Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Tu de cand nu ti-ai mai luat concediu?

De în Cariera 3 iul 2008
Toate stim: prin lege, avem dreptul anual la 21 de zile de odihna, lasand la o parte sarbatorile legale. De la aici si pana a te ridica efectiv de pe sacun si a-i inmana fisa de concediu superiorului, e cale lunga. Multe dintre noi nici nu-si mai amintesc cand au facut ultima oara acest gest. E chiar atat de importanta pentru noi cariera incat sa lasam uin stand-by viata personala? Am luat la intrebari una bucat life coach si una bucata trainer specializat in management. Iata ce au avut de spus.

„Observ de la un timp ca un numar din ce in ce mai mare din prietenele si fostele mele colege aduna zilele de concediu la ciorap. Respectiv, sunt cateva care ar putea sa plece cateva luni de zile, pentru ca nu si-au mai luat concediu de vreo doi ani, doar una-doua zile libere, si astfel au strans peste 40 de zile de concediu. M-a frapat anul trecut cand mi-am sunat intre Craciun si Anul Nou prietenele, ca sa stau la o poveste intima in atmosfera de sarbatori, si le-am gasit pe multe dintre ele la birou. Se pare ca eram aproape singura care se bucura de aceasta perioada in liniste, departe de tot ce inseamna munca”. Asa suna destainuirea Ioanei Molnar, marketing coordinator la Human Invest, o companie specializata in training.

Daca te regasesti in povestea ei, in postura colegelor care intampina sarbatorile la birou, acest lucru ar trebui sa fie un semnal de alarma. „Concluzia, spune Ioana Molnar, este ca, cu toata presiunea din jurul nostru, atat din interiorul organizatiei, cat si de pe piata, din ritmul de business de la noi, este foarte greu sa te desprinzi de job. Ai senzatia ca totul depinde de tine, si ca daca vei pleca, chiar si doar pentru cateva zile, se va prabusi”.

Portretul robot al workaholicului

Dependentii de munca, carieristii care aproape ca s-au mutat la birou nu sunt un mit si nici o scorneala a americanilor. Vorba filmelor cu creaturi fantastice, ei traiesc printre noi, fie ca stim sau nu sa-i depistam, fie ca vor sau nu sa-si recunoasca „viciul”. Codruta Ilie, de profesie life-coach, ni-l descrie pe workaholic ca fiind „o persoana vizibil obosita, irascibila, cu vocabular limitat si putine resurse pentru comunicare autentica si relationare. Daca este intrebata cate zile de concediu mai are de luat, raspunde aproape cu mandrie - ca si cand ar concura pentru cele mai multe zile neluate - "si de anul trecut si de anul asta?". In completarea acestei „schite”, Ioana Molnar isis aduce aminte de o alta intamplare: „Imi vine in minte acum buna mea prietena Ana, care in sfarsit in vara aceasta se va bucura de concediu, dupa ce in ultimii ani a petrecut si vara si iarna la birou. Nu stiu daca ce a convins-o in cele din urma am fost noi, prietenii care o bateam la cap, sau faptul ca a ajuns la capatul puterilor”. Poate fi o persoana intr-adevar dependenta de munca? „Cred ca este vorba fie de persoane foarte dedicate, care se ataseaza emotional si de organizatie si de echipa (cazul Anei), fie de persoane extrem de ambitioase, care vor sa inainteze rapid in cariera. In ambele cazuri vorbim de un anumit tip de sacrificiu, fie in interesul celorlalti, fie in interesul propriu”, ne lamureste Ioana.

Sacrificarea concediului de odihna pentru a urca in cariera

Nu trebuie sa fii workaholica ca sa te ghidezi dupa proverbul „dupa fapta, si rasplata”. Vrem nu vrem, ca sa avem „ce pune pe masa”, pentru a ne creste copii, unele dintre noi pentru o viata mai buna, altele pur si simplu pentru a supravietui. De cele mai multe ori,. Un workaholic nu munceste pentru satisfacerea nevoilor, ci pentru „a face performanta”, pentru a-si dovedi sie si celor din jur ca poate ajunge in varful piramidei. Dar oare, odata ajuns acolo, se va opri? Ioana Molnar este de parere ca „exista momente in care fiecare dintre noi are nevoie sa munceasca mai mult (si mai bine) pentru a putea face un salt in cariera. Fie ca este vorba de a-ti asuma proiecte sau provocari noi la birou, fie ca vorbim despre cursuri sau programe de pregatire, toate necesita timp. Iar cum ziua are doar 24 de ore, cu totii facem sacrificii in privinta timpului personal”. Un singur amendament: „cel mai important lucru este sa nu uitam unde vrem sa ajungem, si care este finalitatea acest lucruri. Una este sa faci un sacrificiu timp de cateva luni, care sa fie o investitie in viitorul tau profesional, si cu totul altceva este sa intri intr-un cerc vicios in care mereu sacrifici timp, mereu trebuie investit in ceva. De trait cand vom avea timp?”. Ca bine zis, cand?

Statul peste program = marire de salariu?

Mai grav este cand ajungi sa iti dedici intreaga viata serviciului doar pentru a capta atentia sefilor. Pe de alta parte, in Romania zilelor noastre exista companii care vad „performanta” de a sta peste program drept o forma de loialitate. Angajatul care munceste pe branci se consoleaza, asemeni elevului silitor, cu gandul ca doar asa va obtine o nota buna, o marire de salariu. In tarile dezvoltate, statul peste program este din ce in ce mai des perceput ca un semn de ineficienta. Poate si fiindca orele suplimentare petrecute la birou se platesc.

„Exista din pacate si culturi organizationale care incurajeaza astfel de practici”, ne explica Ioana Molnar. „Sunt medii de lucru cu o incarcare foarte mare pe om si volum foarte mare de munca, si in care pur si simplu s-a incetatenit acest stil de lucru. Insa angajatorul nu ar trebui sa incurajeze aceasta atitudine, pentru ca in ultima instanta oboseala si stresul acumulat isi spun cuvantul, iar productivitatea angajatului scade dramatic. Astfel, chiar daca acesta munceste mai multe ore pe zi, si mai multe zile pe an, calitatea lucrului sau va fi sub nivelul normal. Din acest motiv se intra intr-un cerc vicios, incercand sa compenseze acest deficit cu o cantitate si mai mare de munca, desi solutia ar fi o mai buna eficienta a timpului muncit, chiar daca este mai putin.

"8 ore de munca, 8 ore de joaca, 8 ore de somn"

Ioana Molnar sustine vehement aceasta zicala. „Cred ca un angajat odihnit si fericit imi aduce mult mai multe beneficii decat unul supra incarcat si stresat. Iar calitatea muncii compenseaza din plin cantitatea. Totul tine de alegeri personale pana la urma. Insa nu trebuie sa uitam ca suntem in primul rand oameni, nu masini, nu angajati.” Codruta Ilie, life-coach, ii sustine punctul de vedere, fiind de parere ca „un ritm de munca bine gandit este cel care ne ajuta sa fim energetici zi dupa zi, sa ne luam constiincios pauzele din timpul zilei”. Personal, sunt de acord cu parerea Ioanei Molnar si cred cu tarie ca totul tine de optiune, de tabara in care te plasezi: „sacrificiile vor trebui fi facute, fie din partea vietii profesionale, fie din partea vietii personale”. Altfel spus, „chiar daca ne dorim ca o zi sa aiba 48 de ore, timpul nu poate fi intins mai mult”.

Fa-ti ordine in prioritati!

Vrei mai mult timp pentru tine? „Schimbarea porneste de la a favoriza prezenteismul in detrimentul eficientei”, este de parere Codruta Ilie. „Sa incepem prin a ne regla zilnic prin pauze de stretching si plimbare, de masa si de conversatii cu ceilalti”. Concret, de unde incepem atunci cand vrem o astfel de schimbare?

Pentru inceput am putea urma sfatul Codrutei Ilie si „sa ne programam concediile deja din prima luna a noului an in portii de minimum 10 zile si cu intoarcerea la serviciu intr-o zi de miercuri sau joi. Sa fim onesti, multe concedii sunt adevarate maratoane turistice si ne lasa mai fara vlaga decat in prima lor zi. Acest lucru trebuie sa ne inspire pentru a incorpora odihna in rutina zilnica a fiecaruia”.

Pasul urmator ar fi sa ne reorganizam prioritatile: „Familia, prietenii, cei dragi trebuie sa reprezinte o prioritate pentru tine si atunci multe practici bune se instaleaza de la sine”, sustine Codruta Ilie. Simplu spus, la finalul fiecarei zile de munca, inainte de a porni spre casa, rasuciti comuntatorul din pozitia "serviciu" in pozitia "acasa" si orientati-va gandurile spre timpul liber cu cei dragi. Automatizati, delegati si relaxati-va pentru a va lua in primire celelate roluri - de mama, de cea mai buna confidenta, de dansatoare, de vecina, de sotie si de fiica”

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr