10 filme care te vor ajuta să înțelegi lumea exclusivistă a filmelor

De în Lifestyle 15 mar 2018

Pentru a înțelege filmele, ar trebui să te uiți la foarte multe capodopere, nu doar la cele moderne ci și la cele clasice. Filmele vechi nu sunt neapărat lecții plictisitoare de istorie ci de cele mai multe ori te fac să gândești mai mult decât celelalte.

Regizorul rus Andrei Tarkovsky, care a primit numeroase premii internaționale, a creat următoarea listă de filme emblematice pentru cinematografia mondială.

1. „Seven Samurai” (Shichinin no samurai), Akira Kurasawa

Acest film este regizat de un japonez și a intrat în seria celor clasice deoarece prezintă filosofia de viață și eroismul unor soldați japonezi. Filmul este considerat o capodoperă atât de către cunoscătorii genului cât și de cinefilii obișnuiți.

2. „L’Atalante”, Jean Vigo

Este vorba despre căsătoria căpitanului de pe „L’Atalante”, Jean cu Juliette, o fată din popor și luna lor de miere care duce către Paris. Datorită numeroaselor glume și a umorului subtil, filmul este foarte plăcut de vizionat.

3. „Belle de jour”, Luis Buñuel

Filmul te captivează pe parcurs și te face să treci printr-o serie de emoții. Buñuel transpune în realitate fanteziile eroinei și nu lasă publicul să observe acea graniță. Filmul este plic de scene erotice, ceea ce-l face a fi unic la vremea respectivă. În plus, Catherine Deneuve, juca excelent și când era tânără.

4. „Wild Strawberries” (Smultronstället), Ingmar Bergman

Un profesor de 78 ani din Stockholm călătorește alături de soția sa și fiul său cu mașina, către susținea unui doctorat. Ei vizitează locuri în care își aduc aminte de tinerețe și se întâlnesc cu diferiți oameni ce-i ajută să-și trăiască fanteziile, ca să realizeze ce greșeli au făcut în trecut și să le corecteze.

5. „The Birds”, Alfred Hitchcock

Chiar dacă nu ești un mare fan al filmelor horror, tot ar trebui să te uiți la acest film, deoarece detaliile îl fac să pară foarte realist. Hitchcock stăpânește perfect tehnica suspansului, el prezintă încet, dar sigur atmosfera unui coșmar, ceea ce face imosibilă dezlipirea de ecran.

6. „Orpheus” (Orphée), Jean Cocteau

Filmul este bazat pe legenda dintre Orpheu și Euridice, dar evenimentele sunt transferate în perioada de după răzoi, în Franța. Este un infern, o poveste care-ți taie răsuflarea și în fața căreia pierzi simțul timpului.

7. „Earth” (Zemlya), Alexander Dovzhenko

Este o poveste simplă, dar extrem de emoționantă despre cum supraviețuiește o familie de țărani în noua eră sovietică, în care colectivizarea se destramă.

8. „La notte”, Michelangelo Antonioni

Producția prezintă viața unui scriitor, Giovanni, alături de soția sa, Lidia, și destrămarea relației lor, deoarece mabii sunt într-o criză de inspirație profundă și trec prin moartea în spital a unui prieten apropiat. Ei încearcă să regăsească magia din amintirile dureroase prin cine la restaurant și petreceri de noapte. Ceea ce face din acest film o capodoperă este maniera în care se prezintă disperarea, revelațiile și ciudățeniile.

9. „8½”, Federico Fellini

Un film sincer, ireal și uimitor, cu un scenariu de excepție, care dezvăluie esența agoniei lui Fellini în timpul activităților creative. Personajele trec prin cirze existențiale, imaginația le joacă feste, iar obiectivitatea și subiectivitatea se îmbină perfect.

10. „The Virgin Spring” (Jungfrukällan), Ingmar Bergman

Acest film se bazează pe o legendă scandinavă din secolul al IV-lea. Este realizat în stil medieval grandios și este unul dintre filmele care te ține cu sufletul la gură și îți trezește emoții inclusiv după ce l-ai terminat.

Tag-uri: , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Lifestyle
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 aug