Cum să vorbeşti cu un bolnav de Alzheimer sau demenţă

De în Sanatate 15 noi 2016

Demenţa şi Alzheimerul transformă oameni, făcându-i să uite lucruri importante legate de lumea din jur, dar şi de propria persoană - Iată cum ar trebui să vorbeşti cu persoanele diagnosticate cu una dintre aceste boli psihice!

Conversaţia cu un bolnav de demenţă sau Alzheimer îţi poate da mari bătăi de cap, aşa că nu ar strica să ştii ce trebuie să faci pentru a comunica eficient cu un asemenea bolnav.

Elimină elementele ce pot distrage atenţia

În timpul conversaţiei cu un pacient diagnosticat cu demenţă sau Alzheimer ar trebui să elimini factorii ce pot distrage atenţia. Aşadar, închide televizorul, radioul şi închide geamul. Orice sunet sau imagine poate distrage atenţia interlocutorului tău bolnav.

Fii atentă la tonul folosit

Oamenii au tendinţa de a se comporta cu adulţii suferinzi de demenţă ca şi cum ar fi nişte copii. Acest lucru nu face decât să creeze frustrări bolnavului aşa că păstrează-ţi tonul obişnuit şi arată interlocutorului respect, indiferent de confuzia pe care o citeşti pe chipul său. Vorbeşte încet, rar şi accentuat iar dacă nu primeşti niciun răspuns, nu insista, ci depăşeşte momentul cu delicateţe.

Pronunţă-i numele

Nu folosi apelative precum "draga mea", "mama mea", "scumpul meu" pentru acest lucru poate induce o stare de confuzie. Profită de fiecare oportunitate care se iveşte pentru a pronunţa numele interlocutorului. Fundaţia Americană pentru Alzheimer a descoperit că, pronunţând numele unui bolnav de Alzheimer, îi recâştigi acestuia atenţia.

Limbajul trupului

Comunicarea nonverbală are un rol important în comunicarea cu un bolnav de Alzheimer. Păstrează contactul vizual pentru a-i ajuta să îşi păstreze concentrarea. Mişcă-ţi capul aprobator pentru a îi arăta că îl asculţi în timp ce vorbeşte.

Vorbeşte scurt şi la obiect

Nu întreba un bolnav de Alzheimer "Ce bluză vrei să porţi azi?", ci întreabă-l "Vrei să porţi bluza albastră azi?". Întrebările care nu sunt la obiect creează confuzie în mintea pacientului bolnav.

Păstrează-ţi calmul

Nu uita că nu tu eşti bolnavul aşa că nu ai dreptul să ai scăpări, indiferent de cât de solicitantă poate fi discuţia cu un bolnav de Alzheimer. Păstrează-ţi calmul şi cultivă-ţi răbdarea.

Galerie foto
Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 oct