Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

Podeaua perfecta pentru baia ta

De în Casa & Gradina 14 feb 2008
Ai vrea sa ai in baie o pardoseala prin care sa nu se infiltreze umezeala, sa-ti dea o senzatie placuta atunci cand pasesti pe ea, sa nu alunece, cu alte cuvinte vrei ceva care sa raspunda tuturor exigentelor tale. Nu iti ramane decat sa optezi pentru combinatia perfecta dintre decor si confort.
Daca optezi pentru carelaj (pardoseala alcatuita din piese asezate în carouri), trebuie sa stii ca acesta este de mai multe tipuri: ceramica, piatra naturala, sticla, marmura, de toate culorile si dimensiunile. Alegerea este vasta, ai posibilitatea sa fii cat mai originala sau din contra, sa alegi un stil clasic. Nu este insa doar o chestiune de gust, trebuie sa tii cont si de aspectul practic. Tipurile de pardoseala pe care le gasesti in comert imita o mare diversitate de materiale, atat din punct de vedere al culorii cat si al nuantelor. Un inconvenient ar fi acela ca este rece la atingere.

Pardoseala din ceramica

Pardoseala din ceramica prezinta carouri cu aspect si forme diverse. Iti poate oferi aparenta materialelor naturale (marmura, piatra, lemn) ori se poate adapta tendintelor contemporane, avand un aspect de piele, tesatura sau metal. Materialul din care se fabrica pardoseala de ceramica este constituit din argila presata apoi arsa la o temperatura foarte mare. Astfel va fi mai durabila. Bucatile de ceramica fine au o suprafata mata, o porozitate mai mica de 1,5%, dar sunt mai dure decat otelul. Bucatile de ceramica emailate se clasifica in cinci grupe. Prima clasa este adecvata solului mai putin solicitat (salile de baie de la etaj). Cea de-a doua clasa corespunde tuturor salilor de baie, in timp ce ultimele trei grupe de ceramica pot fi plasate in toata casa. Un alt tip de pardoseala este aceea alcatuita dintr-o pasta trasa prin filiera (piesa cu gauri prin care se trage un material in fire sau in bare). Dimensiunile variaza si se clasifica in cinci clase de uzura.

Avantaje si inconveniente

Solida si foarte igienica, rezistenta la socuri, la uzura si la pete, gresia este in general accesibila ca pret, dar exista unele inconveniente. Poti aluneca pe ea, daca ai picioarele ude, si este de cele mai multe ori rece. Trebuie sa fii atenta la textura sa, deoarece cu cat este mai antiderapanta, cu atat este mai greu de intretinut. Testele de rezistenta demonstreaza ca acest tip de pardoseala are nevoie de aparate speciale de curatare. In plus carourile prea mari, indiferent de suprafata, prezinta un risc mai inalt de alunecare. Efectul de frig la picioare este eliminat atunci cand podeaua este echipata cu o instalatie de incalzire. Cablul de incalzire emana o caldura care se repartizeaza pe toata suprafata, iar senzatia va fi cu atat mai agreabila. In plus, scade riscul de umezeala.

Mozaicul

Mozaicul este la origine un termen grecesc care se refera la aparatajul (totalitatea accesoriilor folosite intr-un anumit domeniu) de piatra al Muzelor. Cunoscut drept arta decorativa, acesta pune in evidenta fragmente de piatra, email, sticla sau ceramica si permite alcatuirea de decoruri simple, dar realizabile. Comercializat in placi, culori standard sau amestecuri la comanda, acesta permite realizarea unui decor simplu, dar foarte apreciat. Mozaicul este usor de aplicat, ideal pentru formele curbe sau in panta. In plus, este antiderapant.

Mozaicul din sticla transparenta sau opaca, intr-o singura nuanta ori multicolor, realizeaza decoruri unice. Poti opta pentru tente pale care sa-ti dea senzatia de prospetime. De asemenea, mozaicul cu textura striata, dreapta sau oblica poate avea nuante aurite, verde-gri, de bronz sau argintate pe langa faptul ca este antiderapant, efectele sunt impresionante.

Piatra naturala

Exista foarte multe pietre naturale care pot fi folosite drept pardoseala, care, daca este bine intretinuta, poate rezista mult timp. Din granit, marmura si piatra alba sau albastra, aceste placi sunt in general in format standard, dar pot fi comandate si la dimensiuni speciale. Suprafata si dimensiunile placilor depind de flexibilitatea pietrei. Mai dense decat gresia (cel mai adesea intre 1,5 si 2 cm), acestea se aplica pe un strat de mortar. Fixarea se face in generala la o distanta de 2-3 mm, spre deosebire de marmura (1mm).

Granitul este foarte dur, rezistent la uzura, dar si foarte scump. Mai mult sau mai putin poros, este sensibil la anumite substante acide. Se gaseste in nuante deschise de gri, rosu, verde, bleu sau cu pete. De obicei este slefuit si alunecos.

Marmura este mai putin solida si rezistenta la uzura decat granitul. Daca o preferi slefuita pentru a i se vedea striatiile, va fi mai alunecoasa si mai pretentioasa la intretinere. Datorita duritatii ei, piatra albastra poate fi asemanata cu marmura. Este foarte potrivita pentru o sala de baie deoarece este usor de intretinut si nu aluneca, desi necesita finisare.Piatra alba este mai mult sau mai putin dura, in functie de zona din care a fost extrasa. In general, are o culoare agreabila si este placuta la atingere. Majoritatea pietrelor albe sunt relativ poroase, necesitand o prelucrare pentru a impiedica patrunderea apei.

Ceramica este mai sensibila si mai fragila decat gresia, are un aspect natural placut, fiind compusa din argila. Culorile sunt diversificate, de la galben pal pana la maro inchis. Arsa la o temperatura mai mica decat gresia, poate avea reflexii rosiatice sau un aspect uniform. De cele mai multe ori, placile de ceramica sunt artizanale. Fiind relativ poroase, ele trebuie impermeabilizate inainte de a le fixa intr-o sala de baie, dar au avantajul de a fi mai putin reci la atingere si mai putin alunecoase.

Ca sa eviti surprizele, alege-ti pardoseala in functie de esantioane si nu de cataloage.

Pardoselala flexibila


Acest tip de pardoseala este simplu de schimbat, rezistenta la apa si se intretine foarte usor. Vinilul poate fi achizitionat in dale sau in role, acestea din urma fiind mai practice deoarece nu permit infiltrarea apei. Acesta este foarte potrivit pentru o sala de baie, spre deosebire de linoleum, care trebuie acoperit cu o pelicula pentru a rezista la apa.

Captuseala din plastic


Plasticul evoca materialele naturale, piatra, lemnul sau ceramica, adopta culori vii, reci sau calde pentru a da un plus de veselie in sala de baie. De asemenea, poate avea aspect de otel, ciment sau beton finisat daca preferi stilul contemporan. Este foarte rezistent la uzura si poate fi tratat pentru a impiedica alunecarea. Cu cat este mai dens stratul de uzura, cu atat este mai longeviv, iar in functie de cat este de moale stratul superior, cu atat este mai comod. Preturile variaza in functie de densitate si de straturile complemetare ce impiedica patrunderea mucegaiului sau antiderapante.

Pardoseala PVC


Aceste tipuri de suprafete sunt diverse: plansee, placi, mochete. Inainte de a le cumpara este indicat sa consulti cataloagele pentru a vedea modalitatile de aplicare si de intretinere deoarece adezivul pe care trebuie sa il folosesti depinde de natura suprafetei si a suportului. In general, suprafata trebuie sa stea la o temperatura de minim 19 grade, timp de 24-48 de ore, inainte de a fi aplicata. Suportul trebuie sa fie intotdeauna curatat, plan, uscat si neted. Daca are gauri, trebuie colmatat (astupare a porilor) cu un produs special.

Cimentul colorat

Cimentul, al carui nivel de grosime poate varia, este ideal pentru decorarea suprafetei din baia ta. Tehnica de aplicare a cimentui este destul de simpla, spre deosebire de aceea a betonului. Acesta necesita o pregatire in prealabil a suporturilor, cantitatea de agregati si adjuvanti trebuie sa fie dozata astfel incat sa se obtina o coeziune perfecta intre suport si finisaj.

Placile de ciment sunt mai dense decat cele de gresie (aproximativ 15 cm). Nuantele sunt agreabile si ofera un aspect foarte placut, dar, fiind poroase, necesita impermeabilizare dupa ce sunt aplicate in sala de baie.

Captuseala turnata ofera o infinitate de culori. Aplicata in strat subtire, este realizata din amestecuri minerale cu rasina, in general autonivelante. Straturile sunt mate si cerate pentru a rezista cat mai mult la uzura si abraziune. Se poate aplica pe o sapa de ciment ori alt suport rezistent.

Solurile din beton sunt realizate dintr-un mortar special, compus pe santier. Se alcatuieste o sapa densa, de preferinta armata, la care se adauga un material hidrofug, apoi se netezeste suprafata betonului inca proaspat cu barbotina (pasta adeziva) din ciment, material hidrofug si pigmenti. Finisarea se realizeaza cu produse adecvate ce faciliteaza inretinerea, dar poate fi alunecos. Exista si picturi speciale ce pot fi aplicate pe betonul armat, pentru a obtine efectul de sol.
Tag-uri: , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Casa & Gradina
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr