smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Unde se duc hainutele mele?

De în Moda 4 mai 2009
Vrem sa aratam bine si ne place shoppingul. Insa nu ne plac preturile exorbitante care nu tin cont de recesiune. Feminis a identificat un paradox in tendinte - scade cifra de vanzari, preturile raman la fel.
De 1 mai am reusit sa ma bucur de o minunata zi de rasfat. Mi-am zis ca dupa ce m-am trezit la 10, mi-am baut cafeaua, sa luam (eu si iubitul meu) micul-dejun in oras. Nu am plecat nici la munte, cum ne-am propus, pentru ca s-au preconizat ploi si nici nu ne-am dorit sa petrecem, stand la coada de masini de pe Autostrada Soarelui. Am iesit in mall-ul de langa noi, iar dupa ce ne-am bucurat de deliciile pline de carbohidranti, am facut un tur al magazinelor. O calatorie care m-a facut sa trag concluzia ca preturile sunt la fel de exorbitante ca si inainte de criza. Clienti putin, marfa "sumara", insa preturi la puterea a doua. Oare suntem pe doua planete diferite?

Ok, eu inteleg ca mare parte din brandurile care ne hipnotizeaza in mall-uri sunt aduse in sistem de franciza, si trebuie sa iti iasa un profit, insa daca moda din strainatate a suferit un impact financiar pe care il recunosc si designerii ca Karl Lagerfeld, Roberto Cavalli, Vera Wang, Betsey Johnson si multi altii, cred ca ar fi timpul sa se reflecte efectele si la noi in tara. Desi nu ne putem compara, ca si calitate a produselor, cu magazinele "de afara", ne comparam cu preturile. Suntem la aceeasi inaltime iar uneori ii si intrecem.

Dar voi ce parere aveti?


Medeea (24 de ani) - "Recesiunea impune limite financiare multor companii, insa cand vorbim de domeniul modei, lucrurile au alta nuanta. Cred ca designerii si marile brand-uri merg pe premisa ca si-au creat un grup de clienti fideli care vor achizitiona respectivele produse indiferent de costuri si criza. O alta chestiune care le-ar putea crea probleme acestora ar fi calitatea produselor pe care le comercializeaza, care ar lasa de dorit odata cu ieftinirea lor. Se merge clar pe premisa: ieftin si prost sau scump, dar calitativ. Este adevarat ca unele brand-uri nu-si justifica preturile nici chiar fara recesiune, dar asta este alta poveste. Personal, ii inteleg si pe ei, dar cu siguranta ca ar trebui sa-si regandeasca strategia de marketing, cel putin sa ofere impresia ca s-au gandit si la buzunarele noastre: reduceri cat de mici, promotii, etc."

Mara (27 ani) – "Cred ca e exact momentul in care importatorii si cei din aceasta industrie s-au hotarat ca e mai importanta criza ‘lor’ decat a noastra. Pe de o parte, mi se pare foarte bine sa incerci sa iti reduci pierderile micsorand putin preturile, un lucru care nu se intampla inca la noi, pe de alta parte, imi dau seama ca noi platim marca, nu neaparat calitatea sau materialul.

Nu as vrea sa ajungem sa avem magazine bune pline ochi cu haine si cu niciun client si second-hand-uri care nu mai fac fata clientilor. Dar, in ritmul in care se misca lucrurile, s-ar putea ca acest lucru sa devina o realitate."

Iulia (32 ani)
– "M-am saturat sa aud de tendinte si de reclame gen 'vino si ia-ma'. Ajungi in magazin si trebuie sa-ti notezi numarul de telefon de la urgente pe card, la ce preturi au ‘noile si spectaculoasele colectii’. Cred ca e putin exagerat si desi in marele lor plan de redresare se incearca testarea pietei cu diferite momeli, oamenii nu sunt atat stupizi sa dea o caruta de bani pe lucruri care se vrea a fi purtate doar intr-un sezon si mai mult de atat intr-o perioada in care se invata instinctul de supravietuire."

Ce am observat in plimbarea mea scurta prin magazine:

- desi rata somajului a crescut, nenumarate firme dau faliment sau isi "deseneaza" planul de supravietuire prin injumatatirea bugetului pentru diferite necesitati, diminueaza salariile, etc, brandurile inca spera. La ce spera? La shopaholice care se ghideaza dupa instictul primar si pentru cateva momente uita de criza, simtind inca gustul gloriei. Insa sperantele mor repede, pentriu ca daca inainte era imbulzeaza in magazine, acum esti aproape agresat de angajate sa te ajute sa te hotarasti asupra unui produs.

- trec prin fata unui magazin (nu dam nume) si sunt atrasa ca un magnet de oferta din dreptul usilor, care e extrem de opulenta. Un pret mare de 20 de lei. Socata, ma uit din nou deasupra intrarii sa verific daca e sigur brandul pe care l-am vazut prima oara, iar la pret si-mi zic ‘Uite un magazin mai realist’. Dar de unde, standul de la intrare a fost doar o simpla momeala, unde erau spre vanzare numai topuri simple, pe care le poti cumpara de oriunde la acest pret. In rest aceleasi preturi ‘viu colorate’ ca si inainte.

- reducerile de 50%, sau ofertele de 1+1 gratis descopera produse din colectii vechi sau nevandute, pe care nici la reduceri de 90% nu le-ai cumpara.

- desi cu greu intri in magazine, si-atunci la zi de salariu, recesiunea i-a convins pe proprietarii de magazine sa faca schimb de personal. Entry-level la bani putini. Insa aceste domnisoare nu au aflat ca sunt in ajutorul clientului si parca iti platesc produsul din buzunarul propriu. Le deranjezi daca le pui intrebari si sau le spui ca nu ti se potrivesc pantofii.

- Publicitate sumara. Agentiile de PR sunt luate cu asalt, la propriu (mai mult randament, nu clienti mai multi), in vreme ce se observa ca bugetul alocat pentru publicitate s-a redus considerabil. Daca inainte ne bucuram de bannerele mari si trufase, in culorii vii sau chiar pe led screen-uri, acum observam multe locuri, in zonele de publicitate stradala, cu anuntul "Aici poate fi reclama ta". Mai putine bannere, mai putine reclame TV si mai putine evenimente pompoase. Dar preturile, dragii mei?

Guvernul din Italia a decis sa sprijine industria vestimentara nationala, o industrie care a generat anual o cifra de afaceri de circa 70 de milioane de euro, din care jumatate din exporturi, prin credite pentru plata taxelor... Potrivit ministrului italian Claudio Scajola, casele de moda ar putea primi credite pentru realizarea colectiilor. Iar o alta masura este de a lupta impotriva falsurilor, pentru ca aproape 12,6 milioane de produse contrafacute au fost confiscate numai anul trecut.  Cu alte cuvinte, ei fac pasi concreti spre redresare. Chiar daca oamenii isi pierd joburile si habar n-au unde sa se angajeze, chiar daca acei clienti fideli care isi permiteau odata sa arunce cec-uri din zece zerouri pe shopping de lux au devenit mai chibzuiti, guvernul Italiei tot mai spera sa gaseasca aceeasi frenezie in magazine. Vrabia malai viseaza?

Sugestia noastra pentru ei: doamne si domni manageri de magazine, exista un segment de consumatori noi, prin care va puteti creste cota de piata si cifra de afaceri: cei care isi fac cumparaturile in strainatate. Poate ca bugetul lor de cateva mii de euro pe sezon este destul de important pentru a va stimula sa puneti serios accentul pe doua lucruri pe care acesti cumparatori le cauta: calitate si preturi accesibile. 

Sugestia noastra pentru noi: dragele mele, vom incerca sa rascolim in cufarul magazinelor pana cand vom gasi acele haine pe care le cautam, unde raportul de calitate-pret este echitabil pentru gusturile noastre, ne vom indrepta si vom da un "search" pe strazi, in cautarea magazinelor "no name" care fac haine de calitate, dar care nu au avut parte de o strategie de marketing reusita sau chiar deloc. Iar in cele din urma, odata cu orele suplimentare de la munca vom da "click" mai des pe "adauga in cosul meu" pe site-urile tip magazin online. Insa vom lipi un post-it imaginar pe fiecare magazin care inca nu e cu picioarele pe pamant. 

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Rusu Alina (17.12.2010, 09:49)
Chestia cu vanzatoatele am patit-o si eu, cand am cerut sa probez o rochie, m-a intrebat daca vreau s-o cumpar, de parca nu aveam voie sa ma razgandesc daca nu-mi venea bine. Am fost de-a dreptul socata, insa am trecut peste...pentru ca mi-a placut la nebunie rochia am si cumparat-o, insa atitudinea tipei a fost de 2 lei...
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Moda
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr