Expoziția "Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră", deschisă la MNAR

De în Lifestyle 20 mai 2016

Expoziția "Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră" a fost deschisă joi seară, în prezența unui public numeros, la Muzeul Național de Artă al României (MNAR).

"Trebuie semnalat, în primul rând, faptul că este un moment important pentru Muzeul Național de Artă al României în sensul în care am schimbat puțin paradigma și, iată, intervenim în public cu o expoziție de artă contemporană și nu oricare. În al doilea rând, este o expoziție extrem de reușită, curatoriată de Valentina Iancu, în sensul în care a reușit să adune împreună, sub o poveste comună, mari artiști român ai artei contemporane, care propun o serie de discursuri diferite de interpretare a operei și creației brâncușiene, în așa fel încât, practic, mesajul nostru este de a stimula colecta individuală reglementată prin subscripție publică. Adică haideți să achiziționăm această 'Cumințenie a Pământului', care nu este o simplă piatră, așa cum, din păcate, mulți dintre noi am afirmat în spațiul public, este mai mult decât o piatră, iar pentru a vă convinge de acest lucru vă invităm să veniți la Muzeul Național de Artă", a declarat pentru AGERPRES directorul interimar al MNAR, Dragoș Neamu. 

Curatoarea Valentina Iancu, împreună cu istoricii de artă Doina Lemny și Alina Petrescu, prezintă, cu această ocazie, poveștile "Cumințeniei" într-o expoziție documentară, care evidențiază faptul că valoarea culturală a operei lui Brâncuși a crescut constant prin dialogul pe care încă îl provoacă printre artiștii contemporani.

Expoziția documentară de la MNAR este completată de una de artă contemporană, o selecție de piese care aduc o dimensiune actuală artei brâncușiene, realizate de: Irina Botea, Mircea Cantor, Alexandra Croitoru, Vlad Nancă, Manuel Pelmuș, Dan Perjovschi și Alexandra Pirici. 

La vernisaj au fost prezentate, în premieră, două lucrări de artă performativă, parte din selecția curatorială, realizate de Alexandra Pirici și Manuel Pelmuș — în acest cadru, intervenția coregrafei Alexandra Pirici fiind concepută special pentru sala Brâncuși din Galeria Națională, ca o lucrare de artă vie — "Cumințenia Pământului nomadă", care aduce o interpretare nouă, feministă lucrării lui Brâncuși.

Realizată de Constantin Brâncuși în 1907, ''Cumințenia Pământului'' a fost prima dată expusă în România la Societatea Tinerimea Artistică. Potrivit MNAR, "imediat a început un scandal care a polarizat lumea culturală, de atunci și până în prezent mica 'piatră' fiind una dintre cele mai comentate piese din arta românească".
 
Expoziția, care va fi deschisă până pe 17 iulie, va putea fi vizitată și în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor.

Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Lifestyle
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
03 dec