prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»
alla

Alla Pugaciova, 'regina muzicii pop sovietice', ar putea...

Citeste mai mult»
Alessandro Michele

Designerul Alessandro Michele, ex-Gucci, va crea...

Citeste mai mult»
nolan

Regizorul Christopher Nolan va fi făcut cavaler de regele...

Citeste mai mult»

Tatuajul, tabu printre femeile de succes?

De în Monden 13 mai 2009
Daca inainte tatuajul era considerat ca un "paria" pentru femeile de cariera, acum iti poti pune intrebarea daca sub acel costum business si camasa impecabila, ascunde un mic secret "tatuat". Motive florale, motive din desene animate si in general desene care simbolizeaza feminitatea sunt doar o parte din preferintele femeilor care inainte spuneau un NU categoric acestei mici escapade.
A venit vara. Tricourile, fustele si pantalonii scurti isi fac din nou loc in garderoba noastra. Aruncam hainele groase, cizmele sau bocancii pe care le-am urat atata in timpul iernii si ne rasfatam pielea la soare. Totusi, pe langa creme de protectie, lotiuni sau parfumuri, unele dintre noi simt nevoia de mai mult pentru a se simti bine in propria piele... Un tatuaj. Citeste inainte sa ridici dezaprobator din sprancene!

Un semn prin care te deosebesti de altii sau prin care incerci sa iesi in evidenta, expresie a propriei personalitati sau modalitate prin care iti arati recunostinta pentru cineva sau pentru ceva semnificativ din viata ta, sau chiar o incercare disperata de a te plia pe o moda - tatuajele sunt marturiile unui crez, in contextul unei societati tot mai desacralizate, simboluri incarcarcate de semnificatii puternice, ce oglindesc perceptele dupa care cei care au ales sa le faca isi ghideza existenta.

"Femeia a fost intodeauna mai atenta cu ea si cu felul in care arata decat barbatul. Iar in ultimul timp am observat ca tot mai multe femei trec pragul salonului de tatuaje. Vin in general femei cu varste intre 23 si 30 de ani. Am tatuat avocate, magistrate, artiste. Vin cam din toate sectoarele de activitate", spune Costi, body-artist fondator al Asociatiei  Tatuatorilor Profesionisti din Romania.

Participant la mai multe conventii internationale de tatuaj si castigator la conventia de la Frankfurt 2008, acesta a colaborat cu diverse saloane, din Ungaria, Austria, Cipru sau Germania. Artistul afirma ca in ultimul timp, romancele au inceput sa fie mult mai deschise cand vine vorba de un tatuaj. "Am observat ca vin femei care pana acum nu priveau cu ochi buni o astfel de practica. Femei carora le era frica sa-si faca un tatuaj pentru ca inca este privit de multi intr-un mod peiorativ. Acum aleg sa dea frau liber unor dorinte, la care doar visase".

Artistul afirma ca majoritatea femeilor aleg motive florale, motive din desene animate si in general desene care simbolizeaza feminitatea. "Marea majoritate a clientelor vor tatuaje sexy, astfel incat aleg zonele intime pentru a-si face un desen", cu toate ca inca exista cazuri in care fetele care ii trec pragul salonului vor sa-si tatueze numele sau initialele iubitui.

Tatuajul, "bijuteria" femeii care se vrea altfel

Cu trei tatuaje la activ, Antonia spune ca inca nu a incheit-o cu asta si ca urmeaza o noua programare la un salon. "Cred ca in general am avut tendinta sa fiu altfel si a avea un tatuaj inseamna a fi asa cum vrei, reprezinta libertatea, iti creeaza o stare deosebita. Consider ca tatuajele mele sunt niste bijuterii... Asa ca o sa-mi mai fac unul, cat de curand".

Totusi, daca o bijuterie capata in general valoare find etalata cu gratie, un tatuaj are adesea altfel de atribute. "Toate tatuajele mele sunt insemne tribale. Unul e pe talie, altul pe laba piciorului, si mai am unul in zona pelviana. Consider ca un lucru frumos daca il imparti il strici, asa ca am ales sa le fac in zone putin expuse... asa sunt doar ale mele", mai spune aceasta.

Atunci cand iei decizia de a-ti face un tatuaj trebuie sa stii ca unul permanent tine toata viata, iar daca ai proasta inspiratie de a alege un salon in care se folosesc culori ieftine, atunci risti ca modelul de care erai incantata sa se transforme in timp in cea mai urata amintire - verdele acela pe care-l vezi in special pe antrebrate pictate cu sirene, inimi si cutine, ale unora care de cele mai multe ori au trecut si pe la puscarie.

Daca nu esti hotarata asupra unui tatuaj permanent sau din experienta stii ca te plictisesti repede de ceva, atunci cea mai buna varianta este aceea de a apela la un tatuaj semipermanent. Acesta arata la fel ca cel permanent, insa are avantajul ca dispare treptat, rezistand in functie de ph-ul pielii intre doi si cinci ani.

De cele mai multe ori nu acul amenintator reprezinta cea mai mare piedica in calea catre mult doritul tatuaj, in cazul in care te-ai decis deja. Un tata sau un iubit conservator care nu se lasa usor induplecati, remarci si pareri ridicate la rang de prejudecata in legatura cu un astfel de desen pe piele, riscul contactarii unei boli sau o eventuala nereusita sunt tot atatea obstacole care trebuie sa le treci, insa, in final, toate acestea depasite... vei putea sa iti etalezi cu mandrie noua podoaba.

"Cel mai frica mi-a fost de tata. Credeam ca o sa faca infarct cand o sa-l vada, mai ales ca mi l-am facut pe gamba. Spunea ca numai puscariasii isi fac tatuaje, cum sa-si vada odrasla, licentiata cu zece in economie, cu asa ceva", spune Mihaela, care si-a luat inima in dinti si si-a facut un tatuaj dupa ce a terminat facultatea.

"In timp s-a obisnuit cu ideea, desi la inceput nu a vorbit cateva saptamani cu mine. Si-a dat sema ca tatuajul pe care am ales sa mi-l fac este o expresie a propriei personalitati. Simteam ca am nevoie de un semn distinctiv. Vroiam sa fiu altfel".Tatuajele, la moda de peste 14 mii de ani

In ultimul timp tot mai multe femei au inceput sa-si decoreze corpul cu astfel de desene. Daca barbatii aleg cu precadere imagini ce exprima forta sau virilitatea, femeile prefera lucruri delicate, frumoase si intime. Desi pare o tendinta care sa fi capatat amploare in ultimii ani, practica tatuajului este departe de a fi noua.

Nu se cunoaste cu exactitate unde, cand si cum au inceput oamenii sa se tatueze. Unele surse afirma ca primele manifestari a ceea ce astazi poarta denumirea generica de body art au aparut, cu mai bine de 12.000 de ani inaintea erei noastre, cand cei care aveau rani pe corp, incercau sa le vindece prin frecarea cu cenusa. In urma cicatrizarii unor astfel de zone ramaneau urme negre, asemanatoare unor desene, care in timp au capatat importante dimensiuni simbolice.

Femeile eschimosilor erau tatuate pe fata ca semn de frumusete, prin trecerea unui os fin de peste imbibat in grasime de foca si funingine, iar in Australia, maorii din Noua Zeelanda aveau aproape tot corpul, inclusiv fata, acoperit cu tatuaje. Si pentru femeile persane tatuajele erau insemne ale frumusetii, in timp ce in America de Nord tatuajele semnificau statutul marital si erau pozitionate pe obrazul femeii.

In 1876 Thomas Alva Edison patenteaza prima masina de tatuat. Inventia care avea ca baza un motoras electric a revolutionat arta tatuajelor, care au capatat o larga raspnadire, mai ales dupa primul razboi mondial. La mijlocul anilor '70, Lyle Tuttle a reusit sa foloseasca influenta mediatica pentru a aduce in plan pozitiv imaginea peiorativa sub care incepuse sa se afle arta decorarii pielii, blamata si asociata cu delicventa juvenila dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

Tuttle a a dus la o repozitionare a fenomenului in mentalul colectiv dupa ce a tatuat corpurile unor celebritati ale vremii, in principal femei. Printre acestea Cher si Janis Joplin.

Din era rock tatuajele au pasit spre noi orizonturi, iar tot mai multe celebritati pop & rap s-au indreptat si ele catre decorarea corpului cu astfel de podoabe.

Desi amatorii moderni nu mai sunt motivati de principiile pe care le aveau in vedere pasionatii erei de inceput a tatuajelor, simbolistica antica este inca prezenta in multe dinte alegerile celor care isi fac un tatuaj.

Sfaturi inainte de a te tatua!


Gandeste-te bine la ceea ce vrei stii ce vrei inainte de a intra intr-un studio de tatuaje.

Asigura-te ca nu esti alergica la materialele ce se folosesc inainte si dupa tatuaj.

Tatueaza-te doar intr-un salon autorizat.

Asigura-te ca locul este curat, ordonat. Daca nu-ti place cum arata salonul sau cel care te tatueaza puteti pleca, nu te costa nimic! Sanatatea ta este pe primul loc!

Trei intrebari despre tatuaje

Cum ne tatuam?

Tatuarea consta in incizia superficiala la nivelul exodermului si introducerea in tegument al unui pigment special, cu ajutorul unui ac de mici dimensiuni. Se curata pielea cu o solutie dezinfectanta, se imprima modelul dorit pe piele si apoi se face conturul tatuajului. Odata facut conturul, se trece la colorarea tatuajului. Culorile se aplica in ordinea nuantelor de la inchis la deschis, ultima culoare care se aplica fiind alb.

Aventura nu se termina insa aici, pentru a putea sa-ti arati in tatuajul in toata splendoarea, trebuie sa mai astepti cel putin o saptamana, timp in care nu trebuie sa atingi coaja formata si nu trebuie sa zgarii sau sa lovesti tatuajul.

Cat costa un tatuaj?
Preturile variaza in functie de marimea si modelul tatuajului, bineinteles un model mare si complex costand mai mult decat unul mic si simplu. Tatuajele mai simple si mici costa intre 50 -100 de lei, insa cel mai bine este sa intrebati la fata locului in momentul in care ii arati artistului tatuator ce vrei sa-ti faci.

Ce sa fac daca nu-mi place tatuajul?

In cazul acesta optiunile sunt limitate, depinzand de modelul tatuajului. Uneori tatuaje pot fi modificate, insa se poate opta si pentru inlaturarea acestuia, o metoda scumpa, dar cu rezultate din ce in ce mai bune.
Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 apr