Laurentiu Achim, povestea unui somelier in cautarea vinului nobil

În Monden 21 apr 2009
In Evul Mediu vinul era gustat de un somelier numit de Papa sau de alt inalt prelat, pentru a vedea daca este otravit sau nu. Cu trecerea timpului si cu diversificarea gusturilor pentru mancaruri si bauturi rafinate, degustarea vinului s-a transformat dintr-o meserie periculoasa intr-o indeletnicire nobila , desavarsita prin cursuri de specialitate.

Cu toate acestea, pana acum cativa ani, somelierul nici nu exista in nomenclatorul de meserii, iar numarul lor era destul de mic, desi o lege nescrisa spune ca restaurantele de lux trebuie sa aiba si un somelier. Intr-un interviu acordat FrontNews, Laurentiu Achim, somelier si expert in vinuri, a acceptat sa impartaseasca cateva dintre secretele nobilei bauturi.

Cum a aparut cultul vinului si meseriile care au derivat de aici?

Istoria vinului este aproape la fel de veche ca si cea a omenirii. In Biblie se mentioneaza vinul fie ca rezultat al unei minuni, atunci cand Isus Hristos transforma apa in vin, fie ca leac impotriva durerilor de stomac, asa cum este el recomandat de apostolul Pavel. Toate mariile civilizatii au avut zei ai vinului. Cele mai apropiate noua, cea romana si cea greaca i-au avut pe Bacchus si Dionis, cultul acestuia din urma avand se pare origine tracica. Vinul este lichidul impartasaniei, al vietii si al frumosului.

Ce presupune meseria de somelier? Putem vorbi despre o meserie propriu-zisa sau este mai degraba o ocupatie care are la baza o pasiune?

In primul rand cere perseverenta, de altfel nu poti reusi nimic in viata fara aceasta, apoi cere pasiune, dar mai ales ofera placerea de a fi mereu in preajma oamenilor fericiti. Confucius spunea ca daca vrei sa nu muncesti nici o zi in viata ta atunci alege-ti o meserie care iti place.

Exista un echivalent al acestei meserii in antichitate, respectiv in Evul Mediu?

Chiar etimologia cuvantului "somelier" face trimitere la evul-mediu si chiar inainte de acesta. Data de inceput poate fi considerate atunci cand papa a fost exilat la Avignon. Se spune ca acesta oferea vinul pentru a fi degustat ca nu cumva sa fie otravit, folosindu-se de medalionul papal. Conducatorii animalelor de povara (bêtes de somme) ce erau folosite la transportul alimentelor de la acea vreme au vazut in acest ritual un bun exemplu de a-si promova vinurile ce le ofereau cumparatorilor. Astfel a aparut "tastevin"-ul, acesta fiind si astazi insemnul breslei sommelierilor.

Pentru cei care nu stiu, care este diferenta dintre un degustator si un somelier, tehnic vorbind?

Sunt doua lumi diferite. Tehnic, degustatorul nu este o profesie. Aici apare confuzia: degustator este si somelierul, degustator poate fi si un simplu vanzator de vinuri, in baza unui certificat de de degustator autorizat,care in fond este o hartie ca oricare alta. Experienta adevarata insa se castiga in timp

Este nevoie de o pregatire de specialitate pentru a practica meseria de somelier?

Ca orice profesie si cea de somelier este bine sa fie inceputa intr-o scoala de specialitate. Scoala are menirea sa iti dea directia pe care sa o urmezi si energia necesara in cariera pe care ti-ai ales-o. Dar exista si acei asa zisi "self-educated freaks", cum de altfel, si eu sunt.

Eu lucrez in domeniu din 1992 iar perfectionarea am realizat-o in Statele Unite, unde am inceput de altfel sa practic aceasta meserie.

Cum incepe si cum se termina povestea vinului nobil?

Un vin nobil incepe din vie. Asta inseamna ca trebuie sa ai ceea ce se cheama un "climat" bun, in care sa regasim complexul sol-expunere-higrometrie (n.r. metoda de stabilire a umiditatii aerului) si o vita-de-vie de soi pur (nobil). Apoi intervine pasiunea si hotararea omului de a transforma toate acestea intr-un vin. Se spune ca Dumnezeu a creat vita-de-vie, iar omul a creat vinul.

Laurentiu Achim - "In Romania se produc anual 65 de milioane de sticle de vin de soi, ceea ce inseamna trei sticle de vin nobil pe cap de locuitor intr-un an. Este infim daca ne gandim ca ar trebui sa consumam cel putin un pahar sau doua pe zi"

Continuarea pe Front News

Tag-uri: , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Bula in doliu

19 apr 2019

Animal de companie

19 apr 2019
Alte articole din Monden
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr