Cum scapi de răul de mişcare fără pastile - Cercetătorii au găsit soluţia

De în Sanatate 18 sep 2020

Răul de mişcare, cunoscut mai degrabă drept răul de maşină, răul de mare sau răul de avion, denumit ştiinţific kinetosis, este o tulburare care se manifestă prin disconfort abdominal, greaţă, vărsături, ameţeli şi alte simptome conexe.

Cum scapi de răul de mişcare - Cercetătorii au găsit soluţia

Răul de mişcare, cunoscut mai degrabă drept răul de maşină, răul de mare sau răul de avion, denumit ştiinţific kinetosis, este o tulburare care se manifestă prin disconfort abdominal, greaţă, vărsături, ameţeli şi alte simptome conexe.

Dacă şi ţie ţi-e rău când mergi cu maşina, înseamnă că descoperirile recente ale cercetătorilor te vor ajuta să înţelegi mai bine răul de mişcare şi poate chiar să ajungi să scapi de kinetosis şi simptomele deranjante ale acestei tulburări a urechii interne, fără medicamente sau remedii băbeşti.

Ce este, de fapt, răul de mişcare?

Practic, mişcarea ce are loc în timpul călătoriei cu maşina, barca sau avionul, perturbă urechea internă şi tulbură sentimentul de echilibru, ducând astfel la o percepţie greşită la nivelul creierului.

Când creierul tău primeşte semnale contradictorii, cum ar fi atunci când zbori cu avionul, când corpul simte mişcarea, dar ochii transmit creierului că tu stai pe loc, duc la stimularea excesivă a aparatului vestibular (urechea internă) şi aşa apare răul de mişcare. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi când organismul se aşteaptă la o mişcare ce nu are loc de fapt (mişcarea văzută în filmele 3D).

Cum scapi de răul de mişcare?

Există numeroase remedii naturiste şi nu numai care te ajută să scapi de răul de mişcare. Unul dintre remediile cele mai cunoscute pentru răul de mişcare este ghimbirul, care potoleşte simptomele digestive, dar poţi încerca şi măslinele, bune şi ele pentru răul de mişcare.

Dacă problema este mai gravă, medicul poate recomanda antiemetice, pentru a evita vărsăturile.

Există, de asemenea, şi plasturi cutanaţi cu scopolamină, ideali pentru călătoriile lungi, însă pot aduce efecte adverse precum somnolenţa, vederea înceţoşată şi bradicardie. 

Remediu de ultimă oră pentru răul de mişcare

Cercetătorii au efectuat, recent, o serie de experimente care au scos la iveală un potenţial tratament mai simplu, însă destul de eficient, pentru răul de mişcare.

Un nou studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul Applied Ergonomics, realizat de cercetătorii de la University of Warwick, a reuşit să evidenţieze o modalitate mult mai uşoară prin care cei ce suferă de rău de maşină să poate călători mai uşor.

Echipa de cercetători a recrutat 42 de subiecţi, ce au fost plimbaţi cu maşina şi apoi au fost testaţi într-un simulator de mişcare, pentru a li se stabili nivelul de greaţă şi ameţeală resimţit. Fiecare persoană din grupul de subiecţi a fost apoi rugată să petreacă 15 minute în fiecare zi efectuând o serie de exerciţii visual-spaţiale, timp de două săptămâni. Antrenamentul a constat în exerciţii de împăturire a hârtiei şi un test de rotire spaţială mentală, în care subiecţilor le-au fost arătate o serie de forme şi au fost rugaţi să aleagă, dintr-o serie de variante, forma iniţială ce a fost rotită într-o anumită direcţie.

La finalul celor două săptămâni, abilităţile vizual-spaţiale ale subiecţilor s-au îmbunătăţit, în medie, cu 40%. Ba mai mult, răul de mişcare a scăzut cu 51% când aceştia au fost puşi din nou în simulatorul de mişcare şi cu 58% când au fost plimbaţi cu maşina.

Prin urmare, cercetătorii înclină să creadă că îmbunătăţirea abilităţilor vizual-spaţiale ar putea deveni un remediu pentru răul de mişcare.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
31 oct