, iar o persoană obișnuită expulzează aerul afară din organism de 14 ori pe zi.
 • Urșii polari nu pot fi detectați de camerele cu infraroșu, deoarece sunt încălziți perfect de stratul gros de grăsime, iar pielea și blana le acoperă tot corpul, însă stratul exterior rămâne la aceeași temperatură ca zăpada din jur.
 • Floarea-soarelui curăță deșeurile radioactive, pentru că anumiți izotopi sunt similari cu nutrienții de care are nevoie.
 • O muscă accelerează mai repede decât o navetă spațială și ajunge la 8 cm într-o singură milisecundă, adică de 50 de ori mai rapid decât naveta.
 • Acidul gastric dizolvă lamele de ras în 24 de ore. Fiind foarte coroziv și cu un pH scăzut, de 2-3, acesta elimină aproape orice obiect periculos care reușește să ajungă în stomac.
 • Bebelușii au cu 64 oase mai mult decât adulții, pentru ca scheletul lor să fie mai flexibil. Multe oase se unesc odată cu înaintarea în vârstă și rezultă, în medie, doar 206 oase din cele 270 de la naștere.
 • Este imposibil să râgâi în spațiu, deoarece atunci când o faci pe Pământ, gravitatea menține substanțele solide și lichidele din mâncarea tocmai ingerată și eliberează doar gazul. Însă în absența gravitației, gazele nu mai sunt separate de materie și este imposibil să râgâi, dar poţi vomita.
 • Potrivit ultimelor studii în domeniu, și animalele visează despre mâncare sau mersul prin labirint. Cele mai multe mamifere ating somnul REM, adică acel ciclu în care apar visele.
 • Scorpionii strălucesc verde-albăstrui în lumina UV, datorită substanței din exoschelet, dar deși cercetătorii nu au reușit să identifice scopul acestei culori, ei cred că are de-a face cu modul în care scorpionii se găsesc unii pe alții, se protejează de soare și își amețesc prada.
 • Ai două părți ale corpului care nu se opresc niciodată din crescut, adică nasul și urechile. Acestea își schimbă milimetric dimensiunea chiar și când alte părți ale corpului au încetat din creștere.
 • Pe alte planete plouă cu diamante. Atmosfera de pe Neptun, Uranus, Jupiter și Saturn are o presiune foarte mare, care cristalizează atomii și astfel apar diamantele.
 • Atomii sunt formați din 99.99999999% spațiu gol. Ei au un nucleu minuscul înconjurat de un nor de electroni și dacă ai îndepărta acest spaţiu gol din compoziţia atomilor din organismul tuturor oamenilor, aceștia ar intra într-un singur cub de zahăr.
 • Apa fiartă îngheață mai repede decât cea rece, pentru că există Efectul Mpemba, care asigură viteza particulelor de apă caldă și poziționarea acestora pentru un îngheț optim.
 • Bananele conțin potasiu, ceea ce le face ușor radioactive, dar nu este nici un motiv de îngrijorare, pentru că radiațiile te vor afecta doar dacă, prin absurd, ai reuși cumva să mănânci 10000000 de banane dintr-o dată.
 • Sângele este similar cu apa de mare, care are aceeași concentrație salină, ceea ce demonstrează că viața a început în oceane.
 • Lungimea ADN-ului este precum distanța dintre Pluto și Pământ înmulțită de 17 ori. Corpul uman conține aproximativ 37 trilioane de celule cu câte 23 molecule ADN în fiecare. Deci dacă ar fi să desparți celulele de ADN și să le aliniezi, rândul ar fi de 34 miliarde de mile.
 • O zi pe Venus durează 117 zile pământeşti. În plus s-a descoperit că durează 243 zile pământeşti până când Venus se învârte în jurul propriei axe.
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Lifestyle
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
01 dec