smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Cum supravietuiesti atunci cand pierzi?

De în Monden 31 aug 2009
Cum supravietuiesti atunci cand pierzi: un job, o promovare, un contract, o bursa la o universitate de prestigiu, un prieten sau marea iubire? Trei specialisti in relatii interumane, coach-ul si trainerul in comunicare interpersonala si organizationala Magda Bunea, Monica Cazan, Associate Coach la RoCoach, si consultantul HART Alexandra Urseanu isi dau mana intr-un demers inedit: antrenament pentru supravituire!

In 24 iunie 2007 Olimpia Anghel, in varsta de 49 de ani, a stabilit un record de supravietuire, reusind sa reziste trei saptamani in rapa Valea Mortului din Muntii Bucegi. Hranindu-se cu fructe de padure si cu radacini, dupa ce a cazut in prapastia adanca de aproximativ 100 de metri, femeia a fost gasita intamplator de salvamontisti.

Olimpia a povestit ca avusese provizii pentru cateva zile, apoi a mancat radacini si fructe de padure, band apa scursa de pe versanti de la ploi. Si-a improvizat un culcus din ramuri si ierburi si a asteptat sa fie salvata, dandu-si seama ca nu poate iesi singura din rapa. A facut semne cu o batista alba dar nimeni nu a vazut-o! Dupa trei saptamani, salvamontistii care amenajau traseele din zona i-au auzit strigatele. Nu renuntase sa lupte, striga in continuare, in speranta ca cineva o sa o auda.  


Despre un alt fel de supravietuire, dar la fel de importanta, incerc sa va vorbesc si in randurile care urmeaza. Supravietuirea in hatisul relatiilor profesinale, afective si sociale in momentele de criza.

Cariera este foarte importanta pentru fiecare dintre noi. Dupa luni de munca, ore de stat pentru program, proiecte, conferinte si sperante, dintr-o data visele tale de marire se naruiesc. Mult dorita promovare nu se intampla. Consecintele unei astfel de pierderi pot fi majore. In afara de o mare dezamagire, pot aparea frustrari, iti poti pierde increderea in propriile forte. Iti pui intrebari asupra motivului pentru care nu ai fost suficient de buna sa obtii promovarea, desi semnalele ca acest lucru avea sa se intampla nu au lipsit. Ce sa mai spunem atunci cand, in loc sa fii anuntat ca vei promova afli ca postul pe care tu lucrezi va fi restructurat. Orele de munca, viata ta de pana atunci din punct de vedere profesional se schimba complet.

Sau pierzi un contract de care poate sa depinda viitorul afacerii tale. Nelinisti in legatura cu viitorul apar la orizont si nu stii incotro sa te indrepti. Criza ecomomica a facut ca climatul din mediul de afaceri sa fie foarte tulbure. Este o perioada dificila pentru toate companiile, nu numai pentru cele mici. Toate sunt afectate de pierderea unor clienti, de amanarea unor proiecte, si mai ales de de lipsa banilor necesari bunei functionari si dezvoltarii de noi proiecte.

"Fie ca vorbim despre pierderea unui loc de munca, a unui contract, a unei promovari, a unui proiect etc, impactul emotional al 'esecului' apare cu siguranta. Diferentierile apar insa in functie de profilul de personalitate al fiecaruia si in functie de modul in care acest esec este perceput", ", ne spune Alexandra Urseanu, consultant in cadrul HART Human Resource Consulting.

Consultantul HART precizaza ca perceptia asupra unui astfel de esec este influetata si de conditiile externe. "De exemplu, daca in 2008 o persoana s-ar fi confruntat cu pierderea locului de munca, este probabil ca acest esec sa fi fost trait mai 'usor', deoarece la acel moment piata oferea multe oportunitati de reangajare. Cu toate aceasta, in contextul actual, o astfel de 'pierdere' ar putea fi perceputa mult mai dramatic. Din pacate, emotiile aferente unui esec sunt foarte greu de surmontat. Este absolut uman sa le traim. Trebuie insa sa fim constienti de ele si sa nu le lasam sa ne acapareze demersurile de a remedia situatia", ne spune Alexandra Urseanu.

Ce-i de facut daca te afli in una dintre aceste situatii? Care sunt strategiile ce trebuie urmate pentru ca la sfarsitul acestei perioade tulburi sa te numeri in tabara supravietuitorilor si nu in cea a invinsilor? Cum reusesti sa surmontezi o pierdere importanta din viata ta?

Coachul Magda Bunea  (pe care o gasiti pe coaching2success.blogspot.com) ne invata "sa privim partea plina a paharului", iar Associate Coach la RoCoach Monica Cazan ne invita sa fim mai atente la abilitatile noastre!

Invata sa vezi partea plina a paharului!
 
"Apropo: stiti ca exista o perspectiva din care paharaul se vede plin oricat de putin ar fi in el?! Priviti de sus si va veti convinge. Ce inseamna asta? Ca Dumnezeu ne-a facut sa fim mereu plini de rostul nostru", ne spune Magda Bunea care isi sustine indemnul cu un exemplu sugestiv din trecutul nostru ca popor. "Un mare scriitor roman - pus sub obroc in perioada comunista -  I.D. Sarbu - intrebat fiind cum a supravietuit in comunism, a raspuns: ‚Am supravietuit subexistand.' Sa fim atente, asadar, ca supravietuirea dupa o pierdere e tot o perioada din viata ta, o perioada de care trebuie sa fii la fel de mandra ca de fiecare zi in care existi", spune Magda Bunea.

"In general pierderea unui job aduce cu sine sentimente de furie si sunt multe persoanele care nu reusesc o lunga perioada sa treaca peste acest episod. Desi traversam o perioada in care rata somajului este in crestere, risc sa adresez o intrebare: pierderea unui job este o oportunitate sau un blestem? Ce faci dupa pierderea unui loc de munca? Te duci acasa si iti plangi de mila zile si saptamani intregi? Investesti timp si energie in a gasi capete de acuzare pentru compania care te-a concediat? Iti petreci timpul in fata televizorului? Sau folosesti timpul de care dispui pentru a lua cateva clipe de pauza si a te revigora?", ne intreaba Monica Cazan, Associate Coach la RoCoach, si tot ea ne da raspunsul!

Fii mai atenta la tine si la abilitatile tale!

"Ce-ar fi sa folosesti orele pe care nu le mai petreci la locul de munca pentru a fi mai atent la tine, la abilitatile tale , la lucrurile care-ti fac placere si sa pornesti in cautarea unui nou inceput tinand cont de toate acestea? Poate reusesti sa dobandesti noi abilitati.

Reorganizeaza-te si reorganizeaza-ti si bugetul in functie de veniturile prezentului!

"Daca ai nevoie ia-ti putin timp si pentru a te simti deprimat, ratat sau furios. Il meriti! Dupa care reorganizeaza-te si reorganizeaza-ti si bugetul personal in functie de veniturile prezentului. A fi o perioada somer poate fi cel mai bun lucru care ti s-a intamplat pana in prezent. Dar asta depinde de tine."

Este firesc sa te simti rau dupa ce pierzi un job, o promovare, un contract, un prieten sau marea iubire. Desi cazurile sunt diferite de ficare data se succed cam aceleasi trairi frustrarea de ceva ce iti doreai foarte mult si ceea ce specialistii numesc "perioada de doliu"

Treci peste perioada de doliu!

"E un timp firesc despartirii de posibilul unei vieti: toate acele viziuni pe care le-am construit in asteptarea deznodamantului bun cu ocazia unui interviu, unei negocieri, a aplicarii la o bursa sau a unei iubiri. Acel posibil salariu, cu acele posibile oportunitati, cu acele posibile prietenii, cu acel posibil show-off; acea posibila universitate straina, cu acei posibili colegi; acei posibili copii, acea posibila familie", spune Magda Bunea, care ne da si "reteta" pentru a trece mai usor peste aceasta perioada.

Foloseste pierderile trecute pentru a construi premise atent selectate!

"Sa trecem prin despartirea de aceasta posibila fericire sprijinindu-ne pe observatia fundamentala ca e o constructie mentala, ca noi am construit-o pornind de la niste premise si, ca urmare, noi suntem cei care suntem in stare sa construim fericirea.
 
O data convinsi de acest adevar nu avem altceva de facut decat sa aplicam ‚metoda de constructie' a unor premise mai atent selectate si sa fim mai atenti la conditiile in care construim, folosind ceea ce am invatat din experientele ‚pierderilor' trecute! Si sa ne amintim in fiecare zi ca ‚aceasta e prima zi din restul vietii tale'.", ne mai spune coach-ul Magda Bunea.

Cum treci peste pierderea unei mari iubiri?

"Pierderea unei mari iubiri este una din cele mai dificile perioade ale vietii adulte. Sfarsitul unei relatii este o perioada grea chiar si in cazul in care ai fost tu cea care a luat decizia despartirii. Pierderea partenerului alaturi de care ne vedeam pe parcursul intregii vieti vine dupa sine cu pierderea tuturor momentelor pe care le-am petrecut impreuna ca si cuplu sau familie: vacante, sarbatori, evenimente cu prietenii, cu familia extinsa, etc. Practic nu pierdem doar un partener ci un intreg mod de viata. Sentimentele de vina, furie, negare, respingere, teama, mahnire, deznadejde. Pierdem ceva ce am pretuit.

Acceptarea!

Punctul final este acceptarea. Vindecarea de dupa despartire vine cand putem privi dincolo de pierdere si neplaceri catre lucrurile pe care le avem in prezent. 'O sa mai iubesc vreodata?' Probabil ca da. Ceea ce am invatat de-a lungul timpului calcand peste zbaterile orgoliului este ca ne putem controla doar pe noi insine. Tot timpul ni se intampla cate ceva. Asta e de cand lumea. Ceea ce face diferenta este modul in care noi alegem sa gestionam ceea ce ni se intampla in viata. O tehnica de supravietuire care pentru mine functioneaza este sa accept realitatea pentru ceea ce este nu pentru ceea ce gandesc eu ca ar trebui sa fie. Asa reusesc sa trec mai departe.Denivelari pe drumul vieii vor fi tot timpul. Putem sa ne oprim in fata lor neputinciosi sau putem cauta solutii pentru a trece dincolo de ele", spune coach-ul Monca Cazan.


Ce inseamna sa pierzi? Ce inseamna sa castigi?

"Friedrich Nietzsche spunea spunea ca trebuie sa consideri o pierdere orice zi in care nu ai dansat cel putin o data, asa cum trebuie considerat fals orice adevar care nu produce cel putin un hohot de ras. Iata doua activitati la care noi femeile ar trebui sa ne pricepem bine! In afara de dans, exista, desigur shortcut-uri pentru a iesi din ‚perioada de doliu': una din ele este coachingul.

Spiritul coaching-ului consista in a-l ajuta pe client sa-si re-gaseasca mai lesne locul in viata si in organizatie, pentru a putea actiona cu placere si eficacitate, cu pierderi minime. Aceasta atitudine pe care clientul o dobandeste prin coaching este combustibilul care va ‚alimenta' consistenta si consecventa succesului cu care va aplica in viitor‚ metoda de constructie', asigurand sanse sporite ca posibilul pe care il viseaza sa devina realitatea pe care o traieste", isi incheie Magda Bunea peldoaria "pentru supravituire".

Nu rata articolul saptamanii: "Ia-ti vacanta ' la conserva'! Sugestii prin care sa-ti mentii prospetimea din vacanta la serviciu, pe chip, in suflet si in pat!"


 

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr