13 fapte despre care puţină lume ştie

De în Lifestyle 3 oct 2018

Indiferent cât de mult ai impresia că știi despre această planetă, există în continuare foarte multe lucruri care încă nu au fost descoperite.

Iată 13 fapte despre care se scrie prea rar în cărțile de știință și pe care doar unii oameni le cunosc.

1. Lacuri care explodează

În lume există lacuri foarte periculoase atât din cauza faptului că sunt adânci cât și din cauză că în ele au loc bombe gazoase. Unul dintre acestea este Nyos, unde pe data de 21 august 1986 a avut loc o catastrofă explicată pe urmă prin uriașa acumulare de CO2. La momentul respectiv au avut de suferit peste 1700 de persoane.

2. Nisipuri cântătoare

Fenomenul de nisipuri cântătoare este cauzat în deșert de fricțiunea dintre particulele de nisip. Cu cât mai multă masă de nisip se mișcă cu atât mai puternic este sunetul. Uneori, sunetul emis de nisip seamănă cu cel al unei orgi.

3. Specii necunoscute în ocean

Doar câțiva oameni se gândesc la acest lucru, dar se știe de fapt destul de puțin despre adâncurile oceanelor și creaturile care trăiesc acolo, la fel de puțin ca despre galaxiile îndepărtate. În ziua de astăzi se cunosc doar aproximativ 5% dintre viețuitoarele mărilor și oceanelor, iar cercetătorii descoperă zilnic specii noi.

4. Antarctica este cel mai uscat loc de pe Pământ

Deși este surprinzător, cel mai uscat loc de pe Pământ nu este un deșert foarte călduros ci mai degreabă McMurdo Dry Valleys din Antarctica. În unele părți ale acestei văi nu au fost nici un fel de precipitații de mai bine de 2 milioane de ani, iar natura seamănă acolo cu solul marțian, motiv pentru care NASA și-a testat în zonă câteva statii.

5. Există posibilitatea ca Pământul să fi fost violet

Unii cercetători sunt convinși că în trecut, plantele aveau un cu totul alt pigment în loc de clorofila verde, iar acesta făcea ca vegetația să fie violet.

6. Everest nu este cel mai înalt vârf din lume

Desigur, Everest este cel mai înalt munte dacă luam în considerare doar altitudinea de deasupra nivelului mării, dar dacă măsurăm și ce este ascuns în apă, cel mai mare vârf este Mauna Kena din Hawaii.

7. Pădurea strâmbă

Într-o pădure din Polonia, aproape de Gryfino, mai mulți copaci au crescut strâmbi și după câțiva centimetri de la ieșirea din pământ ei au făcut o curbă destul de mare, ca să revină apoi la verticală. În privința lor există mai multe teorii, printre care aceea că au fost curbați de o furtună sau că așa au vrut de la început să crească oamenii care i-au plantat acolo.

8. Ochiul Africii

Ochiul Africii este o structură uriașă, pe care astronauții o pot vedea din spațiu și chiar dacă arată precum un crater, oamenii de știință consideră că a fost format prin eroziune nu prin impact.

9. Piatra care călătorește

În Death Valley, California, SUA, există un fenomen care se cheamă Piatra Călătoare, deoarece lasă impresia că pietrele ar naviga singure dintr-un loc în altul. Cercetătorii cred că este de fapt vorba despre bucăți mari de gheață, care se topesc treptat.

10. Dunga de găuri

Pe Google Maps se pot vedea cu ușurință aceste găuri care se alfă în Peru și ajung din nord până în sud. Arheologii cred că acestea erau folosite de către incași pentru a depozita mâncare în ele când trebuia să plătească anumite taxe.

11. Sălbatici

În lume există mai multe triburi sălbatice, care trăiesc complet izolate de civilizație și nu au deloc contact cu alți oameni. Informațiile despre ele sunt limitate și este greu să le surprinzi componenții într-o poză, deoarece unele dintre ele sunt foarte reticente.

12. Din Antarctica curge sânge

În Antarctica există o cascadă sângerie cu apă sărată. Apa este de culoare roșie din cauza cantității foarte mari de fier și sursa acestei cascade este un lac antic sărat, acoperit de aproape 400 m de gheață. Cercetătorii au descoperit că acest lac este plin de microorganisme ce își extrag energia din altă parte în afară de soare.

13. Cel mai vechi sistem de acumulare cu apă

Cel mai vechi sistem de acumulare a apei datează de pe vremea Persiei antice și este sub forma unor găuri denumite Qanat. Sub acestea exista un canal din care oamenii beau apă și extrăgeau irigații pentru culturi, iar sistemul a fost făcut acum aproximativ 3000 de ani.

14. Societatea Pământului plat

Deși sună precum o glumă, se pare că mai sunt încă foarte mulți oameni care sunt convinși că Pământul este plat. Iată câteva dintre convingerile lor:

  • Pământul este un disc plat, cu Polul Nord în centru.
  • Soarele, luna și stelele se învârt în jurul Pământului.
  • Polul Sud nu există, dar există un perete de gheață.
  • Toate pozele făcute Pământului din spațiu sunt false, iar astronauții și NASA fac parte dintr-o mare conspirație.
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Lifestyle
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 mai