Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»

10 obiceiuri zilnice care-ti pot distruge viata

De în Sanatate 23 apr 2009
Oamenii sunt predispusi greselilor, dar greselile sunt predispuse unor "faulturi" decisive asupra vietii. Daca spui in fiecare zi: eu fumez, merg numai cu masina, mananc fast-food cel putin o data pe zi, calculatorul este "tovarasul" meu zilnic timp de 8 ore, poate si mai mult, nivelul de stres a iesit din gradatii, iau medicamente dupa ureche, fac sex neprotejat si alte cateva astfel de idei, viata ta s-ar putea sa arate in scurt timp mai rau decat monstrii de pe pachetele de tigari. Afla cum iti scurtezi viata in fiecare zi!

Facem si lucruri bune si lucruri rele in fiecare zi. Unele dintre ele au efect pozitiv asupra sanatatii noastre, altele sunt ca un scut impotriva sanatatii: parca vor cu tot dinadinsul sa nu avem parte de o sanatate maxima! Insa noi suntem cei care le dam curs si am putea spune ca "o facem cu mana noastra". Multi zic ca o facem din inconstienta: parerea mea este ca suntem mai constienti decat s-ar crede, atata timp cat cunoastem efectele pe care le au asupra noastra. Dar le ignoram sau traim cu impresia ca pana isi vor scoate coltii aceste actiuni in corpul si in viata noastra mai e destul timp...si asa zicem in fiecare an, mai e pana sa ma imbolnavesc de plamani de la tigari, mai e pana imi stric ochii de la calculator, nu devin eu obez de la o portie zilnica de cartofi prajiti si un hamburger de la fast-food, nu ating eu nivelul maxim de glicemie cu prajitura mea preferata in fiecare zi...nu, tu nu o sa atingi nici una dintre aceste dezastre pe care le creezi in mod voit, ca doar tu esti o zeita cu puteri paranormale si ti-ai creat o fortareata impotriva lor: asupra altora actioneaza, asupra ta in nici un caz. Ei bine, afla ca esti doar om, iar puterile pe care ti le insusesti sunt false: chiar astazi se pot declansa fatalele efecte pe care astfel de actiuni le au asupra ta si poti constata cu stupoare ca viata ta cea frumoasa a devenit un cosmar.

Un pic cam agresiv scenariul, dar foarte realizabil din pacate! Observ ca nimeni nu reactioneaza la vorbe bune care sa domoleasca anumite reactii, si nici macar la mesajele agresive nu exista feed-back din partea practicantilor: sa ne gandim numai la initiativa, de altfel laudabila a ministerului sanatatii care a obligat firmele producatoare de tigari sa posteze pe pachete imagini de-a dreptul socante si ingrozitoare, care descrie exact imaginea unui fumator. Pe cine a impresionat? cati au renuntat la fumat din cauza acestor imagini? Nici macar pretul piperat nu a fost decisiv pentru a stopa consumul de tigari! Si atunci care ar fi solutia?

1. Fumatul


Poate ca este primul pe lista de lucruri "not to do" zilnice, si pe care totusi, asa cum ziceam mai sus, majoritatea il face fara nicio remuscare. Nu conteaza atentionarile, imaginile socante sau sfaturile medicale pe care o sumedenie de medici le promoveaza prin cele mai nebanuite mijloace, in fata fumatorilor nu au niciun rezultat, ceea ce este foarte trist, majoritatea celor pe care ii cunosc afirmand ca: "o viata am, trebuie sa o traiesc asa cum vreau!". Dar ce te faci daca nu o mai ai? Ce te faci daca nu mai apuci sa o traiesti cum vrei? Incearca sa o traiesti descoperind lucruri de calitate pe care le-ai putea face, pentru ca fumatul nu iti aduce in viata ta decat: cancer pulmonar, boli de inima, orbire. copii retardati mental (in cazul fumatului in timpul sarcinii), astm bronsic, hipertensiune arteriala, diabet.

2. Masina


Te-ai putea intreba cum adica masina iti distruge viata? Nu masina in sine, sau cel putin, sper ca ai o atentie distributiva si esti destul de concentrata la volan incat sa eviti accidentele rutiere. Soferita sau nu, deplasarea cu masina este una dintre cauzele obezitatii! Hmm? Da, pentru deplasarea cu masina determina sedentarism, deci lipsa de miscare, adica obezitate. Si nu numai: lipsa de miscare face ca muschii sa stea in repaus, deci conduce la lipsa de antrenament fizic, iar ligamentele si muschii sunt mai predispusi la rupere si deterioare, doar la o miscare gresita.

Nu numai acestea sunt efectele pe care sedentarismul le provoaca in organsim: te poti confrunta de asemenea cu afectiuni ale coloanei, varice si hemoroizi, sistem imunitar slabit, si probleme de respiratie.

Fara conditie fizica, si sanatatea mentala este pusa in pericol, simptomele depresive si alte reactii fiind inevitabile: nervozitate, iritabilitate, sensibilitate, anxietate.

Citeste efectele sportului asupra sanatatii tale in 15 motive testate pentru care sportul merita un loc in viata ta.

3. Fast-food

Fast-food-ul este la-ndemana! Asa imi vine sa il descriu din experienta personala pe care am avut-o cu aceasta "institutie" alimentara creata in ultimii ani in Romania. Este o tentatie mult prea mare, pentru ca sunt la tot pasul, destul de ieftine, gustoase si sunt o solutie rapida de mancare atunci cand esti in oras si ai treaba sau cand frigiderul tau "plange" si nu ai timp sa faci piata si sa si pregatesti ceva de mancare. Si atunci nu condamn pe nimeni ca mai apeleaza la acest gen de mancare, si eu fac acest lucru, grav este ca unele dintre noi au devenit obsedate de acest tip de alimentatie, neexistand zi in care sa nu consume ceva de acolo. "Este ca un drog, imi povestea o prietena care nu concepea o zi fara faimosii cartofi prajiti si sandwich-ul preferat". Si ca orice drog, are repercursiuni extrem de periculoase asupra sanatatii, obezitatea fiind cea mai importanta si mai periculoasa dintre ele: o data ce ai cazut in capcana obezitatii, problemele de sanatate curg de la cancer pana la boli cardiovasculare.

4. Calculatorul

Calculatorul este una dintre "jucariile" zilnice de care nu ne mai putem dezlipi in epoca moderna si care reprezinta obiectul multora dintre noi. Pe langa faptul ca acest tip de munca da nastere adesea la sedentarism, el provoaca reale boli organice, cea mai afectata fiind coloana vertebrala, iar apoi ochii! Chiar si cu ochelari speciali de protectie sau cu picaturi de protectie impotriva monitorului Pc-ului, ochii nostri sunt afectati. Chiar in timpul acestor sarbatori pascale am avut ocazia sa discut cu o amica care lucreaza foarte mult cu Pc-ul si care imi spunea ca i s-a agravat miopia, desi poarta ochelari speciali pentru aceasta problema. Asadar, calculatorul este pericolul numarul 1 pentru ochi, si nu numai.

5. Stresul

Stresul afecteaza calitatea vietii pana la a o distruge daca nu este manageriat eficient. Un nivel de stres depasit afecteaza in primul rand comportamentul persoanei, provoqca tulburari psihice care izoleaza individul si provoaca de asemenea si boli fizice. Pe termen lung, stresul poate determina aparitia bolilor de inima, declansarea hipertensiunii, ulcer peptic, poate facilita instalarea diverselor forme de cancer precum si slabirea sistemului imunitar.

Un organism stresat constituie mediul propice pentru ca diverse boli sa isi gaseasca loc in organismul surescitat si slabit. Incercati sa impcati si capra si varza si sa balansati activitatile extenuante cu cele de relaxare pentru o echilibrare a nivelului de stres.

6. Medicamente


Ciudat, de obicei medicamentele au rolul de a te vindeca nu-i asa? foarte adevarat, dar numai daca sunt sub indrumarea unei persoane specializate si nu dupa propria noastra cunoastere intr-ale medicinii. nu de putine ori, incercam sa ne facem bine supa metode proprii, si asta nu ar nimic daca s-ar folosi metode naturiste, babesti cu mai putin impact nociv asupra organismului, uneori chiar zero, insa de multe ori avem tendinta de a ne indopa cu medicamente de la farmacii fara a stii daca durerea pe care o resimtim se poate vindeca cu ajutorul respectivelor pastile.

Am patit-o chiar eu mai demult, cand resimtem o durere acuta in partea dreapta, dar difuza, fara a o putea localiza exact, si am crezut ca este de la ficat. Am baut insa ceaiuri pentru ficat, am luat pastile pe baza de plante (am evitat chimicalele tocmai pentru a nu ma expune pericolelor) si nimic. Intr-un final, am ajuns tot la medic care mi-a risipit "diagnosticul" si mi-a descoperit o infectie urinara. De unde era sa tiu eu ca durerea in partea dreapta sus este de la rinichi?

Am invatat ca cel mai bine este sa apelam direct la specialist pentru medicamentele cele mai bune pentru a nu ne distruge viata. Daca nu se necesita specialistul intrebati macar un farmacist avizat despre solutia cea mai potrivita cu afectiunea pe care oa veti. Medicamentele luate fara noima pot provoca reactii dezastruoase: de la hemoragii interne, la soc anafilactic pana la intoxicatii si alte consecinte.

7. Somn

Nu somnul, ci lipsa somnului este utimul trend in randul tinerilor mai ales. noptile pierdute prin cluburi sau prin restaurante isi pun amprenta in mod decisiv, slabind cumplit organismul si oferindu-i nesansa de a dezvolta boli dintre cele mai cumplite. Pe langa oboseala si stres care afecteaza randamentul respectivei persoane de peste zi, vorbim de un corp "magnet" pentru virusi si alte boli fatale. Nu uitati ca pentru un adult 7-8 ore de somn sunt obligatorii pentru un organism relaxat.

8. Zahar


"Excesul de zahar dauneaza grav sanatatii" - cam asa curge textul pe ecranele televizoarelor noastre si ne atentioneaza din cand in cand o voce la radio. Si cine are urechi sa auda? Nu noi, in nici un caz! Nu putem sa ne abtinem de la prajitura din frigider, acasa se prepara cele mai delicioase deserturi pe care nu putem sa le ignoram, cate o bomboana de ciocolata, un corn si uite-asa bilantul; la sfarsitul zilei este tragic: aproape ca incepem sa constientizam pericolul care ne paste - diabetul! Pe langa faptul ca poate provoca diabet, contribuie la aparitia obezitatii, adica, asa cum am mai spus, una dintre primele cauze ale aparitiei cancerului

9. Sex neprotejat


Greu de crezut ca mai exista cineva care sa nu tina minte faptul ca sexul neprotejat iti distruge complet viata. Dar cine actioneaza in tocmai? De tinut minte, tinem, stim suntem constienti, dar actionam conform indemnului? Majoritatea dintre noi eu zic ca da, dar mai exista inca persoane care nu acorda importanta necesara acestui fapt. In lipsa unui partener stabil, cu analizele in regula, nu va riscati viata, pentru ca un moment de placere te poate costa o intreaga viata. Vorbim de boli cu transmitere sexuala incurabile, dar si alte infectii, bacterii si virusi incomozi si periculosi pentru sanatate, unii dintre ei cu predilectie catre dezvoltarea cancerului de col uterin.

10. Poluare

In poluare traim de ani buni si iacata ca nu am mai murit, am putea spune; insa ceea ce nu stiai este ca poluarea afecteaza extrem de puternic functiile creierului. Acesta din urma este partea din corp care consuma cel mai mult oxigen, iar in lipsa lui, apar leziuni cerebrale extrem de periculoase. insa foarte putina lume ia in considerare acest lucru. Asa ca, gandeste-te de doua ori inainte sa mai contribui la poluare.

Zece lucruri pe care le facem, zece sanse sa ne distrugem viata. Sa incercam sa nu fim "sinucigase" tocmai acum cand viata este atat de scurta si valoroasa. traieste la maxim fiecare clipa, dar ai grija cum interpretezi zicala "Carpe diem", caci s-ar putea sa aluneci in panta alunecoasa a libertinismului.

Tu actionezi intocmai pentru o viata mai buna? care sunt parerile tale despre lucruri care ne distrug viata, dar pe care le ignoram uneori? De ce crezi ca se intampla acest lucru? Te provoc la dezbatere pe forum.
Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar